Stel je vraag over werk en inkomen

Word jij vervangen door een robot?

Cijfers liegen er niet om: de robotisering kan op termijn twee a drie miljoen banen kosten in Nederland. En dat is best veel op een totaal van 7,2 miljoen banen, die er op dit moment in ons land zijn. Werk aan de lopende band, verschillende bijbaantjes voor jongeren en werk in de bouw zouden over een tijdje verdwenen kunnen zijn. Maar wat betekent het nu eigenlijk; robots die mensenwerk vervangen.
Komt er echt minder werk? En bestaat jouw baan straks niet meer?

Kansen
Het verdwijnen van jouw baan is een worst-case scenario. Mogelijk denk je hier wel eens aan of bespreek je dit met collega's. Maar hoe groot is die kans dat we allemaal werkloos thuis komen te zitten?
Dat banen verdwijnen door automatisering is niet nieuw. Dat banen verdwijnen omdat er oplossingen komen om het werk te verlichten ook niet.
De kar op het land werd al vroeg getrokken door paarden. Maar ook het paard werd uiteindelijk ingeruild voor een stoommachine.
Ken je de man nog die elke avond de straatlantaarns aanstak? Zijn baan stopte toen lantaarnpalen elektrisch werden.  Denk er maar over na, hoeveel banen zijn er nog meer verdwenen. De petroleumman, de telefonist die elk telefoongesprek met elkaar verbond, de stadsomroeper, de ijshakkers en nog niet eens zolang geleden de melkboer. 

Toch komen er elke keer weer nieuwe banen bij. Ineens moest iedereen zich omscholen tot app-bouwer voor de smartphone. Of wat denk je van sportinstructrices. Gingen vrouwen vroeger naar aerobics, zijn ze inmiddels via Zumba aan het Bootcampen.  De markt blijft bewegen.

3D-printers en Metallurg
Wel eens gehoord van een Metallurg? Nee? Dat is niet zo gek. Een metallurg is een typisch beroep wat verwacht wordt voor de toekomst. Een metallurg bedenkt, produceert en ontwikkelt nieuwe materialen (voornamelijk metalen) die geschikt zijn om nieuwe productietechnieken verder uit te rollen. Misschien ontdek jij straks wel een nieuw materiaal dat een echt nodig is voor elke 3d-printer. Of installeer jij straks 3D-printers bij mensen thuis.

Stel je toekomst zeker
Ons motto is; het komt wel goed met de toekomst en werk. Wees niet bang voor de toekomst, maar bereid je voor. Dit doe je door tijd te investeren in loopbaanontwikkeling. Welke talenten heb jij nog meer? En ben jij misschien de nieuwe Metallurg voor de toekomst? 

Hoe zie je de toekomst? Onzeker of juist als een kans? Wij horen het graag.