Stel je vraag over werk en inkomen

Cao-onderhandelingen gaan verder in september

Eind 2019 onhandelden we drie keer over een nieuwe cao Meubel, maar vlak voor Kerst nam de werkgeversorganisatie een time-out. Die time-out is nu al ongeveer halfjaar aan de gang. In september is pas de eerstvolgende afspraak. Ook CNV Vakmensen vindt dat teleurstellend.

Terugblik: wat is er allemaal gebeurd?

  • 1 november 2019: indienen cao-voorstellen
  • 7 november 2019: eerste overleg
  • 26 november 2019: tweede overleg met verdere verdieping
  • 18 december 2019: derde overleg, waarin de werkgeversdelegatie van CBM zegt dat het gat tussen onze vraag en hun aanbod groot is. CBM-vraagt om een time-out.
  • Vanwege de lockdown door COVID-19 vervalt het geplande vervolg van maart.
  • Op de agenda van de Vakraad van 16 juni 2020 staat “Voortzetten cao-onderhandelingen”, maar daar kwam alleen de afspraak uit over hervatting in september.

Time-out in crisis? Slechte keuze!

Er is voorspeld dat de branche in 2020 te maken krijgt met een omzetverlies van ruim 1,1 miljard. Dit gaan de werknemers voelen. Daarom is een time-out in deze periode niet goed: de werkgeversorganisatie CBM doet dan dus helemaal niets voor de werknemers. Er was een onderhandelingsmandaat in maart, maar daar is nu dus geen sprake meer van. Het lijkt ons geen verstandig plan om tot september te wachten.

Werkgevers, kom terug op je beslissing

Daarom vroeg CNV in de Vakraad de werkgevers nog eens goed te kijken naar het gat tussen onze vraag en hun aanbod van 18 december 2019. Dat is volgens ons kleiner dan zij toen dachten. Op hoofdlijnen lag er een verschil tussen onze vraag naar meer loon en hun loonbod. Daarnaast lagen er van werkgeverszijde voorstellen voor meer flexibiliteit op de onderwerpen ontziemaatregelen, verhoging normale werktijd per dag en minder werkgeverskosten in geval van arbeidsongeschiktheid.

Wat gebeurt er in september?

Wij verwachten dat zowel de vakbond (en dus de kant van werknemers) als werkgevers iets moeten inleveren. Wat ons betreft onderhandelen we in september 2020 over een paar onderwerpen. Wij willen dan écht afspraken hebben aan het einde van de dag. De onderhandelingsteams beoordelen deze en laten de vakbondsleden stemmen. Wij hopen dat er eerder dan september duidelijkheid is.

Mandaat

Na de vergadering van de Vakraad van 16 juni vroeg CNV de werkgevers om snel mandaat op te halen. Ofwel onderhandelingsruimte: een zak met geld om de wensen en behoefte van werknemers te realiseren.

Wat kun jij doen?

Geef een signaal af aan de werkgevers. Laat vooral op jouw werkvloer horen wat jij ervan vindt. Spreek jouw werkgever aan op het feit dat een nieuwe cao pas dit najaar kan worden afgesloten. Laat je horen in een reactie onder deze blog!