Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Aanvullende uitkering: recht op max. 1 jaar extra WW-uitkering

Werk je in de sector Metaal en Techniek? Sector Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven? Óf in de sector Tank- en Wasbedrijven? Dan hebben we goed nieuws: de WW- en WGA-uitkering worden gerepareerd! Dat betekent dat je nu ook een WW- of WGA-uitkering krijgt over het derde jaar dat je werkloos of arbeidsongeschikt bent.

In 2016 is de duur van de WW-uitkering verminderd met 12 maanden. Sindsdien heb je recht op maximaal 24 maanden WW-uitkering, in plaats van 38 maanden. Gelukkig wordt dit gat gedicht. Dit is dankzij de nieuwe aanvullende cao Private Aanvulling WW en WGA Metaal en Techniek (caoWWM). Hiermee wordt de totale uitkeringsduur verlengd naar maximaal 38 maanden.

Wanneer heb ik recht op de aanvullende uitkering?

De aanvullende WW- en WGA-regeling geldt voor alle werknemers werkzaam bij of in:

  • Een carrosseriebedrijf
  • De goud- en zilvernijverheid
  • Een isolatiebedrijf
  • Een metaalbewerkingsbedrijf
  • Een technisch installatiebedrijf
  • Een motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf
  • Een tankstation en wasbedrijf

Wanneer gaat de aanvullende uitkering in?

De aanvullende cao gaat in per 1 juli 2019. Word je na 1 juli werkloos of arbeidsongeschikt? En werkte je op het moment van ontslag bij een van de bovenstaande bedrijven? Dan heb je recht op een aanvullende WW-uitkering.

Wie betaalt de WW-premie?

Als je werkgever je loon betaalt, wordt altijd een klein deel van je loon ingehouden. Hier wordt onder andere de WW-premie van betaald. Nu je ook recht hebt op een aanvullende WW- en WGA-uitkering, zal er een klein beetje meer geld van je loon worden ingehouden. Per 1 juli is de premie hiervoor 0,3% van je brutoloon.

Aanvullende uitkering aanvragen

Je kunt de aanvullende WW- of WGA-uitkering bij WW+ aanvragen. Zij beoordelen of je er recht op hebt én hoeveel uitkering je krijgt. Je kunt dit aanvragen vanaf een maand tot uiterlijk een week voordat je WW- of WGA-uitkering verloopt.