Stel je vraag over werk en inkomen

Onderhandelingen Metaal en Techniek opgeschort, werkgevers bieden helemaal niets!

Inmiddels hebben we de reserveronde van de cao-onderhandelingen achter de rug. Afgelopen rondes zijn zeer teleurstellend verlopen en ook deze laatste ronde zijn we niets opgeschoten. De verslechteringen liggen nog steeds op tafel en op het loon hebben werkgevers niets geboden.

Daarom hebben we besloten de onderhandelingen voor onbepaalde tijd op te schorten en terug naar de leden te gaan. Deze tijd willen we benutten om de werknemers in de branche verder te informeren over de onderhandelingen en helaas ons voor te bereiden op acties. Want we moeten in actie komen om deze voorstellen van tafel te krijgen en de voorstellen die wij gedaan hebben serieus op tafel te krijgen!

Wat is de status?

 
Loon Werkgevers bieden geen loonsverhoging voor de reguliere schalen. De jeugdlonen willen ze wel met 5% verhogen.
Generatiepact Het recht afschaffen, vanaf 60 jaar alleen met instemming van de werkgever hiervan gebruik maken. Vanaf 63 jaar en 4 maanden dit wel als recht laten gelden.
RVU Vervroegde uittreding, dit is bespreekbaar, maar wanneer je gebruik maakt van de generatiepact kun je hier geen gebruik van maken.
Leeftijdsdagen Je krijgt dagen vanaf 60 jaar in plaats van 54 jaar.
Ploegendienst Vrijstelling verplichting 10 jaar voor AOW-leeftijd (is nu 55 jaar).
Overwerk Vrijstelling verplichting 10 jaar voor AOW-leeftijd (is nu 55 jaar).
Consignatie Vrijstelling verplichting 10 jaar voor AOW-leeftijd (is nu 55 jaar).

Daarnaast zijn al onze voorstellen afgewezen. Tijd voor actie dus! We willen graag met de leden in gesprek over hoe dit vorm moet gaan krijgen.
Laat ons weten hoe jij hierover denkt!

Geef hieronder jouw reactie

 • Werkgevers stellen zich op alsof het crisis is in deze bedrijfstak.

  Dat is niet het geval, want er zijn meer vacatures dan ooit.

  Een kans om de metaaltechniek aantrekkelijker te maken voor nieuwe werknemers hebben ze laten liggen.

  Binnenkort inventariseren welke vervolgstappen we kunnen nemen om meer druk op de ketel te zetten.

  Fokke Spoelstra

 • Ben diep teleurgesteld omtrend de opstelling van de werkgevers

  Ze hebben de kans gehad om deze prachtige bedrijfstak te laten waarderen maar helaas hebben ze het tegen overgestelde gedaan

  Een triest besluit en zal gevolgen hebben om voldoende personeel te krijgen om in deze tak van dienst nog te willen werken

 • Als men zo doorgaat wil er niemand meer instromen in deze bedrijfstak.

  Op scholen is er nauwelijks interesse meer.

  En wij als ouderen kunnen niet gaan afbouwen de laatste 10 jaar. En moeten wij meer gaan werken voor minder beloning.

  Ze vergeten dat wij het brood voor hun verdienen op de werkvloer.

  Zij kunnen wel verkopen maar als niemand meer iets maakt komt er geen geld meer het bedrijf binnen

 • Ik snap niet waarom de werkgevers zich zo star opstellen.Het gaat volgens mij redelijk goed in deze branche.Alles waar de bond zich jaren hard voor heeft gemaakt wordt stilaan afgebroken.Ook de metaal (kan) een zwaar beroep zijn.De leeftijdsdagen zijn al een paar  keer opgeschoven en nu willen ze deze verschuiven naar 60 jaar!?

 • Volgens mij zijn het  juist de mensen die nu gebruik maken van het generatiepact die ook wel gebruik willen maken van de RVU regeling ,

 • het zijn een stelletje graaiers die werkgevers na 46 jaar volledige inzet minimaal 55 uur per week wordt je op deze manier gestraft.

 • Te belachelijk voor woorden, zoals zij reageren. Ben blij dat ik onlangs het generatiepact heb afgesloten.

 • Leeftijdsdagen opschorten is wat mij betreft onbespreekbaar dat mag en kan niet opgeschort worden is in het verleden ook al gebeurd daar blijven ze vanaf stelletje graaiers. Wat loonsverhoging betreft dit is de laatste 10 jaar telkens minimaal geweest hier zal een fikse verhoging tegenover moeten staan minimaal 5% bovenop de werkelijke inflatie (energielasten mee gerekend).  Werkweek van 38 naar 30 uur met behoud van loon zodat de werknemers gezond de eindsteep kunnen halen werkende klasse is lang genoeg uitgeknepen en er is geld genoeg binnen de sector. Km vergoeding van 19  cent naar 35 ct voor woon werk verkeer vanwege de als maar oplopende kosten.

 • De opstelling van de werkgevers is duidelijk en strak. Beste CNV, laat ons niet in de steek met uw voorstellen, die zijn mijn inziens ook duidelijk en zeer redelijk. Mijn voorstel is dan ook: Geen concessies doen! En een zeer duidelijk en strak antwoord geven! Actie! Dan de beuk er maar in en als het aan mij ligt, meteen het werk neer leggen en niet eerder weer beginnen met werken als men akkoord gaat met onze voorstellen.  

 • Ik ben het niet gewend om te reageren op forums maar gezien de trieste ontwikkelingen op gebied van pensioenen, lonen, milieu-belachelijkheden, kunstmatig bepaalde energieprijzen, ziektekosten, het gokken met pensioengelden op beurzen en ga zo maar door bij deze toch een reactie: "Als de baas net doet alsof ik goed verdien? Dan doe ik net alsof ik heel hard werk." Dit was ooit als een grapje bedoeld maar ik meen dit heel serieus!

 • Beste CNV,

  Wat triest allemaal, schreeuwen om mensen en dan dit. Ouderen die de techniek in Nederland groot gemaakt hebben en dan zo er mee omgaan. Dat vervroegd uittreden (3jaar) zit er toch niet voor veel mensen in want het bedrag is voor de meeste te laag om van rond te komen maar het Generatiepact moet blijven op 60 jaar en is voor veel mensen aantrekkelijker en niet de beslissing bij de werkgever want daar komt toch niets van terecht net als met die 5 Mei die de werkgever mag beslissen (nooit vrij dus). Zeuren dat ouderen lastig zijn en vaak ziek maar als ik hun reactie zie willen ze zeker nog niet kwijt.  CNV..LAAT ONS NIET IN DE STEEK..ZOEK DE MEDIA OP..LAAT NEDERLAND HET WETEN HOE ZE ZIJN.....DIT KAN ECHT NIET.

 • Er is een nijpend tekort aan (goede) krachten in de techniek, maar het lijkt wel of de werkgevers oogkappen op hebben en dit niet willen zien. De werkdruk loopt op en steeds meer mensen kiezen daardoor voor een functie buiten de techniek. Wanneer gaan de werkgevers eens onder ogen zien, dat de sector weer aantrekkelijk moet worden, dit kan alleen door de beloningen omhoog te doen en de werkdruk omlaag. Op deze manier kiest over een paar jaar niemand meer voor een technische MBO-opleiding en wordt de druk alleen maar hoger!