Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Maak jij je zorgen over jouw werk en corona?

Iedereen voelt de gevolgen van het coronavirus. De onzekerheid zorgt voor allerlei vragen. Of je nu thuis moet werken, door de maatregelen niet kán werken of juist extra hard moet werken. Misschien vraag jij je af wat je van je baas mag verwachten of waar je zelf op moet letten. Heb je zorgen over jouw werk en corona? Deel ze hier.

Corona en jouw werk 

Misschien twijfel je of je baas wel gepaste maatregelen neemt om jouw werkplek veilig en gezond te houden. Of misschien vraag je je af wat je moet doen als je werkgever je vakantiegeld niet betaald. In welke situatie je ook zit; het coronavirus kan voor allerlei vragen over jouw werk zorgen. Bijvoorbeeld:

 • Kan mijn werkgever mij verplichten vrije dagen op te nemen?
 • Welke maatregelen kan mijn werkgever nemen?
 • Wat zijn mijn eigen rechten en plichten?
 • Wat kan ik doen als mijn kind thuis moet blijven en niet naar de opvang kan?

Lees het antwoord op deze en andere veel gestelde vragen op CNV →

Werktijdverkorting vervangen door Noodfonds 

Bij verschillende bedrijven zorgt het virus voor problemen. Daardoor kan je baas minder werk voor je hebben. Of misschien heeft jouw werkgever door de maatregelen alle werkzaamheden al moeten stoppen. Eerder kon je baas werktijdverkorting voor jou en je collega’s aanvragen. Die regeling is nu vervangen door een tijdelijke noodmaatregel: het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Wil je weten wat dit voor jou betekent? Lees meer over het nieuwe Noodfonds →

Flexwerkers 

Als flexwerker heb je misschien wat extra vragen of andere zorgen. Goed om te weten is dat het nieuwe Noodfonds ook voor jou kan worden aangevraagd.

Wat je nog meer moet weten? Lees het in de nieuwsbrief op CNV →

Vakantiegeld 

Door de coronacrisis betalen sommige werkgevers het vakantiegeld niet of slechts deels uit. Is dat bij jou ook zo? Meld het bij het Meldpunt Vakantiegeld van CNV →

Deel jouw zorgen 

Door het coronavirus leven we in bijzondere omstandigheden. Die invloed voel je thuis én op je werk. Niet zo gek dus als het voor onzekerheid en onrust zorgt. 

Maak jij je zorgen over jouw werk en het coronavirus? Laat een reactie achter.   

 • Mijn werkgever gaat iedereen elke dag controleren op de temperatuur. Boven 37,3 wordt je naar huis gestuurd!

 • Na de crisis hebben FNV en CNV ermee ingestemd dat mijn CAO wachtdagen heeft bij ziekte, nu heb ik corona symptomen maar laat mij niet testen want als ik mij ziek meld dan kost mij dat geld volgens het CAO, mijn collega's moeten dat maar accepteren of zorgen dat de werkgever dit verandert in het CAO. Gaan jullie dit meenemen in de volgende onderhandeling of vinden jullie het normaal dat een CAO wachtdagen bevat?

 • Als chauffeur streekvervoer bij connexion is de kans dat ik corona oploop bijna gegarandeerd. De hele dag met mensen in aanraking en als ik het daar niet van krijg dan wel van m'n collega die voor mij op de bus zat en dus ook de hele dag met mensen omgaat, of van de collega daarvoor, of daar weer voor. Zo'n bus is een besmetingshaard. Connexion doet helemaal niet voor het personeel om ze te beschermen tegen deze ziekte. Jammer voor ons en ook jammer voor connexion als straks 30% van de chauffeur ziek is.

 • Even in perspectief: Op 17 miljoen Nederlanders zijn er momenteel zo'n 40 personen in Nederland ziek. 80% van de ziektegevallen heeft niet meer dan 'milde verschijnselen'. Staat dit nog in verhouding tot de maatregelen die nu getroffen worden? Ter vergelijking: Aan griep overlijden ook elk jaar mensen. Welke maatregelen worden daar getroffen om verspreiding te vermijden? Verlangt daarbij menig werkgever niet om, als het even kan, toch maar gewoon op je werk te verschijnen?  

