Stel je vraag over werk en inkomen

Wat gaat de vakbonden doen aan de pensioen leeftijd verhoging??

Las gisteren op de mail van pmt dat het van 67 naar 68 gaat.

Reacties (10)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Het klopt dat bij PMT de leeftijd omhoog gaat van 67 jaar naar 68 jaar voor het berekenen van de pensioenpremie die je als werknemer betaalt. De overheid stelt die vast. Dat wordt de pensioenrichtleeftijd genoemd.
  De pensioenrichtleeftijd staat los van de leeftijd waarop de AOW ingaat. Op dit moment kun je met AOW op 66 jaar.
  De AOW gaat in stappen verder omhoog, 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In 2022 is de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. In 2023 blijft de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden.
  Bent u geboren na 30 september 1956? Dan is uw exacte AOW-leeftijd nog niet bekend. Maar deze is minimaal 67 jaar en 3 maanden.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Op uw vraag wat CNV Vakmensen gaat doen is richting de politiek aangeven dat het onze voorkeur is om de AOW te flexibiliseren. Dat heeft als voordeel dat je daarmee ook eerder kunt stoppen met werken en met pensioen gaan. Kortom, het huidige kabinet zal dit moeten regelen.

   Een tweede actiepunt is dat we op basis van de huidige wetgeving in de cao regelingen treffen om op een gezonde manier je AOW/pensioen-gerechtigde leeftijd te kunnen halen. Hiervoor hebben we inmiddels in de cao het volgende kunnen afspreken:
   - Het generatiepact om korter te kunnen werken;
   - Het kunnen werken in een zo veel mogelijk vierdaagse werkweek;
   - De mogelijkheid van deeltijdpensioen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Marco:

   Dat is allemaal wel leuk en aardig, korter werken of deeltijd pensioen, maar er zijn ook veel mensen die moeten door werken omdat ze een pensioengat hebben en de financiële mogelijkheid niet hebben. Als deze mensen niet meer kunnen werken omdat het werk te zwaar wordt moeten ze zich ziek gaan melden en vallen dus buiten de boot.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op m.obma:

   Beste Marco,

   Een constatering die ik niet kan en wil ontkennen. Pensioen wordt collectief gespaard, zeker ook bij de Metaal en Techniek, maar ieders individuele situatie kan leiden tot uw constatering.

   Mijn advies zou zijn contact op te nemen met een consulent van PMT om uw eigen situatie eens door te laten rekenen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   ik vindt 45 jaar werken lang genoeg .Dus tot 67 jaar werken is gekken werk in al onze buur landen stoppen ze eerder met werken.( hoe kan dat)???
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Grouve:

   Daar is niet een eenduidig antwoord over te geven, dat heeft alles met politieke keuzes te maken en de financiering van zulke zaken. In Nederland heeft in elk geval de regering de conclusie getrokken en dit in wetgeving bepaald dat ons pensioen en AOW systeem op de termijn onbetaalbaar zou worden. Dat heeft te maken met het simpele feit dat we steeds ouder worden maar ook met de alsmaar teruglopen rente, waardoor het geld van de pensioenfondsen op dat punt niet veel meer oplevert. Maar de discussie is nog niet ten einde, en er komen ook weer nieuwe verkiezingen aan.......
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Gerard van Dijk:

   Is een leuk verhaal in het verleden zijn mijn collega s met 40 dienstjaren met pensioen gegaan op vaak een leeftijd van 57 jaar ik heb straks in een zwaar beroep 50 dienstjaren en ben 68 jaar deze verschillen in een korte tijd zijn echt belachelijk en zijn de bonden mijn inziens echt te kort geschoten dit geld ook voor de extra snipperdagen die ik net niet meer krijg
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Als ik het goed heb wordt er bij het pensioen van uit gegaan van een gemiddelde leeftijd van de mens? We weten allemaal dat er in verhouding meer ouderen zijn dan jongeren. Wordt deze berekening dan niet uit zijn verband gerukt. Ik stel mij zo voor, als er meer jongeren zijn dan is de gemiddelde leeftijd toch lager. Wat ik bedoel is dat de meeste mensen deze gemiddelde leeftijd niet halen.
   Eigenlijk zou je alleen maar moeten kijken naar werknemers die bijdragen aan het pensioen en die daar van leven en het kapitaalvermogen de huidige +1300 miljard dat alleen maar groeit van de pensioenfondsen.
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Gerrit Herman:

   Beste Gerrit,

   Er wordt uitgegaan van de levensverwachting van de mensen. En daarbij wordt ook gekeken naar de sectoren waaronder iemand valt. Uit de berekeningen valt juist op te maken dat de jongeren van nu gemiddeld ouder zullen worden dan de jongeren van, zeg, 30 of 40 jaar geleden.

   Het klopt dat op dit moment de pensioenpotten flink vol zitten. Maar het aantal toezeggingen die gedaan moeten worden, dat zijn de toezeggingen aan de deelnemers, is ook groot.
   Wat op dit moment meespeelt bij de berekeningen is de hogere levensverwachting van de deelnemers aan het pensioen en de lage rente.

   Dit even als toelichting op uw opmerkingen.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Piet Verburg:

   De hoge leeftijdsverwachtingen is een bulshit, ze doen dit alleen maar om straks zo weinig mogelijk pensioen uit te betalen aan de mensen, in de hoop dat ze voor die tijd nog dood gaan, of nog enkele jaren leven.
Terug