Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Maak jij je zorgen over jouw werk en corona?

Iedereen voelt de gevolgen van het coronavirus. De onzekerheid zorgt voor allerlei vragen. Of je nu thuis moet werken, door de maatregelen niet kán werken of juist extra hard moet werken. Misschien vraag jij je af wat je van je baas mag verwachten of waar je zelf op moet letten. Heb je zorgen over jouw werk en corona? Deel ze hier.

Corona en jouw werk 

Misschien twijfel je of je baas wel gepaste maatregelen neemt om jouw werkplek veilig en gezond te houden. Of misschien vraag je je af wat je moet doen als je werkgever je vakantiegeld niet betaald. In welke situatie je ook zit; het coronavirus kan voor allerlei vragen over jouw werk zorgen. Bijvoorbeeld:

 • Kan mijn werkgever mij verplichten vrije dagen op te nemen?
 • Welke maatregelen kan mijn werkgever nemen?
 • Wat zijn mijn eigen rechten en plichten?
 • Wat kan ik doen als mijn kind thuis moet blijven en niet naar de opvang kan?

Lees het antwoord op deze en andere veel gestelde vragen op CNV →

Werktijdverkorting vervangen door Noodfonds 

Bij verschillende bedrijven zorgt het virus voor problemen. Daardoor kan je baas minder werk voor je hebben. Of misschien heeft jouw werkgever door de maatregelen alle werkzaamheden al moeten stoppen. Eerder kon je baas werktijdverkorting voor jou en je collega’s aanvragen. Die regeling is nu vervangen door een tijdelijke noodmaatregel: het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Wil je weten wat dit voor jou betekent? Lees meer over het nieuwe Noodfonds →

Flexwerkers 

Als flexwerker heb je misschien wat extra vragen of andere zorgen. Goed om te weten is dat het nieuwe Noodfonds ook voor jou kan worden aangevraagd.

Wat je nog meer moet weten? Lees het in de nieuwsbrief op CNV →

Vakantiegeld 

Door de coronacrisis betalen sommige werkgevers het vakantiegeld niet of slechts deels uit. Is dat bij jou ook zo? Meld het bij het Meldpunt Vakantiegeld van CNV →

Deel jouw zorgen 

Door het coronavirus leven we in bijzondere omstandigheden. Die invloed voel je thuis én op je werk. Niet zo gek dus als het voor onzekerheid en onrust zorgt. 

Maak jij je zorgen over jouw werk en het coronavirus? Laat een reactie achter.   

 • Hoi. Ik werk in de kinderopvang. Ik moest vrijdag thuisblijven omdat ik verkouden was (ben). Werkgever vond dit ook. Normaal gesproken zou ik zijn gaan werken, maar door adviezen rivm nu dus thuisgebleven. Nu ben ik op bijzonder verlof gezet, niet op ziekte. Voor de komende week wordt ook onderscheid gemaakt tussen ziekte (normaal ziek) en corona preventie thuisblijven, wat ze 'vrijgesteld' noemen. Maakt dit uit, en mag dit? Groet, ML

 • Beste

  Je geeft aan dat jullie onderscheidt maken tussen ziek gemeld staan of preventief thuisblijven i.v.m. corona. Je vraagt je af of dit uitmaakt. Indien iemand ziek is dan moet deze persoon gewoon ziekgemeld worden. Indien iemand niet ziek is maar thuis moet blijven omdat hij klachten zou hebben die te maken hebben met corona is dit thuisblijven uit voorzorg. Het is eigenlijk aan de bedrijfsarts om te oordelen of iemand ziek is of niet. De werkgever kan dit niet indien je dus ziek bent en de werkgever wil je niet op ziek zetten adviseer ik je een preventief gesprek aan te vragen met de bedrijfsarts. Ik zie geen gevaar indien je alleen thuis blijft omdat je eventueel klachten hebt maar niet echt ziek bent dat de werkgever je op vrijgesteld zet van werk. Ik zal wel vragen aan de werkgever dat je er vanuit gaat dat je dan voor die uren vrijgesteld bent en dat u die niet hoeft in te halen.

  Groet CNV Info

 • Ik werk bij een filiaal van doe het zelf zaak Hornbach. Oftewel de grootste vuurhaard voor Corona. Afgelopen weekend hadden ze het zo druk dat er een topomzet is gedraaid. De mensen stonden op elkaar en wij moesten ze te woord staan. Zeker 500 tot 600 mensen binnen. Ik vind het raar dat een klusmarkt met deze bezoekersaantallen nog open is.

