Stel je vraag over werk en inkomen

Moet jij jouw scholingskosten terugbetalen?

Veel werknemers volgen een opleiding op kosten van de werkgever. Maar het is niet vanzelfsprekend dat je die kosten terug moet betalen. In de cao’s Metaal en Techniek hebben we sowieso geen terugbetalingsregeling afgesproken. Daarnaast kunnen werkgevers ook ondersteuning krijgen van de opleidingsfondsen. Die hoef je ook niet terug te betalen.

Terugbetalingsregeling heeft randvoorwaarden

Als de werkgever afspraken wil maken over een terugbetalingsregeling, dan moet hij dat met jou overeenkomen. Maar het moet ook aan bepalingen voldoen. De hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, heeft ooit bepaald dat een terugbetalingsregeling over studiekosten geldig is als – eenvoudig gezegd – de terug te betalen studiekosten in de loop der tijd afnemen. De reden hiervoor is dat de werkgever na verloop van tijd langer heeft kunnen profiteren van de door de werknemer opgedane en toegepaste kennis.

Zo komen er verschillende regelingen in de praktijk voor. Bijvoorbeeld: treedt de werknemer tijdens de opleiding uit dienst, dan moet hij 100% van de studiekosten terugbetalen. Bij uitdiensttreding binnen een jaar na het behalen van het diploma moet hij 75% terugbetalen, tussen een jaar en twee jaar: 50% en in het derde jaar: 25% van de kosten.

Hoe is dit bij jou geregeld?