Stel je vraag over werk en inkomen

uren compensatie als gevolg van corona

is het verplicht als werknemer de 10% die de baas niet aan compensatie van NOW en dus voor eigen rekening heeft om die werktijd alsnog in te halen
mijn dochter werkt 20 uur en volgens haar baas moet ze 16 uur in halen door de coronacrisis. ( de 10% gemiste compensatie.
Volgens de Anko zou dit niet aan de orde zijn.
In afwachting
Klaas Hiemstra

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Je werkgever zegt dat jij onder de NOW-maatregel val en dus maar 90% van je loon krijg. Die laatste 10% wil hij niet betalen. Mag dat?

  Jouw werkgever moet die laatste 10% betalen, anders krijgt hij zelf niets van de overheid. De NOW-maatregel is juist bedacht om mensen aan het werk te houden én hun volledige salaris. Zodat ze in staat blijven om hun (woon)lasten te betalen en straks – als het allemaal weer wat beter gaat, wellicht zelfs weer leuke dingen.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  het gaat pm de niet gewerkte uren voor 10% te moeten inhalen zonder salaris
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Inhalen van door corona opgebouwde min-uren
   Tijdens de coronamaatregelen kan een medewerker in korte tijd een fors aantal min-uren opbouwen. Mag een werkgever na afloop van de maatregelen de werknemer vragen om al deze uren in te halen? Over deze situatie is nog geen rechtspraak. Maakt een werkgever vanwege de coronamaatregelen gebruik van de NOW-regeling? Dan is het in principe niet redelijk om de werknemer op een later moment deze uren te laten inhalen. De werkgever krijgt namelijk een vergoeding voor de loonkosten via de NOW-regeling. Dit geldt ook voor de zogenaamde min-uren. Als de werknemer de min-uren van deze periode ook moet inhalen, heeft de werkgever een dubbel financieel voordeel.
Terug