Stel je vraag over werk en inkomen

Extra werken

In de 8 weken dat we dicht waren ben ik bijna wekelijks in de salon geweest om te helpen met bellen,salon verven,schoonmaken maar heb niet mijn eigen uren gemaakt maar minder. Toen we weer open mochten heb ik 50 over uren gemaakt in 4 weken tijd. Nu vind mijn werkgever dat dat bij mijn functie als leidinggevende hoort. Maar is dat ook zo of hoor ik hier wel een vergoeding voor te krijgen voor die extra uren? Mvg

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Geertruida,

  Je vraagt of je recht hebt op betaling van de gemaakte overuren. Het uitgangspunt in de cao voor het Kappersbedrijf is dat je werkzaam bent volgens het aantal uren dat in je arbeidsovereenkomst is afgesproken. Als er meer wordt gewerkt dan de arbeidstijd die is afgesproken, ontstaan er plusuren. Werkgever en werknemer kunnen samen in overleg over hoe min- en plusuren worden gecompenseerd. Opgebouwde plusuren kunnen worden gecompenseerd in geld of tijd.

  Als jij meer werkt dan je contract en hierdoor ontstaan plusuren, kun jij dus vragen om hiervoor een extra vrije dag/vrije uren op te nemen of deze uren uit te laten betalen in geld. In de cao worden leidinggevenden niet uitgesloten van deze regeling. Dit betekent dat ook jij als leidinggevende recht hebt op tijd of geld als je plusuren maakt. Echter, min-uren die zijn ontstaan kunnen verrekend worden met de plusuren.

  Met vriendelijke groet,
  CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Het maakt dus niet uit dat et corona is en wij daardoor 8 weken dicht zijn geweest. Dan is deze regeling dus nog steeds van kracht?
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Geertruida :

   Beste Geertruida,

   Dank voor je reactie. In principe blijft de cao gelden, ook tijdens de corona-crisis. Vakbondspartijen kunnen afwijkende afspraken maken. Voor zover bekend is dat niet het geval voor de kappersbranche.

   Het corona-virus zorgt voor een uitzonderlijke situatie waar de cao geen uitzondering voor geeft met betrekking tot het opbouwen van min-uren. Het CNV gaat ervan uit dat werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gaan om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om een werknemer (tijdelijk) te herplaatsen op een andere afdeling of locatie als er minder werk is.

   Als er gekeken is naar mogelijkheden en het blijkt dat er geen of te weinig werk is, dan horen deze min-uren voor rekening van de werkgever te komen en niet voor de werknemer. Het betekent in beginsel dat de werknemer, ook al is er tijdelijk geen werk, wel recht houdt op zijn loon. Dit houdt dus ook in dat de werknemer geen min-uren opbouwt.

   Het is een lastige situatie welke niet duidelijk in de wet of de cao staat geregeld. Als je lid bent van het CNV en er ontstaat discussie over de min-uren, neem dan contact met ons op!

   Met vriendelijke groet,
   CNV Info
Terug