Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Grote verrassing: werkgevers doen eindbod

Dinsdag 4 juni onderhandelden we voor de vijfde keer over de cao's Metaal en Techniek (kleinmetaal). Niets is natuurlijk zeker, maar het leek niet onmogelijk dat we een resultaat zouden bereiken. Nou, dat resultaat kwam er inderdaad. Maar dan, tot onze grote verbazing, in de vorm van een eindbod van werkgevers.

Wat staat er in het eindbod?

In het eindbod zit ineens niet meer zo heel veel begrip voor de positie van zowel de sector als de mensen die daarin werken. Bizar en jammer. Echt een gemiste kans.

Het eindbod beslaat een cao voor 24 maanden. Gedurende die periode worden de lonen met 6% verhoogd. De schooldagen niveau 3 en 4 worden doorbetaald. De premie voor de vroegpensioenregeling (vpl) - die CNV Vakmensen wil laten terugvloeien naar de loonsom omdat de regeling stopt - hebben werkgevers nog niet terug gegeven.

Het proeftraject met het generatiepact wordt voortgezet, althans er wordt budget voor gereserveerd. Het is nog geen recht, en dat was een nadrukkelijke wens van CNV Vakmensen.

Lees het volledige eindbod

Hoe nu verder

De werkgevers geven ons het eindbod min of meer met een ultimatum tot 12 juni. Wij gaan nu eerst met onze eigen cao-commissie aan tafel. Die moet aanstaande dinsdag maar samen met ons bepalen tot welke vervolgstap dit eindbod leidt.

Bespreek het

Bespreek dit ook met jouw collega’s. Heb je ideeën over wat we zouden kunnen doen, laat mij dat dan weten. Je kunt ook hieronder in discussie gaan met mij of jouw medewerknemers.