Stel je vraag over werk en inkomen

ziek en overwerk

Als het moet werk ik over. Moet mijn werkgever mijn gemiddeld overwerk ook betalen als ik ziek ben? De CAO metaal en techniek is van toepassing.

Reacties (2)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Dat vind ik niet. Overwerk moet vrijwillig zijn en niet verplicht
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste Karin Broos.

  Bij regelmatig overwerk kan de werknemer tijdens ziekte aanspraak maken op een vergoeding voor overwerkuren, mits hij hard kan maken dat hij ook zou moeten overwerken als hij niet ziek was geweest. Hij krijgt bijvoorbeeld structureel overuren uitbetaald, of is zelfs al ingeroosterd om meer uren te werken dan de overeengekomen werktijd. De werknemer heeft bij ziekte dan recht op minimaal zeventig procent van zijn overwerkvergoeding. Recent diende er bij het gerechtshof van Den Bosch een zaak waarin de rechter duidelijk maakte hoe een werkgever met de overwerkvergoeding van zieke werknemers om moet gaan.
  Het hof stelt dat als collega’s van de zieke werknemer collectief hebben overgewerkt, dit voldoende is om aannemelijk te maken dat de werknemer dit ook gedaan zou hebben als hij niet ziek was geweest. Hierop geldt één uitzondering: als de andere werknemers overwerken om de afwezigheid van de zieke werknemer op te vangen.

  Met vriendelijke groeten,

  Arjan Huizinga
  Bestuurder CNV Vakmensen
Terug