Stel je vraag over werk en inkomen

Update coronavirus: verlenging van maatregelen

Tijdens de persconferentie gister zei premier Rutte dat de huidige maatregelen tegen het coronavirus worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dit betekent dus ook dat alle kappers in deze periode hun vak niet kunnen uitoefenen. 

Het dringende advies blijft om anderhalve meter afstand te houden en zo veel mogelijk thuis te blijven. Het uitoefenen van alle contactberoepen, waartoe de kappers ook behoren, blijft verboden. CNV Vakmensen heeft begrip voor dit besluit, maar blijft hameren op de enorme gevolgen van deze sluiting voor de kappers in de kappersbranche.

Hoe nu verder?

In het vorige blog vertelden we al over het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hier maakt jouw werkgever aanspraak op zodat hij jouw loon kan doorbetalen. Jouw werkgever mag je niet ontslaan als hij gebruik maakt van de regeling. Deze regeling geldt ook voor flex- en uitzendkrachten. 

Lees meer over het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid op cnvvakmensen.nl

Mag je werkgever je verplicht vakantie laten opnemen?

Verschillende kappersbedrijven verplichten hun kappers en leerlingen om vakantiedagen op te nemen. Dit is niet toegestaan.
Er was een cao-bepaling die het mogelijk maakte om na overleg met een werknemer maximaal vijf dagen aan te wijzen voor vakantie. Deze bepaling maakte het mogelijk voor de werkgever om na overleg met de werknemer een vakantieperiode vast te stellen, waarin de werknemer ook echt van vakantie kon genieten. Dat is in deze situatie niet mogelijk.
Een werknemer kan dus niet verplicht worden om vakantiedagen op te nemen, nu er als gevolg van bijvoorbeeld de coronacrisis geen werk is. Het kabinet heeft andere maatregelen genomen om dit probleem voor werkgevers op te lossen. Er is dus toestemming van jou nodig om vakantie dagen op te nemen.

Neem contact op!

Heb jij het idee dat jij slachtoffer dreigt te worden van een overhaaste, onjuiste of zelfs oneerlijke beslissing door jouw werkgever? Of heb je de indruk dat er bij jou in het bedrijf problemen ontstaan doordat er geen passende oplossingen zijn binnen de huidige maatregelen? Aarzel dan niet en neem contact met mij op. Ik zet me graag voor je in!

Het is een spannende tijd, zowel op je werk als thuis. Samen komen we deze tijd beter door dan alleen. Let daarom goed op elkaar. Houd afstand, maar houd elkaar tevens goed in het oog!