 • Ik werk in een revalidatiecentrum en mijn werkgever wil alle (ook niet-noodzakelijke) zorg laten doorgaan. Dit terwijl onze beroepsvereniging het advies heeft gegeven om alle niet nood-zakelijke zorg (poli afspraken etc) af te zeggen. Tegelijkertijd geldt voor ons als zorgpersoneel dat we met verkoudheidsklachten zónder verhoging gewoon moeten werken. Ik sta dus met verkoudheidsklachten niet-noodzakelijke zorg te verlenen. Ik vind dit eigenlijk slecht werkgeverschap. Het management is niet onder de indruk van onze protesten. Kan ik hier iets tegen doen?

 • Supermarkten Corona

  Nu heel veel ineens anders is geworden .."En iedereen raakt het"

  Cruciale maatregelen..

  "Kassa personeel"

  Maatregelen(verscherpen) /mbt " gezonde" werkruimte.

  Voorlopig landelijk invoeren beurt balkjes.. reclame tekst afstand bewaren*de klant vertoont in deze nieuwe realiteit hamsteren lege vakken soms ander gedrag in de rij, dus dat zou in 't kader van afstand houden tussen onderlinge klanten een reminder kunnen betekenen(de reclame hangt immers op posters/winkelwagen/Folder) )

  Een verbodsbord/ingeraamde poster bij de ingang van de winkel jeugdgroepen te weren in de supermarkt(er wordt nu door zeer veel jeugd gedacht dat het nu een weldadige vakantie is) en staan gezamenlijk met de voetbal in de rij

  Kassa's meer afgeschermd dienen te gaan worden door deels plexiglas.

  "Hoe" vermijd je anders close contact, en de maatregel 1'5m afstand te gaan bewaren? Vooral bij drukte?

  Via media vandaag onder de aandacht gebracht concurrent blijkt deze maatregel in bepaalde regio al te hebben doorgevoerd.

  Graag landelijke doorvoering hierin!

  Er lopen heel veel mensen in één dag de supermarkt in!

  Werken met latex handschoenen in de supermarkt branche moet landelijk mogelijk worden gemaakt door de supermarkt organisatie voor het personeel zolang nodig!

  Als 'n klant onbewust niest op een product?

  En de medewerk(st) moet dat scannen?

  Of bv de klant heeft bij gebrek aan een extra hand (bv handtas ene hand telefoon andere e.d iedergeval het statiegeldbonnetje of parkeerkaart tussen de lippen, waarna jij dat moet aanpakken?.

  Dat gebeurd echt!!

  De kans krijgen om je handen regelmatiger te mogen wassen als kassa personeel,is toch ook geen overbodige luxe nu, buiten je reguliere pauze (vooral als je een hele dag draait ).

  Supermarktmanagers dat goed opgelegd gaat worden,en ook duidelijk kenbaar gemaakt wordt naar het personeel.

  Het essentiële belang!

  Dan enkel tot nu toe 't te moeten doen met de was instructies

  boven de wasbak.En geen verder fatsoenlijk werkoverleg

  Dit filiaal hier pas de bedrijfshandgel gisteren bij de kassa gekregen. Bovendien in ons filiaal(misschien meerdere) moeten we als kassapersoneel de winkelrolhandmanden wanneer ze achter de kassaband worden gezet door de klant, ook allemaal met het handhengsel naar dezelfde kant laten wijzen alvorens we ze naar de ingang terugrijden.Wordt genoemd als Presentatieve tournequette(ingang)

  Hoe minimaliseer je besmetting, in een gegroeide en groeiende bron van besmetting..in een belangrijk deel en schakel van de samenleving als je 'tsamen moet doen.?

  tips/aanbevelingen/situaties collega's welkom

  Schroom niet!!

  Groetjes Kassateam

 • Beste ,

  Ik heb jouw melding doorgezet naar de bestuurder voor jouw sector, want dit is inderdaad wel wat gek in deze tijden. Dank je wel voor de melding!

  Beste  Welke CAO hanteert de revalidatie centrum? Ik kan dan de juiste specialist aanschrijven voor jouw vraag.

  Beste

  Ik heb jouw voorstellen doorgezet naar de bestuurder voor jouw sector. Dank je wel voor de melding!

 • Voor de medewerkers in Doe-Het-Zelf-zaken, tuincentra en bouwmarkten. Het lijkt er op dat thuiswerkers er door het mooie weer massaal op uit trekken om hun huis en tuin op te knappen. Het is erg druk in bouwmarkten en tuincentra. We hebben werkgevers op het hart gedrukt dat zij zo snel mogelijk maatregelen nemen om de veiligheid voor iedereen te waarborgen. Lukt dat winkels niet, dan is sluiting de enige optie. Bij Ikea en Bijenkorf is dat inmiddels gebeurd.