 • In Gorichem op het dames toilet is Geen Zeep Geen papier om je handen af te drogen....maar hangt nu wel flyer om je handen goed te wassen met zeep...zeer slecht want dan moet je met je vieze handen nog de deur kruk vast pakken..IS DAT HYGIËNE

 • Werkend als chaufeur bij Arriva maak ik mij toch wel bezorgd over het corona virus omdat je toch met veel mensen in aanraking komt iedere dag weer op de bus.

 • Ik werk als chauffeur op een regiotaxi, waar wij de hele dag met allerlei mensen te maken hebben. Vooral ouderen en gehandicapten, maar ook kinderen en alles wat daar tussen in zit. Wij komen veel in verpleeghuizen, ziekenhuizen etc. etc. Naast de mensen, raken we ook rollators, rolstoelen en allerlei hulpmiddelen aan. Je gaat er wel over na denken.

 •  Doet de werkgever dit wel op een hygienische manier?  En hoe gaan ze om met de lonen in deze?

 • , ,  

  Wat zegt de werkgever als je deze zorgen uit?

 • Goeie dag, ik lever levensmiddelen aan zeeschepen in de havens van a'dam, r'dam,Antwerpen,Zeebrugge en Gent.  Deze zeeschepen komen van over de hele wereld híer naar toe.

  Ook de papieren en documenten moeten aan boord door ons getekende en gestempelde worden.

  Veel contact met de bemanning.

  De schepen worden door overheids instanties bezocht, ook de loods die het schip als eerste bezoekt heeft goed contact met de kapitein.

  Ben goed op de hoogte door het volgen van CNN, BBC en de WHO .

  Let zelf heel goed op als ik aan boord ben.

  Succes allemaal,

  Jörgen.

 • Werknemer tegen Werkgever: Hoe zit het met klantencontact in de showroom? En doen we hier ook wat? Werkgever tegen Werknemer: Niet veel, weinig aan te doen. Verwacht binnenkort toch wel verplicht dicht te moeten. Daarnaast, als jij het hebt heb ik het ook, en als ik het heb heb jij het ook.

 • Ik werk als Chauffeur voor de regiotaxi, met een externe regie. (opdrachtgever) = dus niet mijn baas, maar wij moeten wel grotendeels hun regels volgen.

  Wij zijn verplicht mensen die ernstig hoesten of verkouden zijn deze te vervoeren, en mogen we dus niet weigeren, met eventuele alle gevolgen van dien.

  Normaal is het al niet prettig als een passagier direct achter je zit, en deze zit in je nek te hoesten en te niesen, maar nu met dat corona gedoe, voel je jezelf er niet echt prettig bij.

  Als ik dit aan mijn werkgever kenbaar maak, staat deze 200% achter mij. Maar... de opdrachtgever bepaald grotendeels de regels.

  Rijst mij weer de vraag als een van onze chauffeurs hierdoor besmet raakt, waar de verantwoording ligt...

 • ik ben werkzaam bij de Technische Unie. Per vandaag kan ik mijn kinderen niet onderbrengen op school of kinderopvang. Mijn kinderen zijn verkouden en mogen ook even niet naar opa en oma. Ik kan dus op deze zeer korte termijn geen oppas regelen. Volgens de Technische Unie is het míjn eigen keuze dat ik niet naar werk kan komen. Heel verdrietig word ik van hun bericht omdat het niet mijn eigen keuze is. Ik moet mijn vrije dagen hiervoor opnemen volgens de Technische Unie. Ik heb toch recht op calamiteitenverlof?

 •  ik heb jouw vraag geplaats via www.jeachterban.nl/.../corona-maatregels  zodat een juridische medewerker met kennis van jouw cao deze kan oppakken.

  jij kan jouw vraag vinden via www.jeachterban.nl/.../corona-en-taxi

  Ze worden vandaag nog beantwoord voor jullie

 • hallo , ik vertrek voor mijn werk vaak vanuit mijn woonplaats zeewolde naar risicogebieden als eindhoven en nijmegen en die buurten en ben op zich niet heel erg bang voor het coronavirus (voel mij volkomen gezond) maar mijn grote angst is dat ik ergens anders vandaan wel een besmetting mee kan nemen naar huis .

  Mijn vrouw heeft zonder corona al genoeg ademhalingsproblemen , ze heeft copd , is het verstandig om overal naar toe te blijven gaan , of maak ik me te veel zorgen???