Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Cao-akkoord Openbaar Vervoer in crisistijd!

In het cao-akkoord staat geen loonsverhoging maar wel baangarantie voor een grote groep medewerkers. De cao-partijen (werkgevers en vakbonden) doen hun best om medewerkers eerder te kunnen laten stoppen met werken. Dit zijn de belangrijkste punten uit het onderhandelingsakkoord voor het openbaar vervoer.

Geen loonsverhoging

Het is geen cao-akkoord om erg blij van te worden. Maar we zitten ook met elkaar in de coronacrisis. Daarom is het wel begrijpelijk. Dankzij flinke financiële steun van de overheid blijven de vervoersbedrijven bestaan. CNV snapt dat er op dit moment geen ruimte is voor loonsverhoging, maar vindt het wel jammer dat de werkgevers geen beloning willen geven voor al het harde werken van afgelopen maanden.

Cao van 1 jaar

CNV heeft expres een cao afgesproken met een korte looptijd van één jaar (van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021). Dat geeft jullie en de vakbonden ruimte om al in het nieuwe jaar samen na te denken over de volgende cao. Hopelijk dan wel weer met een normale loonsverhoging. Die zit er dit keer dus helaas niet in. Je kunt wel gewoon rekenen op de gebruikelijke verhogingen van je salarisschaal.

Werkgelegenheid

In de cao is een werkgelegenheidsgarantie (tot 1 juli 2021) afgesproken voor al het roostergebonden personeel in vaste dienst. CNV had dit graag voor álle werknemers afgesproken. Maar dat is helaas niet haalbaar.

Eerder stoppen met werken

Een ander belangrijk punt voor de cao-onderhandelingen was de wens om vanuit CNV een regeling af te spreken voor oudere werknemers. Zodat iedereen op een gezonde manier zijn pensioen kan halen. De werkgevers zijn bereid om hierover afspraken te maken. Er komt een werkgroep die de mogelijkheden van een regeling onderzoekt. Medewerkers kunnen dan kiezen om in de drie jaar voor hun AOW-leeftijd minder te gaan werken of zelfs te stoppen. Dit mogen de medewerkers zelf beslissen. De werkgroep presenteert uiterlijk 1 april 2021 een uitgewerkt voorstel.

Breng je stem uit

Het woord is nu aan jullie! Binnenkort ontvang je het volledige onderhandelingsresultaat en kun je hierover stemmen. We horen dan graag je mening!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten door te reageren onder deze blog.