Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

NS wil stoppen met buitenlandvergoeding

NS wil geen buitenlandvergoeding meer geven aan NS werknemers. Dat betekent dat de kosten voor het verblijf niet meer worden vergoed als je een buitenlandse dienstreis maakt. Dat heeft NS voorgesteld na de evaluatie van de proef Output-gerelateerd werken. En dat vinden we gek. Want geen enkele werknemer van NS heeft in de evaluatie aangegeven dat de buitenlandvergoeding moet worden stop gezet.

Lees hier wat Output-gerelateerd werken is →

Evaluatie Output-gerelateerd werken

Eind vorig jaar hebben wij van CNV Vakmensen een bijeenkomst georganiseerd om de proef Output-gerelateerd werken (OGW) te evalueren. Dit deden we samen met de andere spoorvakbonden, het management van NS en met werknemers van NS. Er werd vooral positief gereageerd op OGW. Tijdens de evaluatie kwamen er een paar punten naar boven die moeten worden verbeterd:

  • Zorgen dat medewerkers geholpen worden met het maken van afspraken met de manager.
  • Zorgen dat er duidelijke spelregels zijn.
  • Stoppen met tijdschrijven.
  • Maken van goede afspraken binnen en tussen teams over o.a. aanwezigheid, bereikbaarheid, bezettingsgraad en resultaten.

Nieuw voorstel van NS

De punten die moeten worden verbeterd hebben we met NS besproken. Op basis van dit gesprek heeft NS een voorstel op papier gezet. Maar hier staat ook in dat NS wil stoppen met het geven van buitenlandvergoeding. Iedereen die nú nog de vergoeding aanvraagt, krijgt deze ook in de toekomst. Doe je dit niet? Dan krijg je deze vergoeding ook niet in de toekomst. Ook als nieuwe collega bij NS krijg je deze vergoeding niet.

NS vindt dat je in overleg met je manager moet aangeven of je liever wel of niet een buitenlandse dienstreis maakt. Wil je dit wel? Dan doe je dit voor je plezier, vindt NS. Dus is er geen sprake van ongemak en krijg je geen buitenlandvergoeding.

Wij zeggen NEE! tegen het voorstel van NS

Wij en de andere spoorbonden zijn niet akkoord gegaan met het voorstel van NS. Output Gerelateerd Werken is er om jou de ruimte te geven zodat jij kan werken hoe jij wilt werken. Niet om de kosten te verlagen!


 Wat vind jij ervan dat NS wil stoppen met het geven van buitenlandvergoeding? Reageer hieronder op dit blog.