Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Voorstellen CNV Vakmensen: 4% loonsverhoging, opleiding, generatiepact en meer

De werkgevers in de metaaltechniek verklaren zich - niet helemaal onterecht – tot belangrijkste uitvoerder van de ombouw naar een klimaatvriendelijker leefomgeving. Dan moet je op z’n minst zorgen dat onze sector die opdracht aan kan. In een tijd met economische groei, het achterblijven van de lonen en tekorten aan vakmensen. Daarom moeten we samen zorgen dat werkgevers investeren in onze goede vakmensen en imago van de kleinmetaal.

Deze nieuwe cao moet de spreekwoordelijke stevige ‘bretels’ opleveren, voor de zware broek die de werkgevers hebben aangetrokken. In mijn beleving zijn de vakmensen toe aan een forse loonsverhoging en het verhogen van de aantrekkingskracht van de ‘kleinmetaal’.

We hebben jou nodig

Dinsdag 9 april beginnen de cao-onderhandelingen. Onder de cao's Metaal en Techniek (kleinmetaal) vallen de technische installatiebedrijven, de metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, de carrosseriebedrijven en de goud- en zilversmeden. Alleen al om die reden zijn het altijd moeilijke complexe onderhandelingen. Daarnaast zijn de werkgevers goed georganiseerd. Bedenk maar eens dat jij in je eentje in jouw bedrijf de kar moet trekken: “dus jouw steun is in het cao-traject cruciaal”.

4% loonsverhoging, leerrekening en pensioen

Er liggen dus pittige uitdagingen op tafel, die de sector er in belangrijke mate zelf op heeft gelegd. De opdracht die de sector zichzelf heeft gegeven vereist ruim voldoende menskracht. De aanstaande vergrijzing moet dus op tijd opgevuld worden met jonge mensen. Aantrekkelijk zijn. Voor nieuwkomers en huidige vakmensen geldt daarnaast dat ze actueel zijn opgeleid.

Vandaar dat CNV Vakmensen 4% loonsverhoging voorstelt in een nieuwe eenjarige cao en daarnaast 1% voor jouw individuele leerrekening, dus ook je eigen geld. Daarnaast praten we over de pensioenregeling van PMT waarbij wij voorstellen om de VPL-premie (wordt nu betaald door werkgevers) in de basispensioenregeling te brengen. Dus het gaat wel ergens over.

Praktijkleermeester centraal

Er is een enorm tekort aan personeel in de branche. We hebben het over duizenden mensen die snel nodig zijn. Daarom moeten de werkgevers met deze cao vol inzetten op het aantrekkelijk maken van de sector. Volop ruimte bieden voor ontplooiing en ontwikkeling. Dat laatste is al jaren een kernthema voor CNV Vakmensen. CNV Vakmensen wil praktijkleermeesters, ‘hybride docenten’ en leerambassadeurs in de (leer)bedrijven beter faciliteren. Hierdoor krijgen zij een betere positie om leerlingen ook echt met hoge kwaliteit te kunnen begeleiden. In deze cao willen we ook pleiten voor een eerder genoemd individueel opleidingsbudget: de leerrekening.

Werkdruk en vierde loopbaanfase: generatiepact

We willen de branche klaar maken voor, wat wij noemen, duurzame inzetbaarheid. Deels met omscholing, maar ook met andere maatregelen. En dat is zeker in de MKB-bedrijven een forse uitdaging!

Langer doorwerken is meer dan ooit een thema in deze sector, zeker als je rekening houdt met de personeelstekorten. De werkdruk neemt enorm toe. En het punt is dat veel mensen langer dan 40 jaar werken.

Oudere werknemers ondersteunen door ze te laten werken in het model: 60% werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw en jongere werknemers in de vrijgevallen tijd in laten stromen. Dat noemen wij het Generatiepact MT. Hiermee vang je veel vliegen in één klap, maar dan moeten werkgevers wel bereid zijn dat aantrekkelijker te maken voor werknemers.

Wat vind jij van onze voorstellen?

De onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen,

Marco Hietkamp, sectorbestuurder
Gerard van der Molen, bestuurder
Peter de Vries, werkzaam in de Metaal en Techniek en vrijwillig voorzitter cao commissie

Cao-voorstellen CNV Vakmensen voor MT-cao 19-20.pdf
 • De salarisverhoging die jullie willen vragen is een lachertje. ik heb inmiddels al door al de verhogingen van buitenaf, een salarisverhoging van 15% nodig. (Schaal C3)

 • Dank voor de opmerking. Een loonsverhoging van 15% vragen kan, maar is niet geloofwaardig. Ik let ook op de loonsverhogingen in de andere sectoren zoals Grootmetaal en Garagebedrijven. De enige manier om 15% of meer te krijgen is door versneld door de periodieken of promotie naar een hogere loonschaal, bv. D, E.  Maar dat zul je in het bedrijf zelf moeten regelen.

 • De 4% had minimaal 10% moeten zijn, dan blijft er misschien 5% over, nu hebben we weer geen verhoging van het salaris om meer mensen de branche in te krijgen, maar alleen weer een kleine inflatie correctie.

 • salaris verhoging van 5% is erg weinig.alles wordt duurder.ploegendienst van 55 jaar naar 58 jaar is onacceptabel.laten ze maar eerst meer ploegentoeslag betalen in plaats van 14%.men moet blijven groeien naar max. van zijn of haar schaal ongeacht goed of slecht funcioneren.

 • 4% veel te weinig bij ons bedrijf werken ze niet met loonschalen dus ze wachten eerst cao verhoging af krijgen wij 4% dan geeft onze werkgever zelf niks meer bij , schandalig gewoon .

 • Pierre

  4 % is veel te mager je ziet het zelf in alle commentaren  ook op de werk vloer hoor je dit dat horen ze bij DE CNV  ook als ze langs de werk plekken komen of niet soms HEEL VREEMD en kortingen op de pensioenen MOET NIET doorgaan.

  Pensioen naar 65  maak de klein metaal aantrekkelijk voor de jeugd doe je dat niet dan krijg je pas n rekening gepresenteerd.

 • 4 % is maar magertjes als je kijkt naar de grote economische groei en de enorme winsten die de bedrijven maken

 • Jullie zouden jullie moeten schamen, wat heb je aan 4%, betaal je niet eens de energierekening mee. jullie kunnen het mooi brengen maar op moment dat het heet onder de voeten word lopen jullie weg. Ga is een keer keihard op jullie strepen staan en regel iets voor je leden. Als het zo doorgaat kunnen jullie je ook bij het uwv melden.

 • ik vind 4% een goed voorstel.

  ik snap dat het in totaal op je loonstrook niet echt veel is maar alles wat je krijgt is meegenomen.

  als je echt voor verandering wil op je loonstrook moet je zelf druk zetten,

  en bij je werkgever om opslag gaan vragen.

  en als dat niet mogelijk is gewoon druk erop zetten met de boodschap dat je dan veder gaat kijken bij andere werkgevers in je branche dan komt hij vanzelf wel met een aanbod.