Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Krijg jij een kerstpakket?

Het is kerst! Tijd voor kerstpakketten dus. Of toch niet? Een kerstpakket is een leuk extraatje van je baas. Een soort bedankje voor het werk dat je doet. Maar of je er een krijgt? Dat mag je baas zelf bepalen.

Wanneer krijg je een kerstpakket?

Een kerstpakket is geen wettelijk recht. Het is iets dat je extra krijgt. Net als een bonus of een eindejaarsuitkering. Je baas is niet verplicht om je een kerstpakket te geven. Hij kiest zelf of hij jou en je collega's dit kado geeft. Ook mag hij zelf bepalen wat hij je geeft.  

Of je een kerstpakket krijgt en wat je dan krijgt, kan ieder jaar verschillen. Heeft je baas wat minder verdiend? Dan kan hij ervoor kiezen om een jaar niets te geven of voor een klein kado te gaan. Of misschien vindt je baas het wel leuker om een kerstfeest te organiseren. Elk jaar kan anders zijn.

Staat een kerstpakket in de arbeidsvoorwaarden? 

Dat kan. Sommige werkgevers maken een afspraak over het kerstpakket in de cao of arbeidsvoorwaarden. Maar dat hoeft niet. Je baas kan je ook een kerstpakket geven zonder daar afspraken over te hebben gemaakt.

Wil je weten of er bij jou afspraken zijn over het kerstpakket? Kijk dan in je cao of arbeidsvoorwaarden. Het kerstpakket valt meestal onder de zogenaamde tertiaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn voorwaarden die minder belangrijk zijn dan voorwaarden zoals je loon of je vakantiedagen. Het zijn afspraken die je werk leuker maken, maar niet per se nodig zijn. 

Waarom krijgt niet iedereen hetzelfde pakket? 

Je baas kan ervoor kiezen om niet iedereen hetzelfde te geven. Zo kan het gebeuren dat er bij jouw werkgever verschillende kerstpakketten worden uitgedeeld. Misschien krijgt iemand die fulltime werkt wel een ander of groter pakket dan iemand die parttime werkt. Of misschien krijgen collega’s die langer werken wel iets extra’s kado.  

Ben je een zzp'er of uitzendkracht? Dan kan het zo zijn dat je vaste collega’s wel een kerstpakket krijgen, maar jij niet. Dat je collega een kerstpakket krijgt, betekent dus niet per se dat jij er ook een krijgt.

Vertel over jouw kerstpakket! 

Heb jij dit jaar een kerstpakket gekregen? En ben je er blij mee? We zijn benieuwd! 

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen