Stel je vraag over werk en inkomen

Minimumloon in klein metaal

Het minimumloon is het salaris wat je volgens de wet én de cao minimaal in een bepaalde periode uitbetaald moet krijgen. Binnen metaalbewerkingsbedrijven zijn hier regels voor. Welke? Dat lees je in deze blog.

Voor wie?
Onder de cao metaalbewerkingsbedrijf vallen veel verschillende functies. Of je je nu bezig houdt met 3D-printen, of met de bewerking van verschillende metalen of metalen voorwerpen in de ruimste zin van het woord, veel van deze functies vallen onder de cao metaalbewerkingsbedrijf. Van ontwerpen tot slopen, van samenstellen, smeden, snijden, pletten tot ontwerpen. En of dit nu gaat om fornuizen, stempels, muziekinstrumenten of om vliegtuigen. Twijfel je of jouw functie ook onder de cao metaalbewerkingsbedrijf valt, stel dan vooral hier de vraag onder welke cao jij valt.

Waarom is er een minimumloon?
In de Nederlandse wet is in 1969 afgesproken dat er een minimumsalaris is dat betaalt dient te worden aan jou als werknemer. Dit bedrag wordt altijd bruto genoemd. Jouw werkgever mag dus nooit minder betalen dan in deze afspraken staat beschreven. Het kan zo zijn dat in de cao ook een afspraak is gemaakt over het minimumloon. In deze afspraak kan het voorkomen dat het minimumloon dat jouw werkgever verplicht moet betalen hoger ligt dan het wettelijke minimumloon. Daarom is het goed om te weten wat het minimumloon is binnen metaalbewerkingsbedrijven.

Welke regels zijn er omtrent het minimumloon?
Voordat we kunnen bepalen wat het minimumloon in de cao metaalbewerkingsbedrijf is, is het goed om te weten welke regels er zijn om het minimumloon te kunnen bepalen.

Onder het minimumloon wordt verstaan het salaris dat jij minimaal moet ontvangen zonder extra toeslagen. Een paar voor de hand liggende toeslagen zijn:
- extra vergoedingen uit overwerk
- vakantietoeslagen
- winstuitkeringen
- uitkeringen bij bijzondere gelegenheden zoals bijvoorbeeld een jubileum
- eindejaarsuitkeringen
Wil jij precies weten welke inkomsten niet tot het minimumloon gerekend kunnen worden? Bekijk dan Artikel 6 Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag.

Wat is het minimumloon voor jou?
Ben jij 22 jaar of ouder? Dan zou jij dus minimaal €1578,00 bruto per maand verdienen.
Krijg jij per week betaald? Dan betekent het een bedrag van €364,15. Krijg jij per dag je salaris dan verdien je minimaal €72,83.

Ook zijn er minimale uurtarieven opgesteld. Er zit een verschil in het minimum uurloon aan de hand van het aantal uur dat een fulltime week is van jouw werkgever. Werk jij parttime maar is een fulltime week volgens jouw werkgever 40 uur? Dan ontvang je een minimum uurloon van €9,11. Is de fulltimeweek 38 uur per week? Dan ontvang je een minimum uurloon van €9,59. Of telt een fulltimeweek voor 36 uur per week? Dan ontvang je een minimum uurloon van €10,12

Hoe weet ik of ik het minimumloon ontvang?
Controleer je salarisstrook. Bij sommige bedrijven ontvang je je salarisstrook al voordat je loon op je rekening gestort wordt, bij andere werkgevers is het op de dag zelf en soms na het betalen van je loon. In elk geval is het belangrijk om je loonstrook erbij te pakken.

Het gaat niet om het bedrag onderaan de streep, maar om het brutosalaris. Zoals we bij de regels omtrent het minimumloon al gelezen hebben gaat het dus echt om het brutosalaris zonder dat daar je overuren of vakantietoeslagen erbij op zijn geteld.

Kom je er niet helemaal uit met jouw loonstrook? Dat is niet gek want er staan vaak veel en verschillende niet begrijpelijke afkortingen op vermeld. Wij helpen jou graag bij het uitpluizen van jouw salarisstrook.

Wat kan ik doen als ik niet het minimumloon ontvang?
Mocht je nu naar aanleiding van bovenstaande informatie erachter komen dat je te weinig verdiend? Meld je dan of op Je Achterban of neem direct contact op met CNV Vakmensen. Wij helpen jou namelijk om te halen waar jij recht op hebt. En dat is toch zeker op een minimumloon. CNV Vakmensen zal als eerste aan jouw werkgever vragen om het verschil in salaris alsnog uit te betalen. Wil jouw werkgever dat niet? Dan zullen wij samen met jou naar de kantonrechter stappen.

Krijg jij al langere tijd minder betaald dan het minimumloon? Of kom je erachter dat je in het verleden te weinig salaris hebt ontvangen? Tot 5 jaar terug kan je het te weinig uitbetaalde salaris opeisen.

Heb jij na het lezen van het bovenstaande uitleg nog vragen of heb je een opmerking? Laat deze dan achter op Je Achterban. Je Achterban is de plek waar jij namelijk al jouw vragen over werk en inkomen kan stellen. Onze experts beantwoorden jouw vragen binnen 24 uur.