Stel je vraag over werk en inkomen

storingsdienst

Werkzaam in metaal en techniek. De vraag is dat ik in mijn arbeidsovereenkomst akkoord ben gegaan met het draaien van enkele storingsdiensten per jaar. Dit is getekend toen ik 53 jaar was. Ik werk van maandag tot en met donderdag. Mijn storingsdienst gaat op vrijdagmiddag 17 uur in. (Dit is op mijn vrije dag). Ik word in maart 55 jaar. Ben ik dan nog verplicht om storingsdienst te draaien? Of moet ik alleen storingsdienst draaien van maandag tot en met donderdag aansluitend aan mijn dienstrooster?

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Derk Jan,

  In de cao staat geen beperking voor oudere werknemers ( 55 jaar en ouder) en het draaien van storingsdiensten. Je kunt storingsdiensten draaien binnen het dienstrooster. Als dit leidt tot overwerk dan geldt dat u alleen verplicht kunt worden tot maximaal 5 uren overwerk in een periode van 4 weken.

  Met vriendelijke groet,

  CNV Info
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Ik kan dus niet verplicht worden om vrijdag, zaterdag en zondag storingsdienst te draaien?
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Derk Jan:

   Dag Derk Jan,

   Als 55 plusser ben je niet verplicht in ploegendiensten te werken en ook niet verplicht om over te werken. Je bent in eerste instantie dus wel verplicht storingsdiensten te draaien.

   Tenzij dit in een ploegendienst wordt gedraaid of leidt tot overwerk, je hoeft geen overuren te draaien althans maximaal 5 overuren in een periode van vier weken.


   Kortom worden deze storingsdiensten NIET in ploegendienst gedraaid en leidt de storingsdienst niet tot overwerk, dan ben je wel gehouden de storingsdienst te draaien.

   Met vriendelijke groet,
   Sociaal Juridisch Medewerker
   CNV INFO
Terug