Stel je vraag over werk en inkomen

Hoe zit het met de reisuren in de cao’s Metaal en Techniek?

Wanneer krijg je een vergoeding voor je reisuren? Wat staat er in de cao’s Metaal en Techniek hierover vermeld? De cao’s voor de Metaal en Techniek kennen geen standaard aftrek voor reisuren. Het is dus niet zo dat er standaard 30 minuten van een enkele reis (of een uur per dag) mag worden afgetrokken. Het hangt af van de arbeidsovereenkomst, de woonplaats en de plaats waarvoor de dienstbetrekking is aangegaan.

Wanneer worden de reisuren vergoed?

Als je een klus op locatie uitvoert en hier meer reisuren voor nodig hebt dan als je op een vaste werkplek zou werken, worden deze reisuren vergoed. De tijd die niet als reistijd geldt, wordt franchise genoemd. Deze tijd is voor eigen rekening.

Wist je dat je in onze Wiki alles kunt lezen over reisuren? Lees hier meer over hoe de vergoeding van je reisuren worden berekend.

Vergoeding van je reisuren in tijd

Je mag de reisurenvergoeding ook in tijd vergoeden. Zodra de gewerkte tijd (inclusief de pauze) en de reistijd (exclusief de franchise) meer is dan 10,5 uur per dag, heb je recht om de meeruren om te zetten in vrije tijd. Het maximum is 6 dagen per jaar. De compensatie voor reistijd en overuren kan samen niet meer dan 12 dagen per jaar zijn.
Via deze link naar onze Wiki vindt je meer informatie over vergoeding in tijd.

Heb je een specifiekere vraag? Stel je vraag hier op Je Achterban!

Heb je nog een vraag naar aanleiding van deze informatie? Laat dan hieronder je reactie achter. Of stel je vraag via de bovenstaande balk.

  • ik heb 10 minuten woon -werk verkeer naar de zaak. we beginnen vanaf half 8 van de zaak naar de klus (meestal uur rijden elke week een andere klus) dit is in de baas zijn tijd. we werken tot kwart over 4 en moeten dan nog een uur terug naar zaak om materiaal te halen of om kar terug te brengen en dan naar huis. ik ga dus om 7 uur smorgens van huis en ben dan rond kwart voor 6 thuis. volgens de werkgever rijden we 1 keer in eigen tijd. we hebben 3kwartier pauze. wat zijn nou de uren die ik kan doorgeven. (cao klein metaal val ik onder)