Stel je vraag over werk en inkomen

Reisuren vanaf huis naar klus en auto wassen op eigen kosten

Beste Experts.

Vraagje: Ik werk ongeveer 20 minuten rijden van het bedrijf waar ik werk. Gebruikelijk is dat wij als monteurs zo weinig mogelijk aan de zaak zijn. Onze werkgever heeft aangegeven dat alle reistijd vanaf huis naar de klant voor ons zelf is. Een uur naar de klant en aan het eind van de dag een uur terug is normaal, maar meer gebeurt ook. Is dit redelijk ? Ik verwacht van niet, en zou denken dat je voor meer reistijd in het CAO tijd voor tijd moet krijgen?

Ook verwacht de werkgever dat wij de auto wassen op eigen kosten. Van de binnenkant snap ik dat wel, maar de buitenkant niet helemaal. Is dit redelijk ?

Mijn werkgever is van plan te verhuizen met het bedrijf. Dit betekend theoretisch gezien (via een navgatie app berekend) een reistijd van 45 minuten naar kantoor, en de door de route is het altijd file dus een uur zeker. De reistijd naar het huidige pand is 20 minuten.
Kan mijn werkgever verwachten dat de reistijd voor ons zelf moet zijn, of zal hij hierin moeten compesneren?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Reacties (3)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hoi Theun,

  Je hebt recht op reisuren vergoeding als je van huis uit direct naar een karwei moet reizen. Deze uren worden alleen betaald als je langer hebt moeten reizen dan je normaal nodig hebt om naar de standplaats te gaan.

  Verder is het niet redelijk dat de werkgever verwacht de auto op eigen kosten te betalen, tenzij jullie dit schriftelijk hebben afgesproken.
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Als ik het goed begrijp:

   Het is een busje van de zaak.

   Vanaf huis naar werk is begrijpelijk eigen tijd (dit is 20 minuten)
   Als ik naar een klus ga wat een uur rijden is moet mijn baas dus 40 minuten vergoeden? (omdat het 40 minuten langer rijden is naar de klant ?

   En het wassen van de auto op eigen kosten is niet redelijk ?
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Theunknown:

   Als je geen vaste werkplek hebt, maar op locatie aan een klus werkt, maak je reisuren als je van je huis naar je werkplek gaat. De cao’s voor de Metaal en Techniek kennen geen standaard aftrek voor reisuren. Het is dus niet zo dat er standaard 30 minuten van een enkele reis (of een uur per dag) mag worden afgetrokken. Het hangt af van de arbeidsovereenkomst, de woonplaats en de plaats waarvoor de dienstbetrekking is aangegaan.
   Als je een klus op locatie uitvoert en hier meer reisuren voor nodig hebt dan als je op een vaste werkplek zou werken, worden deze reisuren vergoed. De tijd die niet als reistijd geldt, wordt franchise genoemd. Deze tijd is voor eigen rekening.
   Voorbeeld:
   Een werknemer heeft 1 uur reistijd nodig om op zijn karwei (werkplek) te komen. Heen en terug reist hij 2 uur per dag. Deze werknemer woont 10 minuten van zijn standplaats (vestiging). Hij heeft dan een franchise van 2 x 10 minuten = 20 minuten per dag. De werknemer heeft recht op een reisuren vergoeding van 2 uur - 20 minuten = 1 uur en 40 minuten.
   Ook zijn er bedrijven waar (een deel van) de reisuren in het salaris zijn opgenomen. Dit moet dan wel schriftelijk zijn vastgesteld.
   In de cao is opgenomen dat de vergoeding voor een reisuur is gelijk aan een normaal uur: 0,607 procent van het maandsalaris per uur of 0,658 procent van het vierwekensalaris per uur. Reisuren op zondag of een feestdag worden als volgt vergoed: 1,12 procent per uur van het maandsalaris en 1,21 procent per uur van het vierwekensalaris.

   Het niet redelijk dat de werkgever verwacht de je de bedrijfsauto op eigen kosten moet wassen, tenzij jullie dit schriftelijk hebben afgesproken.
Terug