Stel je vraag over werk en inkomen

Blogs over de Metalektro

  • 8 apr 2021

  Stand van zaken Cao-overleg NXP

  In dit bericht van CNV Vakmensen gaan wij eerst in op de berichtgeving van NXP over de gang van zaken bij het cao-overleg sinds najaar 2020. Vervolgens gaan we (achterzijde) nader in op het feitelijk relaas van het overleg op 24 maart jl.
  • 26 mrt 2021

  Ledenvergadering op 1 april voor CNV-leden in de Metalektro

  De acties in de Metalektro gaan alweer de 4e maand in. Nog steeds wil de werkgeversorganisatie FME niet met de bonden om tafel. Wij willen daarom binnenkort weer stakingen organiseren in Fryslân. Een goed moment om jullie op 1 april bij te praten.
  • 12 mrt 2021

  Wel of geen cao… maar wel een cadeau!

  Eén op de drie werknemers in de Metalektro maakt zich zorgen over de eigen financiële situatie. Dit brengt veel onzekerheden met zich mee. Nu en in de toekomst. CNV Geldzorg ondersteunt jou met het gratis Financieel Fitpakket voor de Metalektro zodat jij financieel gezond de toekomst in gaat. Na de online Financieel Fit Route heb je inzicht, overzicht en uitzicht in en over je financiën. In welke van de drie routes je...
  • 26 feb 2021

  Praat mee over de acties in de Metalektro

  Er wordt al een paar weken gestaakt voor een nieuwe cao Metalektro. Al meer dan 3.000 stakers van metaalbedrijven zijn de stakingsstraten gepasseerd. Op 4 maart kun je digitaal meepraten.
  • 26 feb 2021

  Hoe staat het ervoor in de metalektro-sector? We horen het graag van jou.

  Zoals je weet zijn we al enkele maanden in onderhandeling over een nieuwe cao Metalektro. Sinds half december 2020 zijn die onderhandelingen gestaakt en zijn wij overgestapt op actievoeren en stakingen. CNV Vakmensen wil nu graag van jullie weten hoe het ervoor staat bij jouw werkgever.
  • 19 feb 2021

  WE GAAN STAKEN!

  Jullie rechten liggen onder vuur! De onderhandelingen over jouw nieuwe Metalektro cao zijn stukgelopen. Vakbonden vragen bepaald geen gouden bergen. We houden rekening met de bijzondere omstandigheden waarin we zitten. De werkgevers hebben ons eindbod echter afgewezen en het ultimatum laten verlopen. Voor duizenden werknemers dreigt nu dat het mes in de arbeidsvoorwaarden wordt gezet. Ook voor jou. Wij hebben nu geen...
  • 17 feb 2021

  CNV Vakmensen richt staakarena in Hilversum

  In het Arenapark in Hilversum richt CNV Vakmensen vrijdag 22 februari een ‘staak-arena’ in. Werknemers van VSH Fittings in Hilversum - voorheen de Verenigde Schroevenfabriek Hilversum - leggen dan voor 24 uur het werk neer. Het doel is een nieuwe moderne cao in de metalektro. De staking in Hilversum is al de zoveelste in de estafettestakingen van CNV Vakmensen en FNV Metaal.
  • 15 feb 2021

  Schakel in op het Metalektro-webinar

  CNV Vakmensen verzorgt een kort en krachtig webinar over de Metalektro en de acties voor een nieuwe cao. Je hoort en ziet jouw onderhandelaar voor de cao. Je ziet hoe actievoeren in coronatijd eruit ziet. En uiteraard is ook voorzitter Piet Fortuin aanwezig om het woord tot je te richten.
  • 4 feb 2021

  Staak mee voor een goede cao in de Metalektro

  Sinds enkele weken voert CNV Vakmensen coronaproof actie voor een goede cao Metalektro. We brengen je kort op de hoogte.
  • 4 feb 2021

  Corona is geen excuus

  CNV Vakmensen vraagt de werkgevers in de Metalektro, vertegenwoordigd door de FME, mee te werken aan een goede nieuwe, moderne cao. De werkgevers hebben die onderhandelingen beëindigd. Hierdoor zijn we nu in een actietraject belandt met stakingen en andersoortige werkonderbrekingen. Vanwege onjuiste argumenten van FME werkgevers.
  • 22 jan 2021

  Stakingen Metalektro breiden zich uit naar Friesland

  Maandag 25 januari leggen ook in Friesland medewerkers in de Metalektro het werk voor 24 uur neer. Onder meer bij Trivium, Royal de Boer, Jongia en De Wulff wordt gestaakt uit protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao.
  • 21 jan 2021

  Staking in Metalektro kent succesvolle start

  De eerste opvallende staking in de metalektro zit er op. In Alblasserdam en Eindhoven trokken bijna 1.700 stakers uit de metaalbedrijven in de regio per auto, motor of zelfs fiets door de ‘staakstraten’. Daar pikten kaderleden en medewerkers van de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Metaal hun stakingsformulieren op. Die formulieren hadden ze thuis al kunnen invullen. Alles voor een smetteloze, en soepel lopende actiedag...
  • 15 jan 2021

