Stel je vraag over werk en inkomen

Cao-onderhandelingen Meubelindustrie weer uitgesteld: tijd voor actie!

De werkgevers lieten weten dat de geplande cao-onderhandelingen Meubelindustrie vanaf 22 september niet door kunnen gaan. Hervatting van de onderhandelingen is nu voor de derde keer uitgesteld. We vinden dit onbegrijpelijk en denken na over hoe we nu toch verder kunnen.

Uitstel na uitstel

In december 2019 wilden de werkgevers een time-out. In maart 2020 kwam corona, waardoor het weer uitgesteld moest worden. Tijdens de vergadering van de Vakraad van juni gaven de werkgevers aan dat er nog steeds geen ruimte was voor onderhandelingen. Het mandaat was ingetrokken. Op 22 juni liet ik dat weten in een nieuwsbrief, en ook dat ik verwachtte dat de onderhandelingen na de zomer wel weer zouden starten. Maar helaas. De werkgevers willen wel in vergadering van de Vakraad samenkomen op 22 september, maar niet onderhandelen over een cao vanaf 1 januari 2020.

Geen of weinig ruimte voor loonsverhoging

Eind juni was er een verwacht omzetverlies in de meubelindustrie en interieurbouw in 2020 van 1,1 miljard. Maar in de afgelopen periode hoorde ik van niemand - niet van werkgevers, collega’s of van jullie of CNV-leden - dat het slecht gaat in de branche. Wel melden werkgevers dat alleen een kleine meerderheid van de werkgevers aangeeft een kleine loonsverhoging te kunnen geven. Het andere deel ziet daar geen ruimte voor. Eind september praten werkgevers hier met elkaar over verder. Daarmee komt er hopelijk een (vernieuwd) onderhandelingsmandaat.

Cao-onderhandelingen gaan vóór sectoraal overleg

Ik heb de werkgevers in de Meubelindustrie gezegd dat nu niet de sectorale overleggen belangrijk zijn, maar dat er wel een nieuwe cao moet komen die vanaf 1 januari 2020 geldig is. Met terugwerkende kracht, dus. Als die cao niet meer kan worden afgesloten, vervalt de basis voor verder overleg. Daar lijkt het nu wel op. Totdat er weer kan worden onderhandeld, ben ik er namens CNV niet bij tijdens die sectorale overleggen, waaronder de Vakraad.

Aan de slag: wat willen jullie doen?

Nu het ons niet met debatteren en argumenten lukt om werkgevers aan de onderhandelingstafel te krijgen, moeten jullie van je laten horen Ik roep jullie dan ook op om met jullie collega’s in gesprek te gaan over de huidige situatie. Al ruim negen maanden gebeurt er vrijwel niets. Ga in gesprek met die collega’s over wat ons te doen staat, meld jullie werkgevers dat jullie een nieuwe cao willen waarin afspraken worden gemaakt over loon, een betere positie voor flexkrachten, en scholing en ontwikkeling. De tijd lijkt rijp om samen actief aan de slag te gaan. We hebben jullie nodig! Laat mij vooral weten wat jullie ideeën zijn om weer beweging te krijgen in het overleg, de onderhandelingen. Willen jullie actie voeren?

Vragen en opmerkingen

Laat mij weten hoe het in jouw bedrijf gaat. Laat mij weten wat jouw ideeën zijn om aandacht te vragen voor de nieuwe cao. Heeft jouw werkgever gebruik gemaakt van de steunpakketten van de overheid NOW I, NOW II of gaat hij gebruik maken van NOW III? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!