Stel je vraag over werk en inkomen

Update corona: kapperszaken blijven dicht & hygiëneprotocol

Voorlopig moeten de kapperszaken gesloten blijven. Dat vertelde premier Rutte gister tijdens de persconferentie. Helaas is nog onduidelijk wanneer de salons weer open mogen. 

Overeenstemming over het hygiëneprotocol

CNV Vakmensen en FNV hebben deze week met de ANKO een overeenstemming bereikt over het hygiëneprotocol. Ons doel was om een hygiëneprotocol te maken dat praktisch en eenvoudig is en op basis van de beschikbare middelen uit te voeren. Het belangrijkste is dat jullie door dit protocol veilig kunnen werken. De volgende stap is om goedkeuring te krijgen van de overheid en het RIVM. 

We begrijpen heel goed dat kappers het liefst nu al maatregelen willen treffen en middelen willen inkopen. Maar je moet er wel zeker van zijn dat je de juiste middelen koopt. Experts binnen de overheid onderzoeken welke persoonlijke beschermingsmaatregelen nodig zijn voor het uitoefenen van contactberoepen. Zodra de overheid het protocol goedkeurt laten we jullie dit weten en delen we dit met alle kappers. Om te voorkomen dat er meerdere varianten van het protocol rondgaat delen we het huidige concept-protocol nog niet. 

Eigen onderzoek

CNV Vakmensen heeft ook een eigen onderzoek gedaan naar maatregelen die kappers kunnen nemen. Uit dit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden wel weer aan het werk wil als er maar voldoende beschermingsmaatregelen en middelen voorhanden zijn. Een belangrijke meerderheid vindt dan één klant per 20 vierkante meter het prettigst.

Solidariteit

Maar liefst 45% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan meer uren te willen werken dan in het arbeidscontract staat, om zo achterstanden in te halen. Die achterstanden lopen natuurlijk op als er minder klanten tegelijk in de salon mogen zijn. 43% van de ondervraagden wil wel in ploegendiensten werken om dit probleem om te lossen. CNV Vakmensen vindt dat dit vraagt om maatwerk. En overleg is het sleutelwoord. 

Vragen?

Stel ze vooral aan me! Onder dit blog kan je een reactie of vraag achterlaten. Ik reageer zo snel mogelijk!

 • Hallo.

  Regelingen treffen oke, dat is goed.

  Als de regelingen ook goed en te realiseren zijn!

  Kappers laten knippen met handschoenen aan, ik mag hopen dat jullie ook begrijpen dat dit eigenlijk niet te handhaven is, ook niet in een tijd van crisis.

  En mondkapjes... in de zorg is er al een te kort ( waar het 100x harder nodig is ) hoe gaan jullie het in de realiteit brengen om alle kapsalon, eenmanszaken, ambulante kappers te voorzien van mondkapjes. Nog niet gesproken over schoonheidsalons, pedicures en nagelsalons.

  Ja nog 3 weken langer dicht, misschien wel 5. Dit is kl*te maar als het nodig is is het nodig.

  Als ik er voor kies om dicht te blijven met deze maatregel ben ik al mijn klanten kwijt en wat dan, wie gaat dat betalen en helpt mij verder....

  Iedereen (elke kapper, kapster) moet over een kam getrokken worden want anders maken we elkaar kapot. En elkaar kapot maken in een crisis als deze lijkt mij niet op zijn plaats.

  Ik vind alles tegelijkertijd open! En dat als het ECHT verantwoordelijk is en als het ECHT voor iedereen te realiseren is!

  Ik hoop dat jullie dit meenemen jn je besluit. En echt geloof mij, ik ben ook graag weer aan het werk! En met extra maatregelen oke dat zal moeten maar wel met maatregelen die voor iedereen gelden op een goede en gezonde manier!

  Even dus kort, de salon die open zouden gaan daar worden de kappers die het niet verantwoord vinden de dupe van! En nogmaals denk ik dat we elkaar moeten helpen in deze heftige crisistijd.

  Dus aub scheer ons alle over 1 kam!!

  Ik hoop dat jullie dit meenemen.

  Bedankt

  Mvg WL

 • Het CNV zal zich blijven inzetten  dat kappers veilig hun werk kunnen doen en de juiste beschermingsmaatregelen zijn getroffen. Het protocol is nog niet definitief, de overheid moet het nog goedkeuren. Ook de overheid zal een beslissing nemen en bepalen wanneer de kappers open kunnen .