Stel je vraag over werk en inkomen

Wat zijn jouw ervaringen met het Generatiepact Metaal en Techniek? Heb jij hier al over gesproken met je werkgever?

Vanaf 1 januari 2018 kunnen werknemers vanaf 62 jaar gebruikmaken van het Generatiepact Metaal en Techniek. We zijn benieuwd of jij hier al over hebt gesproken met je werkgever en wat jouw ervaringen zijn. Deel hier jouw verhaal!

Wil je meer weten over het Generatiepact? Klik dan hier www.cnvvakmensen.nl/generatiepactmetaal

Reacties (8)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Helaas is de praktijk dat er werkgevers zijn die zich zodra er door hiervoor in aanmerking komende medewerkers wordt gevraagd of ze gebruik kunnen maken van de regeling zoals in het Generatiepact afgesproken. Een verhaal ophangen over te hoge kosten ten opzichte van de baten en daarmee de betrokken medewerkers afwimpelen.

  Dus een leuk initiatief maar helaas gaat er in de praktijk met regelmaat niks van terecht komen.

  Misschien iets voor de volgende onderhandel ronde?
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Chris,

  Wij hebben het onderwerp besproken in de OR en hebben hier de volgende mening over:

  De OR staat niet negatief tegenover het generatie pact maar is van mening dat toekenning per individueel geval beoordeeld moet worden. Hierbij zal o.a. gekeken worden naar de gevolgen voor de bedrijfsvoering en de situatie van de werknemer.
  In onze branche is het principe van minder werken om daarmee meer ruimte te creëren voor nieuwe jongere werknemers erg lastig omdat er geen aanwas is van jonge werknemers. Er is zelfs een chronisch tekort aan nieuwe technici. Als de regeling zonder meer toegekend wordt kan dit betekenen dat er een groot gat valt wat betreft mankracht en kennis omdat er een grote groep werknemers in aanmerking kan komen voor de regeling.
  Uiteindelijk is het de keuze aan de werkgever om een werknemer van de regeling gebruik te laten maken. In de cao staat ook specifiek vermeld dat het om een dubbele vrijwilligheid gaat:

  “Er zal sprake zijn van een zogeheten dubbele vrijwilligheid: de oudere werknemer kan
  een keuze maken korter te werken tegen behoud van een bepaald percentage loon en
  met volledige pensioenopbouw en het staat de werkgever vrij om deze keuze wel of
  niet in te willigen.”

  In jouw geval raden wij aan om nogmaals in gesprek te gaan met directie (Andre) en gezamenlijk bepalen of je gebruik kan maken van de regeling.


  met andere woorden generatie pact lijkt een lege doos
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik heb ook gesproken met mijn werkgever over het generatie pact omdat dit voor mij ook wel iets zou zijn na meer dan 30 jaar naar tevredenheid gewerkt te hebben, maar mij werd verteld dat het te hoge kosten met zich meebrengt en daar kun je het mee doen. Het zou naar mijn idee een beloning moeten zijn na zoveel jaren.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Het generatiepact in het {concept} cao akkoord 2019 is wederom een lege doos omdat het gaat om dubbele vrijwilligheid.
  Indien de werkgever akkoord is, betekend het nog wel dat het een sigaar uit eigen doos is v/d werknemer.
  15% inleveren op loon plus inleveren van de helft van het aantal seniorendagen, en 70 % werken betekend natuurlijk ook opbouw van vakantiedagen naar rato.
  De sigaar komt niet alleen uit eigen doos, maar deze doos moet ook nog eens extra afgerekend worden door de oudere werknemer.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Ik heb het bespreekbaar gemaakt en heb gebruik kunnen maken van de regeling, helemaal zoals bedoeld.
  Collega's van me willen er t.z.t. ook gebruik van gaan maken.
  Ik heb heel wat dienstjaren bij deze werkgever gewerkt, het kost de werkgever geld.
  Hoe zullen ze er in staan als een collega pas op latere leeftijd bij deze werkgever is gaan werken?
  Ben benieuwd wat er uit de evaluatie komt, en of er een definitieve regeling komt.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Maak per 01-01-2019 gebuik van generatiepact bevalt me goed de werkgever was ging hier zeer positief mee om. moet nog 4jaar aan de bak lukt nu wel werk 30.4 uur dus 3 en een halvedag per week
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Helaas is dat initiatief in mijn ogen mislukt. Ten eerste moet de werkgever meer betalen voor minder uren en daar bovenop ook meer pensioenpremie afdragen. Daar staat een kleine subsidie tegenover die wordt vergoed als er een jongere een vast dienstverband krijgt. Dat is een extra risico voor de werkgever. Als er in een bedrijf dan ook nog eens veel werknemers die 62 jaar grens naderen dan is de keus voor de werkgever niet moeilijk.
Terug