Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Reiskosten, hoe zit het nu eigenlijk?

We zien veel vragen voorbij komen over reiskosten. Tijd om eens uit te leggen hoe het nu precies zit.

Wanneer krijg jij reiskosten vergoed?

Als jij voor je werkgever moet reizen, krijg je een reiskostenvergoeding. Dit staat in de cao’s voor Metaal en Techniek. Je kunt reizen op verschillende manieren; met het openbaar vervoer, met eigen vervoer of met vervoer geregeld door de werkgever. Voor elke vorm van reizen gelden andere regels.

Openbaar Vervoer

Maak je gebruik van het openbaar vervoer? Dan worden de werkelijk gemaakte kosten op basis van de laagste klasse vergoed.

Eigen vervoer

Als je gebruik maakt van eigen vervoer, dan krijg je een redelijke vergoeding. Dit zal per bedrijf overeengekomen worden.

Tot 2004 bestond er een onderscheid tussen woon-werkverkeer en zakelijke kilometers. Tegenwoordig is het zo dat alle kilometers die je voor je werk maakt, worden aangemerkt als zakelijke kilometers. Voor iedere zakelijke kilometer kan je werkgever een belastingvrije vergoeding geven van 0,19 euro, ongeacht de wijze van vervoer.

Is de beloning hoger dan 0,19 euro dan wordt het gezien als belastbaar loon. Over het bedrag boven de 0,19 euro zal je dus belasting moeten afdragen.

Vervoer geregeld door de werkgever

Je krijgt geen reiskostenvergoeding als je werkgever vervoer regelt.

Hoe ga jij naar je werk? Worden je kosten vergoed?

  • Hoe zit het met vergoeden van reisuren naar een cursus?

    Reisuren naar een locatie in het buitenland en maakt dit nog uit of het dan een cursus in het buitenland is?

    Situatie is dat ik op een zondag meer dan 8 uur moet vliegen om een cursus te doen bij een fabrikant waar het bedrijf een dealerschap mee afgesloten heeft. Ik vindt dat die uren vergoed moeten worden.

  • Wat ik nergens zie als je gaat verhuizen uit ouderlijk huis en dan verder van het werk af komt te wonen.. Is dat ook in de cao geregeld.

  • is een werkgever verplicht om kilometervergoeding te geven, en wat moet dat dan per gereden kilometer zijn?