Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Stem voor of tegen het teleurstellende eindbod van de werkgevers

Gaan we nog een cao krijgen voor de meubelindustrie en interieurbouw? En hoe gaat die er dan uitzien? Deze vragen wilden de vakbonden en werkgevers in het cao-overleg van 15 oktober beantwoorden. De werkgevers hebben een eindbod gedaan voor de cao, en nu moeten de leden van de vakbond beslissen of ze dit accepteren of niet.

Van goede hoop naar veel onzekerheid en een teleurstellend eindbod

Begin november van 2019 zijn de onderhandelingen voor de cao die vanaf 1 januari 2020 moest lopen, al begonnen. Na drie onderhandelingsronden zeiden de werkgevers dat het gat tussen vraag en aanbod te groot was. Ook al was er toen nog goede hoop op flinke verbeteringen in de cao. Toen wilden de werkgevers een time-out die lang duurde. Dit duurde ook lang vanwege de gevolgen van de coronacrisis. In september dit jaar zouden de onderhandelingen weer opgepakt worden, maar dat werd uiteindelijk 15 oktober.

Om toch nog tot een nieuwe cao te komen, hebben de werkgevers hebben de vakbonden een eindbod gedaan voor de nieuwe cao.  Het is veel minder dan we hadden gehoopt. Dat komt natuurlijk door de onzekerheid van de coronacrisis. Nu moeten de leden van de vakbonden die in de sector werken, voor of tegen stemmen.

Verwachtingen voor de toekomst van de branche

Werkgevers zeggen dat het niet goed gaat in de meubelindustrie en interieurbouw. Ze zien de toekomst somber in. De uitkomsten van een enquête onder leden van werkgeversorganisatie CBM laten dat ook zien. Maar niet alle bedrijven denken er zo over. Bekende instellingen als de RABO, Co-bouw, het UWV en het Economisch Instituut Bouwnijverheid zijn wat positiever.

Werknemersbelang en eindbod

CNV begrijpt dat het overal niet even goed gaat, maar vindt de behoeften en belangen van de werknemers in deze branches heel belangrijk. CNV vindt het eindbod van CBM helemaal niet goed. In de bijlage vind je het eindbod, maar hier lees je snel de belangrijkste punten:

  • Looptijd van 18 maanden, van 1 januari 2020 tot 1 juli 2021;
  • Lonen worden per 1 december 2020 met 1 % en per 1 april met 0,7% verhoogd;
  • Onderzoek naar verbetering loongebouw;
  • Compensatie gemiste pensioenopbouw voor specifieke groep werknemers;
  • Verlaging werkgeverspremie van 0,2% voor het Sociaal Fonds meubel.

Let op: in december 2019 boden de werkgevers nog een verhoging van 2,75% aan voor een eenjarige cao vanaf 1 januari 2020.

Nu dus nog maar 1% en pas vanaf 1 december. De eerste elf maanden dus niets.

Beoordeling en stemmen leden: negatief stemadvies

In vergelijking met de cao-voorstellen die de CNV vorig jaar deed, is daar heel veel van verloren gegaan in dit eindbod. Werkgevers hebben wel gezegd dat zij werkzekerheid én koopkrachtbehoud voor werknemers belangrijk vinden. Dat zien wij niet terug in de werkgeversvoorstellen. Het eindbod legt CNV dan ook bij haar leden neer, maar dan wel met een negatief stemadvies. Het eindbod is niet genoeg om te investeren in de werknemers, vindt CNV.

Ben jij bereid actie te voeren?

Ben jij bereid om actie te voeren om werkgevers nog een keer te vragen een beter eindbod te doen? Dat vraagt CNV aan leden die tegen het eindbod stemmen. Maar die vraag geldt ook voor jou als je geen lid bent van CNV.

Ben je lid van CNV? Stem dan via de mail die je gekregen hebt vóór 4 november. Ben je geen lid? Stem dan hieronder en laat je reactie achter onder dit bericht!

M2010_1548_Eindbod_cao_Meubel_2020-2021_CBM_15_oktober_2020_bijlage.pdf
  • Cnv wat heb je eraan?....helemaal niks

  • Goedemorgen meneer Haan. Nu kan ik u gaan uitleggen wat wij allemaal wél doen. En wat u aan ons heeft in uw situatie, maar ik denk dan dat het beter is dat ik met u persoonlijk contact opneem. Dus als u zich aan mij bekend wil maken dan kan dat via aem.peper@cnvvakmensen.nl of via (06) 23 43 20 81. Als het gaat om het eindbod van werkgeversorganisatie CBM voor een cao vanaf 1 januari 2020, dan vraag ik aan u wat u voor ons kan betekenen. Nee stemmen en niks doen of nee stemmen en de mouwen me elkaar opstropen?