Stel je vraag over werk en inkomen

Wordt mijn contract automatisch aangepast als ik structureel meer uren werk?

Ik heb een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd van 18,5 uren per week. Vanaf januari werk ik, op verzoek van de directeur, 32 uur. 4 dagen van 8 uur.Ik heb gevraagd deze uren bij te schrijven op mijn contract, maar daar wordt moeilijk over gedaan, omdat ik 6 jaar geleden een burnout heb gehad waardoor die 18,5 uur overbleef na het 2e spoor reïntegratie. Reden hiervoor is dat ze bang zijn voor mijn gezondheid, “ja hoor”. Volgens mij zijn ze na een half jaar toch verplicht om die uren er bij te voegen op mijn contract? Dient dit dan ook met terugwerkende kracht te gebeuren en alsnog pensioenpremie afgedragen te worden?

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Frederiek,

  In navolging van jouw vraag, deel ik je het volgende mee.

  Je kunt een beroep doen op een rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Wanneer de arbeidsovereenkomst tenminste drie maanden heeft geduurd, wordt het afgesproken aantal uren arbeid per maand berekend als het gemiddelde aantal uren dat de werknemer in de afgelopen drie maanden per maand heeft gewerkt. Dat wordt dan geacht de nieuwe contractuele arbeidsduur te zijn. Een werkgever kan dit enkel weerleggen zodra hij kan aantonen dat er sprake was van een tijdelijk element.

  Je bouwt over uw gewerkte uren 'gewoon' pensioenpremie op; dat is namelijk inkomensafhankelijk. In dat kader is er al rekening gehouden met het gegeven dat je 32 uur per week werkte.

  Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.


  Met vriendelijke groet,


  Robin Hofland
  CNV Info
Terug