Stel je vraag over werk en inkomen

Kappers mogen weer open... en nu veilig aan 't werk

De kapsalons mogen weer open, door het hygiëneprotocol kunnen de kappers weer aan het werk en hun klanten weer blij maken met een mooi kapsel. De meeste kappers willen weer aan het werk en het hygiëneprotocol wordt goed opgevolgd blijk uit QuickScan onder onze leden.

Wat heeft de overheid besloten:

  • Kappers mogen samen met de meeste andere contactberoepen op 3 maart weer open
  • Reserveren en een gezondheidscheck vooraf is verplicht
  • Mondkapjes blijven verplicht
  • De avondklok blijft tot 15 maart van kracht, dus hier moeten ook de kappers zich aan houden

Avondklok

De avondklok blijft van kracht. Dit betekent dat de klanten voor 21.00 uur thuis moeten kunnen zijn. Werknemers en de ondernemer moeten een eigen verklaring en een werkgeversverklaring bij zich hebben om na 21.00 uur op straat te mogen zijn, als dit voor het werk noodzakelijk is. Dit kan bijvoorbeeld als je de salon nog wilt opruimen en netjes wilt afsluiten.

QuickScan onder leden

Uit een QuickScan die het CNV vorige week afnam bij zijn leden, kwam naar voren dat de hele UV er vanuit gaat dat de complete groep bij de juiste besmettingscijfers tegelijk open mag. De QuickScan liet ook zien dat een klein deel (22%) bang is voor corona en dan vooral voor de nieuwe corona varianten. Toch wil de achterban graag weer aan het werk (82% werknemers), om weer geld te kunnen verdienen. Ook begrijpt meer dan de helft van de ondervraagde leden de maatregelen die nu van kracht zijn. Door de angst voor corona wil ruim 55% van de kappers  voorrang bij de vaccinatie. Na de kwetsbaren, ouderen en het zorgpersoneel.

Veilig aan werk

De QuickScan laat ook zien dat de veiligheidsmaatregelen die in de protocollen staan en de maatregelen die vanuit de overheid worden gecommuniceerd, goed opgevolgd werden toen de salons nog open waren. Maar liefst 98% van de ondervraagden droeg sinds 1 december een mondkapje in de salon, er werd – waar dat kon – 1,5 meter afstand gehouden en ook werd er voldaan aan de registratie- en intakeplicht. 

En nu: het vertrouwen waarmaken! 

We zijn bijzonder trots op het vertrouwen dat we als kappersbranche van onze overheid krijgen. Hier hebben we als kappers keihard voor geknokt en nu moeten we samen dit vertrouwen gaan waarmaken. Dat we dat kunnen hebben we eerder laten zien en ook nu pakken we onze verantwoordelijkheid! Premier Rutte zei tijdens de persconferentie : “We doen hiermee iets heel spannends en dat moeten we heel goed in de gaten houden. Het gedrag is belangrijk en extra ruimte betekent extra verantwoordelijkheid.” We zullen de komende tijd dus extra onder een vergrootglas liggen en dat betekent dat we er alles aan moeten doen om te laten zien hoe we verantwoord en veilig open kunnen gaan én open kunnen blijven!

Vragen en/of opmerkingen?

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze blog? Deel het met ons in een reactie hieronder. We reageren zo snel mogelijk.

Protocol_verantwoord_naar_de_kapper_in_Coronatijd01122020.pdf