Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

CNV Vakmensen stuurt ultimatum aan FME

CNV Vakmensen heeft vandaag een ultimatum aan FME verstuurd dat afloopt op donderdag 10 december om 12.00 uur. Dat betekent dat FME alle CNV leden in de Metalektro hierna in actie kunnen komen om een goede cao te krijgen. Maar zo ver hoeft het niet te komen als FME werkgevers op tijd besluiten om hun onderhandelaars naar de cao-tafel terug te sturen.

Wat is er aan de hand?

Zonder verdere actie (en als het aan werkgevers ligt) gaan alle werknemers in de Metalektro de komende twee jaar koopkracht inleveren. Op 27 november gaf FME een eindbod aan de bonden. Dit ging om een cao van 2 jaar met 1% loonsverhoging in 2021 en 1,25% halverwege 2022. Hierop hebben de vakbonden gereageerd met een eigen eindbod. Dit eindbod was een contract van 11 maanden met een loonsverhoging van €60 per maand vanaf 1 januari 2021 en 1% in juli 2021. Werkgevers die dat niet kunnen betalen krijgen toestemming om dit niet te doen.

Vrijdag 4 december lieten werkgevers weten daar niet mee  te kunnen instemmen. Deze ochtend heeft de cao-commissie van CNV Vakmensen besloten om een ultimatum te sturen aan werkgevers. Hierin vallen we terug op onze oorspronkelijke cao-voorstellen. Je leest het ultimatum aan FME werkgevers in de bijlage. Dat betekent onder andere 4% loonsverhoging met een minimum van €1000,00 en 80-90-100 voor iedereen vanaf 60 jaar. Ook moet iedereen gelijk loon krijgen bij gelijk werk. Voor jong en oud, man en vrouw, en vast en flex. Dat betekent dus ook: geen jeugdlonen meer. Wij willen een cao van 12 maanden.

Hoe verder?

Wat als FME niet ingaat op ons ultimatum? Dan worden er door de bonden regionaal of op bedrijfsniveau nieuwe ideeën bedacht om werkgevers op andere gedachten te brengen. Houd daarvoor Je Achterban in de gaten en praat erover met je collega’s.

Wat vind jij?

Op wat voor manier moeten wij samen in actie komen als werkgevers niet op ons ultimatum ingaan? Laat het hieronder weten!

Geen lid? Word nu lid en kom met ons in actie voor een goede cao!

8015.CNV Vakmensen sends ultimatum to FME.docx

20-029 Ultimatum FME.pdf