Stel je vraag over werk en inkomen

Corona: hoe gaat het met jou en je bedrijf ?

Het leek zo ver weg toen we de eerste berichten kregen over corona uit de stad Wuhan in China. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Begin maart doen we nog wat onwennig en lacherig over handen schudden. Een paar dagen later roept premier Rutte alle Nederlanders op om te stoppen met het schudden van handen. Ook moeten we anderhalve meter afstand van elkaar houden. De maatregelen volgen elkaar daarna in rap tempo op: sluiting van winkels, scholen gaan dicht, geen bezoeken naar verzorgingstehuizen, maximaal met twee mensen naar buiten, thuis geen kinderen op bezoek, desinfectie voor de supermarkten. De “intelligente lockdown” van de samenleving is een feit.
Het kabinet heeft een flink pakket aan maatregelen genomen om werkgevers tegemoet te komen. Zo kan je werkgever een beroep doen op de aangekondigde nieuwe Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Vakbonden denken mee met werkgevers in de coronaproblematiek. Zo zijn er aan verschillende tafels afspraken gemaakt tussen werkgevers en vakbonden.
Bijvoorbeeld over het betalen van de pensioenpremie en sociale fondsen. Ook is er een protocol gemaakt voor de technische installatie en bouw over hoe werknemers op een veilige manier kunnen doorwerken. 

Nu zitten velen van ons thuis. Sommigen ziek, in quarantaine of omdat een gezinslid verkouden is. Maar ook om thuis te werken omdat het bedrijf tijdelijk gesloten is. Anderen werken nog op het bedrijf. Met veel beperkingen die noodzakelijk zijn om op een gezonde, hygiënische en veilige manier te kunnen werken. 

Het werk in de Metaal en Techniek is divers. Sommige bedrijven maken gebruik van de NOW. Bij andere bedrijven loopt het werk volop door waarbij werkgevers zelf maatregelen invoeren. Bijvoorbeeld het meten van lichaamstemperatuur, invoeren van speciale werktijden en verschillende pauzemomenten, werken op zaterdag, roosters en verlof.

Het zijn gekke tijden. 

Hoe zit het met jouw werk en bij jouw bedrijf? Zit je thuis of ga je nog naar je werkplek? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!