Stel je vraag over werk en inkomen

C-Track

Hallo, ik heb een vraag mbt de C-Track in een bedrijfsauto.
Deze is voor zover ik weet bedoeld als middel voor je ritten registratie ivm bijtelling of geen bijtelling.

Nu is het zo dat mijn werkgever er een gewoonte van heeft gemaakt ( het is schijnbaar één van de dagtaken van de manager) om deze uit te lezen om zo te kunnen zien of je je wel netjes aan de rij tijden houd, tevens wordt met de gegevens van de digitale werkbon vergeleken....bij vermoedelijke oneffenheden word deze informatie gebruikt om je op het matje te roepen... mag dit?

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste ,

  Onder welke cao ben je werkzaam? Dan laten we de bestuurd hier even naar kijken.
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  C-track is in veel bedrijfsauto’s van monteurs. Volgens werkgevers gaat het dan om de planning van de ritten.
  Het systeem mag dan ook alleen gebruikt worden waarvoor het bestemd is. Het volgen van een werknemer mag niet zo maar. Je moet normaliter je werknemers vertrouwen, en pas bij gebleken onregelmatigheden mag je ze gaan volgen.
  Privacy heb je ook op het werk, sterker nog ook als je je werk aan het dóen bent. Dit is ook in wetgeving vastgelegd zoals in Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

  Kijk ook bij de Ondernemingsraad (OR). Bij invoering of wijziging heeft OR instemmingsrecht : de werkgever moet schriftelijk een regeling voorleggen. De OR kan dan vanuit de eigen bedrijfspraktijk onderzoeken welk argument gerechtvaardigd is en grenzen stellen aan het gebruik.
  Hoe dan ook zal het bedrijf dit in een reglement moeten vastleggen en akkoord van de OR moeten krijgen.
  Het is verder gebruikelijk dat een controle een beperkte tijd plaatsvindt en er bij aanvang een melding naar de OR gaat.

  Tot slot, als er echt sprak is van volgen dan heb je een jurist nodig. Zoals je weet kun je als je lid bent een beroep doen op de juridische ondersteuning van CNV Vakmensen.
Terug