Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Verbeterd cao-resultaat voor grondpersoneel KLM

Ben jij voor of tegen de nieuwe cao KLM?

Stem nu!

CNV Vakmensen heeft, samen met andere bonden, vandaag een verbeterd cao-resultaat bereikt voor de 14.000 grondmedewerkers van KLM. “In juni meldde het FNV al een akkoord, maar daar was wat ons betreft nog geen sprake van”, zegt onderhandelaar Michiel Wallaard van CNV Vakmensen. Nieuwe onderhandelingen hebben nu een beter resultaat opgeleverd, waar volgens hem veel grondmedewerkers iets van gaat merken.

Wat staat er in het resultaat?

KLM en vijf bonden hebben in totaal twaalf keer onderhandeld over de nieuwe cao. Het gaat om een cao voor anderhalf jaar (van 1 januari 2018 tot 1 juni 2019). De lonen gaan in die periode met in totaal 2,5% omhoog:

  • 1,5% per 1 november 2018
  • 1% per 1 februari 2019

Duurzame inzetbaarheid

In de nieuwe cao zijn ook afspraken gemaakt over een budget voor duurzame inzetbaarheid. Werknemers kunnen er zelf voor kiezen om het te besteden aan scholing of om het bedrag te laten uitbetalen. Kiezen ze voor dat laatste, dan gaan ze er in salaris in totaal zo'n 4% op vooruit tijdens de looptijd van deze cao (17 maanden).

Nieuw functiegebouw

De grote plus vergeleken met het zogenaamde ‘juni-akkoord’ is volgens Wallaard het nieuwe functiegebouw. “We willen dit al vanaf 2005 aanpakken, maar nu hebben we het eindelijk voor elkaar. Dat betekent een beter groeiperspectief voor een grote groep grondmedewerkers, waarvan er heel veel in het huidige gebouw al op hun schaalmaximum zitten. Ze gaan er, los van de loonsverhoging, vanaf 1 april 2020 extra op vooruit.”

Drie cao’s, zelfde einddatum

De cao voor het grondpersoneel heeft dezelfde einddatum als die voor het cabinepersoneel en het vliegend personeel (30 juni 2019). Wallaard: “Dat is mooi, zo vlak voor het honderdjarig bestaan van KLM volgend jaar. Het voordeel is dat we dan in de onderhandelingen gelijk kunnen optrekken, in plaats van met een scheef oog naar elkaar te kijken wat de andere KLM’ers hebben binnengehaald.”

CNV Vakmensen legt het cao-resultaat de komende weken voor aan de leden.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat je hieronder horen!