Stel je vraag over werk en inkomen

Ik ben werkzaam als servicemonteur ac/cv,ik stap s,ochtends in m,n servicebus en kom 12 uur later thuis,Zelfs als in storingsdienst heb,begin ik al met 12 uur,gevolg na oproep richting de 18 uur per dagwerkgevers vinden vaak autorijden geen arbeids tijd.Ik

Ik ben werkzaam als servicemonteur ac/cv,ik stap s,ochtends in m,n servicebus en kom 12 of 13 uur later thuis,zelfs als in storingsdienst heb,begin ik al met 12 uur,gevolg na oproep richting de 18 uur per dag!,werkgevers vinden vaak autorijden geen arbeids tijd.Ik ben bijna 56,en krijg gezondsheids klachten,ik wil s,avonds kunnen sporten maar ben echt uitgeblust.Vooral de reistijd naar eerste,en vanaf laatste klant is vaak 5 uur of meer,tel daar 8 uur productief bij op,en dat bijna elke dag,Ben ik verplicht zoveel uren te werken?,ik vind deze reis uren,wel, gezien moeten worden als arbeid. 

Reacties (2)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dag Rutger, je moet allereerst kijken wat is voor jouw je normale woon-werkverkeer. Als je bijvoorbeeld een half uur van je werk af woont is dat dus 1uur per dag. Alles wat je meer reist in je servicebus is gewoon werktijd en dan krijg je te maken met de cao maar zeker ook met de wet en wel de Arbeidstijdenwet. Die uren moeten dus betaald worden maar de wet stelt ook beperkingen aan de duur van het werk, ter bescherming van de werknemer. Als je naar de website van de overheid gaat kun je snel en duidelijk de brochure “De arbeidstijdenwet” downloaden. Kijk maar op Rijksoverheid.nl , onderwerp “werktijden” en dan bij “documenten”. Daarin kun je vinden dat je weliswaar maximaal 12 uur per dag mag werken, tot een maximum van 60 uur per week, maar over een langere periode mag dat niet meer dan 48 uur per week zijn ( over 16 weken). Dus 18 uur per dag is gekkenwerk, je moet hier de werkgever op wijzen. Lukt het niet, neem dan contact op met cnv-info, dan kunnen zij met je nagaan wat we kunnen doen voor je . Succes en sterkte ermee !
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Beste Gerard,bedankt voor je reactie,betaling is goed,werk is leuk,goede firma,ik werk van huis uit,- 1/2 pauze en 2 x 1/4 uur reis voor je zelf.
   Zaak zit 1 1/2 uur reizen van mijn huis,ik kom hier zelden,en als ik storingsdienst heb kun je moeilijk zeggen ,ik zit aan mijn uren,dienst is 24 uur per dag gedurende 7 dagen.
   Er is echt een personeels te kort,wat logisch is,de meesten houden dit niet vol.
   Als je de 1 1/2 uur heen en 1 1/2 uur terug niet mee telt voor de atw worden het wel hele lange werkdagen.
   Geen tijd om de sporten,ontspannen en 1 x per maand 7 dagen x 24 uur storingsdienst.
   Vaak zit je al om 4:30 in de auto,kom je om 7 uur bij de klant,dan 8 uur productief,plus 1/2 pauze,15:30 naar huis....,file in en 18:00 uur thuis wordt 19:00 en dan moet je geluk hebben dat je nog even een storing moet oplossen 100 km uit koers.

   Heb je pech dat je storingsdienst heb,kom je thuis is de kans groot dat je dezelfde weg weer terug om ergens,200 km verderop, een storing op te lossen

   Ik doe dit al 30 jaar,begin nu echt uitgeblust te raken,de atw is hier geen bescherming tegen zolang het onduidelijk is welke uren meetellen.

Terug