Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Weinig beweging om groot gat te dichten

Op dinsdag 8 mei zijn de gesprekken tussen CNV Vakmensen en de werkgevers in de Metaal en Techniek weer hervat. De conclusie van weer een lange dag onderhandelen is dat het gat nog altijd heel groot is. Er moet nog veel gebeuren om tot een akkoord voor een nieuwe cao te komen.

Waar zitten de verschillen?

De onderwerpen die zorgen voor het grote gat zijn onder andere:

 • de verhoging van de leeftijdsgrenzen voor verplicht overwerk
 • ontwikkeling van vakmensen
 • extra leeftijdsvakantie naar 58 jaar

Generatiepact

Daarnaast is ook de 80-90-100-regeling een lastig onderwerp geworden. Wij willen hier een recht van maken voor alle werknemers terwijl de werkgevers deze regeling liefst willen afschaffen.

Nog geen loonbod

Wat betreft loon zijn we nog niet verder gekomen. Wij eisen 4% loonsverhoging en 1% voor een persoonlijk opleidingsbudget. De werkgevers hebben tot nu toe nog geen loonbod gedaan, dus we hebben nog geen idee waar dat heen gaat.

Reactie werkgevers

Werkgevers hebben op een aantal onderwerpen gereageerd:

CNV Vakmensen: Reactie werkgevers:

4% plus 1% leerbudget

Centen i.p.v. procenten

Een passende loonsverhoging.
Hoeft niet bij te worden aantoonbaar disfunctioneren.
Hebben bezwaren tegen “centen” in plaats van procenten omdat de werkgevers waar lagere lonen betaald worden extra loonkosten hebben.

Generatiepact als recht voor werknemer. Ingangsleeftijd kan vanaf 57 jaar. 

De huidige pilot Generatiepact vanaf 62 jaar verlengen en meer aandacht aan communicatie hierover.

Extra seniorendagen ook voor werknemers vanaf 66 jaar.
De huidige staffel is nu:
53 jaar – 1 dag
54 jaar – 1 dag
55 jaar – 2 dagen
56 jaar – 2 dagen
57 jaar – 4 dagen
58 jaar  – 8 dagen
59 jaar –  8 dagen
60 jaar – 10 dagen
61 jaar – 12 dagen
62 jaar – 12 dagen
63 jaar – 12 dagen
64 jaar – 12 dagen
65 jaar – 12,5 dagen
66 jaar – 0 dagen

De leeftijdsstaffel veranderen en starten vanaf 58 jaar:
58 jaar – 4 dagen
59 jaar – 8 dagen
60 jaar – 10 dagen
61 jaar – 12 dagen
62 jaar – 12 dagen
63 jaar – 12 dagen
64 jaar – 12 dagen
65 jaar – 12,5 dagen
66 jaar – 14 dagen

 

De verhoging van de leeftijd van 55 jaar naar 58 jaar voor het niet verplicht hoeven te werken in ploegendienst wordt ingetrokken.
De verhoging van de leeftijd van 55 jaar naar 58 jaar en mee schuiven met AOW-leeftijd voor het verplicht overwerken wordt gehandhaafd.

Persoonlijk opleidingsbudget invoeren;

Voorstel om 1.000 vouchers beschikbaar te stellen van 1.500 euro. Hiervan kan 10% gebruikt worden onder voorwaarden voor uitzendkrachten.

De schooldag ook doorbetalen voor BBL-leerlingen MBO-3 en MBO-4

Komen hier op terug. Kan ook onderdeel van inkomen zijn.

VPL en Pensioen

Ook het pensioendossier is een hoofdbreker. De pensioenregeling bij PMT staat onder water en het duurt niet lang meer voordat er gekort moet worden op de PMT pensioenen. De betaling van de VPL-premie stopt in 2020. Dit geld willen wij gebruiken om de pensioenregeling aan te vullen. De werkgevers zien dit niet zitten en willen hier niet aan meewerken, zij willen liever het geld zelf houden.

Kom in actie

Op 29 mei 2019 voert CNV Vakmensen en andere bonden landelijk actie omdat vorig jaar het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen vastgelopen. Voor de Metaal en Techniek is het erg belangrijk dat er een pensioenakkoord komt zodat er niet gekort hoeft te worden. Daarom, kom op 29 mei a.s. naar één van de vier regionale actiebijeenkomsten in Groningen, Eindhoven, Arnhem en Den Haag. Leden van CNV en FNV krijgen hiervoor een gratis treinkaartje toegestuurd.

