Let op: om een vraag te stellen moet je ingelogd zijn.
Als je deze optie kiest, komt je vraag niet op de community. De experts van Je Achterban zien je vraag wel en geven antwoord.
Log in of maak een account om je vraag te plaatsen. Let op: zodra je bent ingelogd, wordt je vraag automatisch geplaatst!
Controleer of je al een account hebt.
Goed nieuws! We hebben eindelijk een resultaat. Na de vastgelopen onderhandelingsronde op 5 juni 2019, een afgeslagen laatste reddingsboei van CNV Vakmensen en een succesvolle stakingsdag op vrijdag 28 juni 2019 in de Metaal en Techniek, zijn we er uiteindelijk uitgekomen. In deze blog lees je de belangrijkste punten uit het akkoord.
Werkgevers zijn eindelijk bereid om stappen te zetten. Onder druk van nieuwe stakingen en de wetenschap van het belang van de verlenging van onze pensioenregeling zijn vakbonden en werkgevers tot een gezamenlijk akkoord zijn gekomen. Dat betekent dat alle stakingsacties in de bedrijven worden uitgesteld, in afwachting van de ledenraadplegingen.
> Download het principeakkoord
De looptijd van de cao is 28 maanden, van 31 mei 2019 tot en met 30 september 2021.
Wij vinden het belangrijk dat je zelf kunt bepalen wat jij met je persoonlijk opleidingsbudget doet. Onze loopbaancoaches kunnen je daarbij helpen.
Dit zijn de nieuwe loopbaanafspraken in de cao:
Voor het generatiepact Metaal en Techniek hebben we nieuwe afspraken gemaakt. Het nieuwe generatiepact op hoofdlijnen:
Vanaf 1 januari 2020 vervallen de vakantierechten in cao-artikel 51 voor werknemers van 53 jaar. Voor werknemers van 54 jaar geldt alsdan op de peildata telkens 8 vakantieuren (in de regel één vakantiedag). Dat betekent dat de 2x4 uren van 53 jaar verschoven worden naar 54 jaar en je dan dus een recht hebt van 2x8 uur.
Tijdens de looptijd van de cao krijg je een paar loonsverhogingen:
Vanaf 1 juli 2019 wordt een nieuwe salaristabel opgenomen in de cao. Deze geldt voor werknemers van 16 tot en met 20 jaar en werknemers met functiejaren. En er wordt een nieuwe tabel opgenomen voor BBL-leerlingen. Tot slot is de tabel aangepast aan de wijzigingen Wet Minimum Loon.
Vakbonden en werkgevers hebben een verlenging van het pensioenakkoord voor de Metaal en Techniek afgesproken tot en met 2022. De VPL-premie maakt onveranderd onderdeel uit om bij te dragen aan de pensioenregeling voor de jaren 2021 en 2022. Werkgevers zijn akkoord gegaan om de gehele VPL premie van 5,78% van de pensioengrondslag te betalen voor de verlengde pensioen regeling voor de komende jaren dat de regeling gaat gelden. Daarna moeten we een nieuwe regeling hebben afgesproken op basis van het recente Centrale Pensioen Akkoord.
De komende tijd krijgen vakbondsleden de volledige tekst van het akkoord. De stakingsacties in de bedrijven worden uitgesteld. In overleg met de cao-commissie Metaal en Techniek kunnen er bijeenkomsten worden georganiseerd en binnenkort volgt er meer informatie over de stemmingsprocedure.
Goede loonsverhoging, maar de doorbetaalde schooldag voor BBL leerlingen die stond al in de oude CAO Of is dit voor BOL leerlingen? En er zijn ook al 2 aparte loonschalen voor BBL leerlingen de eerste voor nivo 1 en 2 en de vakvolwassen voor leerlingen die nivo 3 of 4 doen en het eerste jaar van die opleiding met goed gevolg hebben af gesloten. Dus ben erg benieuwd naar de verbetering.
Vindt het jammer dat voor de zoveelste keer bij een nieuwe CAO looptijd, de salaris verhoging pas ingaat, maanden nadat de oude was verlopen, 31 mei 2019. Dit is nu al de zeker de vierde keer dat de werkgevers dit voor elkaar krijgen en de vakbonden dit accepteren en als voorstel wegleggen bij hun leden. Mosterd na de maaltijd!
0,93% per 1 maart 2021
In februari 2012 krijg je een eenmalige uitkering van 306 euro bruto, als je op de eerste van die maand in dienst bent. Foutje 2012
Bedankt Tom De Ligt, dat klopt inderdaad niet en moet 2021 zijn. We hebben het aangepast!
Is de eenmalige uitkering voor part-timers naar rato?
Voor deeltijdwerkers/parttimers is het naar rato.
Moet je bij het generatiepact je seniordagen en ATV dagen inleveren? Dan betaal je die dag dus uiteindelijk zelf. Terwijl we als ouderen van 55+ al alle premie voor VUT en prepensioen hebben betaald maar daar geen cent van terug zien.
met deze loonsverhogingen leveren we dus wederom weer iets in. het wordt tijd dat er eens beter gekeken wordt naar wat we meer moeten uitgeven aan alle belasting verhogingen en dergelijke en dat afstemmen op de loonsverhogingen.
Door de wijziging van de leeftijdsdagen kost mij dat weer 1 dag. Tevens is de loonstijging niet met terugwerkende kracht. De vraag naar personeel is hoog dus die 7,93% over 28 maanden is maar heel matig. Door BTW verhogingen en kosten stijgingen houden we er netto volgens mij nagenoeg niets aan over. Al met al dus een slecht resultaat. De hoge heren profiteren en Jan modaal wordt weer met een goedmakertje afgescheept.
Wanneer kunnen we de leden informatie en ledenraadpleging verwachten?
Er staan op verzoek van leden nu regionale bijeenkomsten gepland op:
- Maandag 30 september Drachten,
- Dinsdag 1 oktober Rotterdam,
- Donderdag 3 oktober Ommen.
Daarnaast vinden er bedrijfsbijeenkomsten plaats.
Nou dat lijkt in de verste verte niet op wat onze Premier adviseert. 4,5 a 5% per jaar.
en dat lijkt mij ook reëel. personeel niet te vinden en winsten zijn buitengewoon hoog.
Dus CNV ga verder en sleep er meer uit .
Laat je niet afschepen!! voor het zelfde geld volgend jaar weer een verrassing van BTW verhoging of energie.
Wanneer ontvangen we de volledige tekst van het akkoord?
De volledige tekst is al te downloaden op www.cnvvakmensen.nl/.../cao-metaalbewerkingsbedrijf
7,93% klinkt als een aardig bod maar de looptijd is tot en met sept. 2021
en de huidige cao is ook al een tijdje verlopen en vanaf sept. 2021 moet er weer onderhandeld worden dus grof gezegd 7,93% gedeeld door 3jaar is ong. 2,6% per jaar.
Laat dit nou net het huidige inflatie cijfer zijn.
Of heb ik het mis?
Vul je e-mailadres in om te controleren of je al een account hebt.
Om een reactie te plaatsen moet je eerst inloggen of een account aanmaken.