Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen
Ideeën cao Metaaltechniek

Op deze pagina kun je ideeën aandragen voor de nieuwe cao. Ook stem je op ideeën van anderen en laat je je reactie achter.

De dubbele vrijwilligheid voor het Generatiepact veranderen!

Je zou ook kunnen zeggen dat als de werknemer het wil, de werkgever daar akkoord mee moet gaan. Moet het veranderen in een recht voor de werknemer en verplichting voor de werkgever?

 • Welke probleem ligt aan deze wens tot wijziging ten grondslag? Werkgevers die hun mensen niet willen laten gaan? De botte bijl methode is volgens mij ontslag nemen in het uiterste geval. Pensioen en AOW krijg je toch nog niet dus zul

  je zelf voor overbrugging inkomen moeten zorgen als je eerder wilt stoppen.

  Als je zelf een idee hebt over eerder stoppen maak het vooral vroegtijdig duidelijk.

  Je kunt niet van je werkgever verwachtten dat hij je binnen 3 maanden kan laten gaan als je ineens wilt stoppen. Hij heeft een zaak draaiende te houden. Ik kan deze stelling wel steunen maar dan wel de verplichting voor de werknemer om een uitwerk periode van b.v. 18 maanden in acht te nemen.

  En dan weet ik nog niet of het probleem waar deze stelling aan ten grondslag ligt is opgelost.

 • Hai  Inhoudelijk heb ik er niet heel veel verstand van (in dit geval heb ik dit puur geplaatst)  Maar in het Algemeen is een Generatiepact om ouderen de kans te geven om wat minder te werken (niet om te stoppen) en in die uren dat er minder wordt gewerkt wordt er plaatsgemaakt voor een jongere werknemer.  Maar zie ook in het principeakkoord:  

  " Het generatiepact zorgt ervoor dat oudere werknemers de gelegenheid krijgen om minder te werken, gezond hun pensioen te halen en tegelijkertijd dat jongeren de kans krijgen in te stromen. Want de uren die vrijvallen door de kortere werkweken van ouderen worden ingevuld door instromers met een (vaste) arbeidsovereenkomst.

  Er zijn twee varianten afgesproken: 80-90-100% (80% werken, 90% loon, 100% pensioenopbouw). Voor deze variant geldt dat werknemers in regelmatige ploegendienst vanaf 60 jaar recht hebben op deelname. Werknemers die niet in regelmatige ploegendienst werkzaam zijn, hebben vanaf 62 jaar recht op deelname. 70-85-100% (70% werken, 85% loon, 100% pensioenopbouw). Deze variant geldt voor werknemers vanaf 62 jaar onder de voorwaarde dat de werkgever instemt met de deelname (dubbele vrijwilligheid)."

   

  Heb ik hiermee voldoende gereageerd op je vraag?