Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

CAO: Dat zit zo: Thuiswerken bij NS

Hoewel dat in mindere mate voor het rijdend personeel geldt, is er tijdens de coronapandemie veel thuisgewerkt. Langzamerhand gaan mensen in Nederland weer op kantoor werken. Dus ook niet-rijdende NS-ers. Wat is daarover eigenlijk in de cao afgesproken en hoe zit het met thuiswerken in het algemeen en bij NS?

Thuiswerken in de cao 
In de cao is afgesproken dat zodra thuiswerken structureel van aard wordt, NS bereid is om met vakorganisaties te spreken over een thuiswerkvergoeding. Het lijkt er nu op dat thuiswerken structureel lijkt te worden. Bovendien heeft de COR bij NS een initiatiefvoorstel gedaan om thuiswerken te regelen.

Thuiswerken en weer terug op kantoor in het algemeen 
CNV heeft een algemeen onderzoek gedaan naar thuiswerken en weer terug op kantoor komen. 82% geeft aan in de toekomst hybride te gaan werken (zowel op kantoor als thuis). Bij het merendeel is de werkplek op kantoor dan volledig coronaproof en veilig. Wel is er angst dat door de Delta-variant de besmettingen weer oplopen, ook op kantoor. 56% geeft aan dat weer terug op kantoor komen geen invloed heeft op de werkdruk, maar toch 33% geeft aan dat de werkdruk daardoor verhoogd wordt. Over de gevolgen van weer terug op kantoor voor je werk en privé balans geeft 1/3 aan dat dit geen gevolgen heeft, 1/3 geeft aan dat het beter is voor die balans en 1/3 geeft aan dat het minder goed is voor die werk/privé balans. Voor wat betreft vergoedingen geldt dat de extra kosten voor het thuiswerken bij 40% wel vergoed wordt. Kortom het lijkt erop dat Nederland nog aan het worstelen is hoe met het thuiswerken om moet worden gegaan. 

Hoe zit het nu bij NS? 
Bij NS wordt er weer voorzichtig aan terug naar kantoor gekomen. Maar er wordt toch ook wel veel thuisgewerkt. Sommigen hebben thuiswerkpakketten gekregen, anderen weer niet. Er is geen beleid wanneer je op kantoor kunt zijn. De wifi werkt slecht. Teammanagers zijn lastig te bereiken voor het rijdende personeel. Veel cursussen vinden nog digitaal dus thuis plaats. Er is onduidelijkheid welke hulpmiddelen er zowel thuis of op kantoor nodig zijn. Uit gesprekken met onze leden blijkt dat als zaken hierover niet goed geregeld zijn dat slecht is voor zowel de motivatie als de concentratie. Kortom NS heeft nog veel te leren wat dat betreft. Uit het onderzoek van CNV blijkt dat er aandacht moet zijn voor

  • Goede faciliteiten, zowel thuis als op kantoor.
  • Wat betekent het voor de werkdruk in het algemeen of voor jou persoonlijk.
  • Wat betekent het voor de werk/privébalans in het algemeen of voor jou persoonlijk
  • De vergoeding van de kosten.

CNV Vakmensen is blij met het initiatiefvoorstel dat de COR gedaan heeft en hoopt dat er geleerd wordt van andere bedrijven en ervaringen en onderzoeken. Als er een afspraak is gemaakt met de COR over thuiswerken, zullen wij bij NS aankloppen om te praten over een thuiswerkvergoeding.

Wat kan CNV Vakmensen hierin betekenen voor jou? 
Als je vragen of opmerkingen hebt over jouw ervaringen met betrekking tot thuiswerken, bijvoorbeeld over de faciliteiten, de wifi, de bereikbaarheid of wat dan ook, laat het ons weten via i.wiersinga@cnvvakmensen.nl of via www.jeachterban.nl/nederlandsespoorwegen . Dan kunnen wij kijken of wij wat voor jou of voor de NS-ers in het algemeen kunnen doen in het overleg met NS hierover. Ook willen wij in het najaar bij voldoende belangstelling een webinar over thuiswerken organiseren. Heb je daar belangstelling voor laat het dan ook weten via bovenstaande adressen.