Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

2e ronde - geen stap verder

Vandaag, 23 september hebben we voor de 2e ronde onderhandelingen bij elkaar gezeten. Het is heel gebruikelijk om na die 1e ronde, waarin de partijen hun eigen voorstellen toelichten, in de 2e ronde over standpunten te gaan praten.  Een soort ontdekkingstocht en verkenning over hoe in hoeverre we op een lijn zitten of juist niet. Zover is het vandaag niet gekomen.

Werkgevers bleven wat hangen aan dat de voorstellen van de bonden wel heel veel geld kosten.

Een aantal zaken worden door een klein comité, een afvaardiging van werkgevers en werknemerspartijen verder onderzocht. Het tijdsparen, vroegpensioen, duurzame inzetbaarheid en dergelijke worden wat specifieker bekeken. Voor 7 oktober moeten zij bij elkaar geweest om voor de volgende onderhandelingsronde met aanbevelingen te komen. Eigenlijk is dat het enige concrete resultaat van deze ronde.

Hebben jullie nog opmerkingen of vragen over deze ronde of over de voorstellen? Laat het vooral weten onder dit bericht!

 

 • Het generatiepact moet meer inhoud krijgen bij bedrijven, want met een hoge leeftijdsgrens en idem salarisplafond vallen velen af bij mijn bedrijf terwijl er wel veel behoefte is. Ik hoop niet dat het weer een periode wordt van 6 maanden met stakingen en veel modder gooien. De vorige onderhandelingen waren een dieptepunt in de CAO geschiedenis.

 • Bepaalde zaken uit de CAO nooit bij een OR neerleggen. Dit is het begin van het einde van de CAO zoals die nu is. Afbraak van de CAO. Veel OR's zijn niet capabel om hierover te beslissen. Dit worden Amerikaanse toestanden in de toekomst, handje klap.

 • Natuurlijk zitten de bonden ook niet te wachten op allerlei gedoe met FME werkgevers. Maar, het kan niet zo zijn dat FME werkgevers zich zo bijzonder voelen ten opzichte van allerlei andere sectoren in dit land dat er per saldo eigenlijk nooit iets kan worden afgesproken op een beetje normale manier. We gaan het meemaken tijdens de volgende afspraak op 7 oktober.

 • Weet je ik ben al blij als er geen verslechteringen worden doorgevoerd en we er een bescheiden looncompensatie uit kunnen slepen. liefst in centen i.p.v procenten. Natuurlijk moet er nog wel ff een zware beroepen regeling inkomen dat heeft de politiek nu eenmaal bepaald voor de CAO onderhandeltafel en gelukkig valt hier dus over te praten. Laten we hopen dat het niet tot stakingen komt en dat we creatieve manieren vinden om de werkgever onderdruk te zetten want met z'n allen aan de poort met corona gaat 'm ook niet worden ben ik bang.

 • Wat PeterPang zegt kan ik mijn ook in vinden, diverse zaken nooit bij OR neerleggen, generatiepact blijven door zetten!

  En wel regeling voor zware beroepen vast houden, kan niet zo zijn dat FME helemaal niets wil, diverse bedrijven draaien gewoon goed door en kunnen geen capabele mensen vinden!

  Dus ik vindt dat een gepaste loonsverhoging zeker moet komen!

  Ben benieuwd na 7 oktober! Succes met onderhandelen!

 • Werkgevers houden ook vast aan het schrappen van diverse cao bepalingen over verplicht overleg met de bonden (werktijd, ploegendienst) en willen dit verschuiven naar de OR.

  Bovenstaande lijkt mij echt een enorm slecht plan.

  Zoals Peter Pang al eerder aangaf gaat dit leiden tot het uitbuiten van werknemers.

  Het bedrijf waar ik nu werk houdt OR vertegenwoordiging tegen, als er ook geen bondsvertegenwoordiging meer nodig is dan weten we hoe het eindigt.

 • Kijk uit : werknemers willen vele cao bepalingen bij de OR neerleggen. Dit gaat chaos worden. Binnen ieder bedrijf worden dan andere en aparte regels gemaakt, en worden onze sociale zekerheden, waarvan wij er toch al veel van hebben moeten inleveren, per bedrijf/concern verkwanseld.

  Kortom de eenheid gaat verdwijnen en de bonden krijgen nog minder macht. Verder, laten we eerlijk zijn, wat heeft een OR in het algemeen te vertellen, binnen een bedrijf als puntje bij paaltje komt. Weinig toch. Wij hebben ook een OR en ik hoor niets van ze. Sterker nog de meeste collega's weten niet wie de leden zijn. En wat maakt het dan uit of je dan wel of geen lid bent van een vakbond, want de OR is niet vakbond bepalend. Steven van der Lee

 • Beste Steven, het is zo dat FME werkgevers overlegbepalingen met vakbonden willen schrappen en willen doorschuiven naar de or. Vakbonden willen dat niet om redenen zoals je zelf al geeft en ook is terug te lezen in andere reacties hierboven.

 • Ik zou zeggen, ga dit als vakbond eens aan de or-en voorleggen. Vermoedelijk is er een zeer klein percentage die dit bij de vakbonden weg wil hebben, dan hebben de werkgevers gelijk niets meer om over te "zeuren".

 • Fijn dat er mensen zijn die voor zichzelf opkomen maar zeker ook voor anderen ,zelfs voor hen die geen lid zijn van een vakorganisatie profiteren hiervan.

  De ondernemingsraad is een belangrijk orgaan ! maar het mag niet gebeuren dat de bonden buiten spel worden gezet !

  Schoenmaker blijf bij je leest .

  Ik loop bij de ondernemingsraad ( het secretariaat) wel eens binnen en vertel mijn mening of heb een vraag over de agenda en dat zouden meer mensen moeten doen de betrokkenheid is soms ver te zoeken.

  Over de pensioen leeftijd blijf ik van mening dat  45 werkzame jaren genoeg zijn om te stoppen met werken.

  Het generatiepact is voor veel werknemers belangrijk, er zijn er ook die het financieel niet aan kunnen om minder te gaan werken.

  Het zou mooi zijn als de ploegentoeslag ook meegerekend wordt met het pensioen het staat al jaren op de agenda tijdens de onderhandelingen  en er zit maar  geen vooruitgang in ( zet dat nu door misschien in stappen)  

  Loonsverhoging in centen en geen % de verschillen zijn al te groot!

  Succes met de onderhandelingen

  Vriendelijke groet Wim