Stel je vraag over werk en inkomen

Corona is geen excuus

CNV Vakmensen vraagt de werkgevers in de Metalektro, vertegenwoordigd door de FME, mee te werken aan een goede nieuwe, moderne cao. De werkgevers hebben die onderhandelingen beëindigd. Hierdoor zijn we nu in een actietraject belandt met stakingen en andersoortige werkonderbrekingen. Vanwege onjuiste argumenten van FME werkgevers.

Het argument van de werkgevers: “Een nieuwe cao met alle wensen van de vakbonden kán niet! Er heerst een coronacrisis, de helft van onze leden verwacht allerlei maatregelen en omzetverlies! Wat de bonden willen is onmogelijk en er is ook heel veel onzekerheid.”

Tegelijkertijd staan werkgevers erop om een meerjarige cao in de Metalektro af te spreken. Iets wat ons uitermate onlogisch voorkomt. Want in onzekere tijden langlopende verplichtingen aangaan is de nachtmerrie van elke weldenkend financieel adviseur! Dus, zo denken wij, moet er iets anders aan de hand zijn. De sector laat namelijk een ander beeld zien, bij zowel grotere als kleinere werkgevers.

Corona-proof

Onze opvatting over het beeld in de sector wordt ondersteund door deskundigen vanuit diverse richtingen. De Metalektro sector is een heel andere sector dan horeca, evenementen, kappers lokale mkb en dergelijke, Die worden wél hard geraakt door de pandemie.


FME- werkgevers stellen dat de helft van de leden omzetverlies verwacht in 2021. Is dat zo? Onze kaderleden weten niet om welke bedrijven dat gaat, in elk geval niet bij hún werkgevers. Ook FME zelf stelt zelf in hun laatste peiling waar één op de vier FME-leden (vooral kleinere werkgevers) op heeft gereageerd, dat 80 tot 90 procent van deze leden geen geldproblemen verwacht in 2021.
De kleinere werkgevers reageren in deze peiling veel negatiever dan de peiling door het blad Metaalmagazine waarin 17% van werkgevers laat weten ‘aan de bak te moeten en zich zorgen te maken.’ Overige werkgevers verwachten zelfde resultaten als eerder of zelfs (veel) beter.

Overheidscijfers als indicator  

In welke groeicurve zitten we eigenlijk volgens de overheid (CBS)? Het CBS stelt dat er sprake is van groei economie in 3e kwartaal 2020 met 7,8%. Dat is 2,5% lager dan het jaar daarvoor. Ter indicatie, sinds 1e kwartaal 2013 is er uitsluitend groei geweest per kwartaal ten opzichte van het jaar ervoor. In november 2020 is er 2% meer geëxporteerd ten opzichte van zelfde periode in 2019. Ook de import was 2,4% groter dan in dezelfde periode in 2019. Ligt de groei van de Nederlandse economie in 2019 nog op een hoogtepunt sinds 2013 met een index van 114,3 in het 3e kwartaal van 2020  staat deze indexteller alweer op 110,9. Ter indicatie: in 2017 stond de teller op zijn hoogst op 110,5. Helaas krijgen we in februari pas een update van het hele jaar 2020, dus de allerlaatste gegevens ontbreken nog.

Eind 2020 was de netto arbeidsparticipatie (werkgelegenheid) net zo hoog als twee jaar eerder.

Met andere woorden, echt uitzichtloos tegenzitten deed het economisch nooit, met uitzondering van het 2e kwartaal van 2020.

Aandeelwaarde als indicator

Wat het ook heel goed doet en veelzeggend lijkt, is de waarde van de aandelen. Gemiddeld genomen brak na een aanvankelijke keldering van de koersen in maart 2020, de beursindex record op record. We staan intussen bijna voor het hoogste record allertijden dat in het jaar 2000 werd gerealiseerd. Niet voor niets nam het aantal miljonairs in Nederland fors toe de laatste jaren. Deskundigen voorspellen ook in 2021 beursrecords.

Een bank over de industrie als indicator

De industrie laat een krachtig herstel zien. De inkoopmanagersindex steeg in december 2020 tot de hoogste score in twee jaar tijd. Nieuwe orders namen toe tot het hoogste tempo sinds februari 2018. Enorme verbetering aan de orde vanwege de komst van werkende vaccins. Doordat China weinig last heeft gehad van 2Covid19-golf is er ook in bouw en industrie sprake van groei. Daardoor ook groei in Duitsland, en dus in Nederland. Deze groei lijkt voor veel ondernemers nauwelijks bij te benen! Tekorten aan personeel is rem op productie. Het optimisme over de komende 12 maanden is onverminderd hoog. De industrie rekent in 2021 met een groei van 3,5% en in 2022 met een groei van 4%.

Conclusie

Het corona-argument van FME werkgevers tegen de wensen van de bonden is in de ogen van CNV Vakmensen daarom geen steekhoudend argument. Alle reden om werknemers alsnog een eerlijke nieuwe cao te gunnen. En daar waar het aantoonbaar niet kan is CNV Vakmensen bereid tot bruikbare afspraken onder een beperkt aantal voorwaarden. Ook dat hoeft dus een modernisering van arbeidsvoorwaarden van pakweg 160.000 mensen niet in de weg te staan. Corona is geen excuus.

Wat vind jij?

We horen graag wat jij ervan vindt? Laat een reactie achter onder deze blog en we geven zo snel mogelijk antwoord.