Stel je vraag over werk en inkomen

Overwerk in de cao’s Metaal en Techniek: worden die uren vergoed?

Wat wordt er verstaan onder overwerken in de cao’s Metaal en Techniek? En moeten die uren volgens de cao worden vergoed? In de Metaal en Techniek is overwerk geregeld. Voor jouw overwerk krijg je volgens de cao een vergoeding.

Kan je werkgever jou verplichten om over te werken?

In de cao’s Metaal en Techniek kunnen alleen de eerste 10 uur in een periode van 4 weken door de werkgever worden verplicht. Hierbij moet je werkgever rekening houden met je persoonlijke omstandigheden. Uren gewerkt tijdens een consignatiedienst (pieperdienst, storingsdienst) worden ook aangemerkt als overuren en moeten als zodanig worden betaald. In onze Wiki lees je meer over de verplichting tot overwerk. Hoe zit het als je parttimer bent? Lees het hier.

Hoe wordt de vergoeding voor overwerk berekend?

In veel bedrijven in de Metaal en Techniek wordt het overwerk vaak in een percentage per uur uitgedrukt. Op basis van die uurwaarde wordt de vergoeding voor overuren berekend. De uurwaarde is gebaseerd op een werkweek van gemiddeld 38 uur. Een normaal uur is 0,607 procent van het maandsalaris; de eerste 2 overuren zijn 0,78 procent. Als je 0,78 procent deelt door 0,607 procent levert dat 128 procent op. Dat betekent dat je voor de eerste 2 overuren naast het uurloon minimaal 28 procent toeslag moet hebben. Daarna zijn de overuren 0,89 procent. Dat betekent dat je toeslag minimaal 46 procent moet zijn.

Wanneer de overuren in tijd worden opgenomen en de toeslag wordt uitbetaald, worden de overurenpercentages verlaagd met de waarde van een normaal uur, 0,607 procent bij een maandsalaris en 0,658 procent bij een vierwekensalaris. Lees hier een voorbeeld van die berekening.

Is deze vraag voldoende voor jou uitgelegd? Of twijfel je over hoe het in jouw specifieke situatie zit? Aarzel niet om hier je vraag te stellen! Je Achterban is er om jou verder te helpen.

Vragen?

Zie je dat het in jouw bedrijf anders gaat dan hier beschreven? Of heb je andere vragen? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Of stel je vraag via de balk hierboven.

  • werkgever kan/wil de overuren niet geheel en ook niet op papier uit betalen, maar het mag dan wel in materiaal/gereedschap vergoed worden.

    ook overgebleven verlofuren of oude lullenuren wil hij niet vergoeden in geld maar wil je dan wel iets eerder naar huuis laten gaan. { in mijn geval een kwartier}.

    ik neem aan dat dit helemaal uit den boze is maar wat kan ik hier tegen doen?? want ik wil graag mijn baan behouden

  • In de cao metaal en techniek zijn 13 atv dagen opgenomen. In mijn arbeidsovereenkomst is een hoger salaris dan de cao opgenomen. Wel staat er dat dit salaris inclusief compensatie atv dagen. Dus met andere woorden ik zou geen recht meet hebben op atv dagen.

    Mijn vraag is mag dit? De cao is toch wet op het moment dat deze geacrediteerd is?

    Groet, Fred de Bruin.