  Wil je iets melden of aankaarten vanuit Doe-Het-Zelf-winkels en bouwmarkten, geef me een seintje.

 • Ik werk zelf in de retail, fashionbranche. Sinds het begin van de berichtgevingen zien wij een enorme terugloop van ons aantal klanten en omzet. Het ligt echt compleet stil. Onze baas heeft werktijdverkorting aangevraagd en de openingstijden (echt zo minimaal mogelijk) aangepast. Iedereen in de retail trekt op dit moment zijn eigen plan. Door deze situatie moet ik nu dagen in mijn eentje draaien van 10-17 waarbij de kans dat de omliggende winkels dicht zijn zeer groot aanwezig is, wat natuurlijk zorgt voor een onveilig gevoel door het gebrek aan sociale toezicht.

  Na de eerste klap van realisatie van winkelend publiek, is er gister door het mooie weer, weer een goede omzet gedraaid. Normaal zou ik hier blij mee zijn, maar gezien fashion retail nu de ENIGE VORM VAN VERTIER is buitenshuis, maak ik me zorgen over de nonchalante houding van onze klanten en daarmee ook ons gezondheid.

  Wanneer word er 1 lijn getrokken binnen retail?!?!

 • Hallo, Mijn werkgever en een groot gedeelte van onze klanten lappen het virus aan hun laars.ik word nog steeds het hele land doorgestuurd, en klanten houden zich niet aan de verplichte afstanden van 1.5 meter.aardig dat ze nog steeds koffie aanbieden, maar ik vraag me af of ze de ernst er wel eens van in zien!. Ik begin me hier onderhand aan te ergeren.ik sta op het punt om werk te gaan weigeren als er geen verandering in komt.hoe hier mee om te gaan?

 • ik heb een medisch administratieve baan en er wordt gemeld  vanuit het ziekenhuis waar ik werk dat elke oud verpleegkundige,ook al ben je niet meer Big geregistreerd, verplicht ingezet kan gaan  worden om aan het bed coronapatienten te verzorgen

  Kan dat zomaar verplicht worden?

 • mijn dochter is besmet met het virus  en omdat ik recentelijk contact heb gehad met haar is het advies om 14 dg thuis te blijven ik werk in een winkel met een klein team, ik heb zelf nog geen klachten. Nu worden mijn contract uren genoteerd onder cao uren ik zou wel willen weten of dat normaal is en wat voor consequenties heeft dat voor mij zelf.

 • Op het transportbedrijf waar ik werk , samen met zo’n 50 collega’s ,die allemaal minimaal 1 tot 3 maal per dag op de zaak komen beschikken wij maar liefst over 1was bakje 1urinoir en 2 wc’s

  Dit wordt 1 keer per dag schoongemaakt ,lekker hygiënisch .

  Er hangt wel een bericht op de deur dat je regelmatig je handen moet wassen en afstand houden van elkaar en hoestende of niesende personen moet vermijden.

  Hoe word men ziek?

 • Ik werk voor een CJG als consultatieburo assistentie.

  Wij moeten elke dag kindjes wegen,meten de ouders kunnen geen 1,5m afstand houden.Ik krijg geen mondkapje enz. Er komen soms 28 mensen wat kan ik hieraan doen voor minder risico. Wij moeten ook doorwerken ook al ben je verkouden of hoest je

 •  De bestuurders zijn bezig met te kijken wat hieraan gedaan kan worden, want ze herkennen jouw klacht, en zijn het er mee eens dat dit jullie buitensporig in een nare situatie plaatst.

   Onder welke cao ben je werkzaam?  

   Dat is een goede vraag, je kan het best rechtstreeks contact opnemen met de bestuurder voor de ziekenhuis cao.  Dit kan via  Joost Veldt: j.veldt@cnv.nl.

  . ten eerste hopellijk hersteld jouw dochter snel hiervan!  Weet je onder welke cao je werkzaam bent?

  Dat is niet lekker inderdaad.  Hoe reageert jouw werkgever als je ze hier op aanspreekt?

   Als jouw werkgever je geen mondkapjes en handschoenen geef, zou ik ze zelf aanschaffen en kijken als ik ze op een latere punt kan declareren. ( Veiligheid gaat even voor denk ik).  Consultatiebureau's vallen niet onder onze expertise, maar als je weet onder welke cao je werkt. ( Kan het zijn dat dit VVT is?) dan kijken we wie van onze collega's we erbij moeten halen om je verder te helpen hiermee.

 • Heb ik recht op Transcitie vergoeding

  In de kleinmetaal cao

  en naar 9 dienstjaren