Wat vinden wij belangrijk?

CNV Vakmensen zet in de cao-onderhandelingen in op een goede koopkrachtverbetering, een generatiepact als recht voor werknemers, zeggenschap over de opleidingen die je wilt doen en faciliteiten die het mogelijk maken om ook in de toekomst goed en gezond je werk te kunnen doen.

Hoe nu verder?

Op 21 mei aanstaande praten we verder, het is dan de laatste onderhandeling. We hopen dan goede nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek te kunnen afsluiten. Het wordt dan buigen of barsten.

De onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen,
Marco Hietkamp, sectorbestuurder,
Gerard van der Molen, bestuurder
Peter de Vries, werkzaam in de Metaal en Techniek en vrijwillig voorzitter CAO Commissie

Samen sterk als CNV Vakmensen

Met meer leden staan we nog sterker in de cao-onderhandelingen. Maak je collega lid of word zelf lid als je het nog niet bent.

Hoe denk jij over de cao onderhandelingen?

 • Met andere woorden het personeel moet weer inleveren

  en dat in deze tijd

  terug naar 1900

 • De looneis van 4 % vind ik zeer redelijk, en met % bedoel ik dan ook procenten en geen centen.

  Wat mij betreft is de seniorendagen een no go. Gewoon laten zoals het nu is. Ben de eerste ronde al gestript van dagen en als ik het lijstje zo bekijk willen ze gewoon weer 6 dagen van me afpakken eer ik 58 ben.

  Dikke vette NEE dus.

  Generatiepact mag van mij naar de midden weg voor werknemers, 59 jaar.

  Je moet immers toch ergens schipperen.

  Ik ben van mening als je 55 bent en je hele leven hebt gewerkt, geen verplichting tot ploegendienst en geen verplichting tot overwerk.

  Opleidingvouchers en schooldagen door betalen lijkt me goed voor de nieuwe generatie, maar daar mogen ook wel bepalingen tegenover staan.

  Het hele pensioenverhaal gaat me boven mijn pet. Ik denk dat het probleem meer bij de pensioenfondsen ligt dan bij de werkgevers??

 • Wat ik opvallend vind is dat er vooral ingezet wordt op maatregelen voor de oudere werknemer. En dit is zeker belangrijk en verdient ook aandacht. Maar wat doen jullie voor de (hooggeschoolde) groep 25-50 behalve de loonsverhoging? Juist deze groep is hard nodig in de sector voor de toekomst en de voorwaarden moeten voor die groep dus ook aantrekkelijk zijn.

 • Generatiepact als een recht vind ik heel belangrijk.

  Nu is het geen recht en dan ben je afhankelijk van de werkgever.

  Nu werkt de werkgever al niet mee

  Dan maar schipperen met de leeftijd, maar wel als een recht dan kunnen de werkgever er niet om heen.

 • Generatiepact  vind ik heel belangrijk , want de werkgever doet er op de werkvloer ook niet veel aan om het voor de ouderen makkelijker te maken .

  En de pensioenen begrijp ik ook helemaal niets van ,toen men over langer doorwerken begon zat er 1100 miljard in de pensioenpotten en inmiddels is dit gegroeid naar 1600 miljard .

  dus wat is het probleem ???????????????

 • Salariseis lijkt me redelijk, het is een openingsbod dus het zal lager uitpakken.

  Generatiepact: inderdaad maar schipperen met de leeftijd, als het dan een recht wordt. Dan hebben m.n. de mensen in zware beroepen in ieder geval iets.

  Pensioenen: ik heb ook moeite om te begrijpen dat er tekorten zouden zijn, maar er van uit gaand dat het zo is lijkt het inzetten van VPL geld om dit (deels) op te lossen een goed plan.

  Seniorendagen: het lijkt erop dat het totaal aantal dagen gelijk blijft, dan vind ik het acceptabel. Of verlies je een (evenredig) deel van de 14 dagen vanaf 66 jaar als je in de loop van het jaar met pensioen gaat? Dan zou ik het hele lijstje een jaar verjongen. Beetje vreemd ook dat je vanaf 66 in het oude lijstje niets meer krijgt.