Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Werkgevers hebben meer tijd en mandaat nodig voor een nieuwe cao

Na twee dagen onderhandelen met schorsingen van meer dan 24 uur, zijn vakbonden en FME werkgevers er nog steeds niet uit. Aan het eind van het overleg was de conclusie dat FME moet overleggen met haar achterban van werkgevers en weer mandaat (toestemming) moet vragen om een cao af te sluiten. Lees hier wat de belangrijkste punten zijn uit het laatste overleg.

Werkgevers willen niet meer geven

Het goede nieuws is dat er in alle onderhandelingsronden tot nu toe wel kleine stappen in de goede richting worden gezet. Maar nu liet FME aan het eind van het overleg weten dat ze niet meer konden geven om tot een goede cao voor de werknemers te komen. De vakbonden zien nog wel oplossingen, maar dan moeten de werkgevers van FME eigenlijk wel wat meer inleggen.

Loonsverhoging

Vakbonden vinden het niet goed dat FME werkgevers maar blijven vasthouden aan een cao van twee jaar met twee loonsverhogingen: 1% per 1 januari 2021 en daarna pas in juli 2022 met 1,25% erbij. Dit betekent dat de circa 150.000 werknemers in de Metalektro er flink op achteruit gaan in de komende periode! Wat vind jij daarvan? Laat het weten in een reactie onder deze blog!

Verwachtingen over de crisis

Terwijl deskundigen nu al zeggen dat het al snel beter zal gaan met de economie in 2021, lijkt het erop dat FME werkgevers alleen maar een lang durende nationale crisis voor zich zien. Maar er zijn gelukkig al coronavaccins in zicht. Daarbij zien we dat sommige bedrijven in de Metalektro-sector miljardendeals afsluiten. Ook zijn er regelingen voor bedrijven die het door de crisis financieel zwaar hebben.

Als je alles bij elkaar optelt, ziet het er positief uit. De loonsverhoging kan dus best wat hoger. Hoe denk jij over de crisis en de situatie voor werkgevers? Reageer onder deze blog!

Wat willen de vakbonden?

Vakbonden willen een kortdurende cao van elf maanden met een loonsverhoging van 2,5%. We weten dat de inflatie sowieso rond de 1,7% schommelt. Deze week riepen ook de zorgverzekeraars dat iedereen wel meer kan betalen. Dat zijn nog meer positieve signalen. De vakbonden vragen dus echt niet veel als het om loonsverhoging gaat. Wat vind jij van 2.5%?

Generatiepact

Er is nog geen afspraak over een generatiepact voor iedereen vanaf 60 jaar. Dat zou wel moeten, want de werknemers én werkgevers vinden de huidige pilot een succes. Ze vinden wel dat het wat minder moeilijk in elkaar moet zitten. FME wil wel doorgaan met het bestaande generatiepact uit de pilot. Heb jij meegedaan aan de pilot? En wat vond je ervan? Laat het ons weten!

Contributie voor de vakbond

Voor de werknemers die lid zijn van de vakbond, wil de FME nog geen contributievergoeding afspreken. Dat terwijl iedereen weet dat vakbonden – en dus leden voor de vakbond – heel belangrijk zijn voor goede cao’s! Zou jij lid worden als de werkgever wel contributie voor jou zou betalen?

Pensioenregeling

CNV Vakmensen is tevreden over het feit dat er nu wel een afspraak is over doorgaan met de pensioenregeling waarbij de extra kosten voor rekening van werkgevers zijn.

Wat vind jij hiervan? Reageer hieronder!

 • Schamele loonsverhoging!

  Generatie pact voor 60jr en ouder net  name voor op werkvloer.

  Ontzie bepaling oudere werknemers, hoe is het daar mee?

  Vakbondscontributie was voor 2020 bruto/netto verrekening, dus gewoon opnemen in cao.

  Zoals FME wil belanden er straks veel ouderen in de ziektewet.

  Met het zware werk , dit kan niet de bedoeling zijn!

 • Laten we NU eens een keer de ruggen recht houden.

 • Zo'n loonsverhoging (onder de 2%) is een grap ... Het bedrijf waar ik voor werk en de bedrijven waar mijn collega's werken, behalen dankzij de pandemie nog betere resultaten.  Ik begrijp dat het niet overal hetzelfde is.  Dus een loonsverhoging met 2,5% zou het verplichte minimum moeten zijn in 2021. En aangezien werkgevers zeggen dat de situatie volgend jaar erger zal worden, zou de CAO 11 maanden moeten zijn om hen en ons te beschermen.

 • Waarom blijven we in % praten bij de loonsverhoging en niet in centen die 2,5 % is voor iedereen gelijk maar niet in centen.

  een cao van elf maanden afsluiten vind ik persoonlijk ook kort , een goede cao geeft ook rust.

  Als het over geld gaat is er al snel een crisis bij de werkgevers en hun vertegenwoordigers

  Het generatiepact is voor mij een uitkomst ookal zit ik niet in de ploegen

  Pensioenregeling en extra kosten voor de werkgever, is daar nu ook de ploegentoeslag in meegerekend?

 • Laat de werkgevers de keuze van een korte CAO met weinig aanpassingen of een serieuze CAO met een lange termijn visie waar grote verbeteringen worden gerealiseerd. Dit is vanuit de bond uit te leggen aan de leden en de buitenwereld.

  De korte termijn CAO heeft als basis onzekerheid voor de toekomst, dat risico nemen wij als werknemers, daar moeten de werkgevers tegenover stellen dat tot het sluiten van een daar op volgende CAO, geen winst- of dividend uitkeringen plaatsvinden.

 • Corona wordt als excuus gebruikt voor dit karige bod van de werkgevers, was te verwachten.

  Blijven vast houden aan jullie standpunten. Deze zijn op zich al niets bijzonders, gezien de omstandigheden waar we heen gaan. Vooral geen concessies doen aan onze CAO.

 • Zeker weten vasthouden aan 2,5%! Alles word voor de consument fors duurder neem als voorbeeld de afschaffing van het collectiviteits korting voor de zorgverzekering. De dagelijkse boodschappen worden stiekem steeds verhoogt, de kappers etc. Etc. Die hun prijzen omhoog gooien door een zogenaamde Corona toeslag. De werkende Nederlander word elke keer weer opnieuw benadeeld. De meeste bedrijven gebruiken Corona gewoon als excuus! Waar is onze loonsverhoging van vorige cao? En het jaar daarvoor? Toen de bedrijven in de metaal miljoenen extra verdienden en de ceo’s extra bonussen en dergelijke kregen en het personeel op de “vloer” alweer met een kluitje het bekende riet werd ingestuurd?

 • Ik vind de loonsverhoging van 2.5 pocent per 1 januari is het minimum. Er worden mega winsten weggesluisd. De gewone man mag hier langzamerhand wel eens van mee gaan profiteren.

 • Het uitwerken van een overeenkomst was en zal nooit gemakkelijk zijn.  Een CAO voor de lange termijn is mooi, mits de voorwaarden goed zijn.  Maar laten we eerlijk zijn, bedrijven verschuilen zich achter een pandemie, dus een korte geldigheidsduur van de CAO is een betere oplossing.