  Actie in de Metalektro is hard nodig

  Werkgevers negeren jouw eerlijke eisen. De onderhandelingen over een nieuwe cao Metalektro stopten na 7 rondes. De werkgevers deden een slecht eindbod en het negeerde de eisen van de vakbonden. Op 8 december volgde het ultimatum: ga akkoord met de cao-voorstellen, anders volgen er acties. Van de werkgevers hoorden we niets. Daarom zijn we nu in actie.
  • 14 jan 2021

  Het is vijf voor twaalf bij het cao- overleg NXP

  Het aanbod van NXP aan hun ongeveer 2000 werknemers in Nederland is zelfs na vier cao- onderhandelingsronden dermate schamel dat de bonden er tot op heden werkelijk niets mee kunnen: aan de ene kant draait het bedrijf uitstekend terwijl aan de andere kant er loonsverhogingen worden geboden waardoor werknemers er in koopkracht op achteruit gaan. Nu zijn de leden aan het woord! Log in en laat jouw mening horen.
  • 14 jan 2021

  Het is vijf voor twaalf bij het cao- overleg NXP

  Het aanbod van NXP aan hun ongeveer 2000 werknemers in Nederland is zelfs na vier cao- onderhandelingsronden dermate schamel dat de bonden er tot op heden werkelijk niets mee kunnen: aan de ene kant draait het bedrijf uitstekend terwijl aan de andere kant er loonsverhogingen worden geboden waardoor werknemers er in koopkracht op achteruit gaan. Nu zijn de leden aan het woord! Log in en laat jouw mening horen.
  • 15 dec 2020

  Geplande acties Metalektro stopgezet tot 19 januari vanwege lockdown

  Alle stakingsacties en evenementen in de Metalektro worden stopgezet vanwege de lockdown. Tot 19 januari 2021 worden er geen bijeenkomsten gehouden.
  • 11 dec 2020

  Cao overleg bij NXP opnieuw mislukt

  NXP luistert niet naar de bonden, het woord is nu aan de leden! Donderdag 10 december is het laatste NXP cao overleg mislukt. De verbeteringsvoorstellen van vakbonden met o.a. een goede cao loonsverhoging, verbeteren van de bonusregeling naar één percentage voor iedereen, extra mogelijkheden voor verlof en eerder stoppen met werken zijn door NXP afgewezen. Verbeteringen zelf betalen Ondanks dat het...
  • 10 dec 2020

  Acties op stapel: FME gaat niet in op ultimatum

  FME-werkgevers zijn niet ingegaan op het ultimatum van de verschillende vakbonden in de Metalektro. Het ultimatum eindigde op donderdag 10 december 12.00 uur. We brengen je hier op de hoogte.
  • 8 dec 2020

  CNV Vakmensen stuurt ultimatum aan FME

  CNV Vakmensen heeft vandaag een ultimatum aan FME verstuurd dat afloopt op donderdag 10 december om 12.00 uur. Dat betekent dat FME alle CNV leden in de Metalektro hierna in actie kunnen komen om een goede cao te krijgen.
  • 2 dec 2020

  Derde cao overleg NXP geen succes

  Op vrijdag 27 november zaten de bonden en NXP weer aan tafel over de nieuwe cao voor de werknemers van NXP in Nederland te realiseren. Het gaat nog steeds prima, toch bleef NXP erg zuinig richting eigen werknemers. Daarom is het overleg met NXP helaas geen succes.
  • 2 dec 2020

  Cao onderhandelingen dreigen te ontsporen

  FME werkgevers hebben op 27 november opnieuw bevestigd wat zij tijdens de laatste cao ronde de week ervoor ook al lieten weten: het vat is leeg.
  • 23 nov 2020

  Ledenvergadering NXP - dreigende patstelling in cao overleg

  Op donderdag 26 november organiseert CNV Vakmensen een ledenvergadering via Teams. Dit in verband met een dreigende patstelling in het cao overleg. De vergadering is van 12.00 uur tot 13.00 uur en je kunt inloggen via Teams, via uw computer of mobiele app, met onderstaande link: Klik hier om deel te nemen aan de vergadering Tijdens de bijeenkomst lichten we aan de hand van een overzicht de onderwerpen en standpunten...
  • 20 nov 2020

  Werkgevers hebben meer tijd en mandaat nodig voor een nieuwe cao

  Na twee dagen onderhandelen met schorsingen van meer dan 24 uur, zijn vakbonden en FME werkgevers er nog steeds niet uit. Aan het eind van het overleg was de conclusie dat FME moet overleggen met haar achterban van werkgevers en weer mandaat (toestemming) moet vragen om een cao af te sluiten. Lees hier wat de belangrijkste punten zijn uit het laatste overleg.
  • 10 nov 2020

  Proposals

  NXP and unions have discussed the extension of the NXP collective labor agreement, which expired on September 1st. Everyone presented their own proposals after a short introduction by both NXP and unions. NXP issued a caution about cost developments that were too high, while unions stated that even the Dutch Central Bank believes that employees are being disadvantaged too much compared to shareholders. We think the same...
  • 10 nov 2020

  Questionnaire

  Negotiations for a new CLA are set to take place again in 2020, in which a survey has been set out to find out how you think about certain topics. On the strength of this input, we will put together the proposals that will form the foundation for our commitment during the collective bargaining negotiations. Wage increases, balance between work and private life, bonus or profit sharing are all topics that have been discussed...