Stel je vraag over werk en inkomen

Kappers: Update Hygiëneprotocol en mondkapjes

Per 1 december is er een mondkapjes plicht in publieke binnenruimten. Dat geldt ook in de kapsalon. Het protocol voor kappers is dus aangepast. We leggen je uit wat er verandert en geven antwoord op veelgestelde vragen.

Wie moet er een mondkapje op in mijn salon?

Vanaf 1 december 2020 zijn kapper en klant verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Deze verplichting geldt niet voor thuiskappers en hun klanten. Maar we adviseren thuiskappers dringend om wél een mondkapje te dragen, voor hun eigen veiligheid en die van de klant. Een klant die verklaart om medische redenen geen mondkapje kán dragen, hoeft dit niet te doen.

Welk mondkapje moet ik gebruiken?

Alle soorten mondkapjes zijn toegestaan. Sjaals of bandana’s zijn niet toegestaan. Als extra bescherming kan er nog een spatscherm of spatbril gedragen worden.

Mag ik een klant weigeren die geen mondkapje wil dragen?

Ja, de klant is verplicht een mondkapje te dragen tijdens de behandeling. Alleen als de klant verklaart dat hij of zij om medische redenen of beperkingen geen mondkapje kan dragen, dan hoeft het niet.

Mag ik als medewerker weigeren om een mondkapje te dragen en wel werken?

In principe moet iedere medewerker een mondkapje dragen. Alleen als een werknemer door een medische beperking geen mondkapje kan dragen, hoeft dit niet.

Mag het mondkapje bij de klant af bij het knippen van een baard of snor?

Tijdens het knippen van de baard of snor mag de klant zelf tijdelijk het mondkapje afzetten. Daarna moet de klant zelf het mondkapje weer opzetten.

Mag het mondkapje af bij de klant bij het kleuren?

Tijdens het aanbrengen van de kleur en uitspoelen moet het mondkapje op blijven. Tijdens het inwerken van de kleuring kan het mondkapje eventueel tijdelijk door de klant afgezet worden. De klant moet dan wel 1,5 meter afstand houden tot andere aanwezigen in de salon. Hierna moet de klant het mondkapje zelf weer opzetten.

Mag het mondkapje af bij de klant bij het wassen van het haar?

Nee, want de kapper kan bij het wassen van het haar geen 1,5 meter afstand houden.

Moeten de klanten in de wachtruimte of aan de wachttafel ook een mondkapje dragen?

Wanneer de klant niet wordt behandeld en op één plek blijft zitten hoeft dit niet. Wel moet er 1,5 meter afstand tussen de kapper en (wachtende) klanten zitten. Wanneer de klant zich verplaatst, of bijvoorbeeld naar het toilet gaat, moet eerst het mondkapje weer opgezet worden.

Moet ik als thuiskapper ook een mondkapje dragen bij mijn klanten thuis?

Nee, dit is niet verplicht omdat je in een woonhuis aan het werk bent. We raden aan om dit wel te doen, voor je eigen veiligheid en die van je klant.

Als ik mijn salon sluit tijdens de behandeling, moet ik dan toch een mondkapje dragen?

Ja, dit is verplicht. Het maakt niet uit of je salon open of dicht is.

Als je geen mondkapje draagt, riskeer ik dan een boete?

Als je geen mondkapje draagt, riskeer je per keer een boete van € 95,00. Dit geldt ook voor de klant. De kapper moet de klant wijzen op de mondkapjesplicht, maar kan geen boete krijgen als de klant dit niet doet.

In de bijlage de vernieuwde protocol ‘Veilig naar de kapper in coronatijd’