Snel antwoord op al je vragen over werk en inkomen

Eindelijk een akkoord!

Op de valreep, vlak voor weer een nieuwe actieweek, hebben we vanavond tóch nog een resultaat bereikt over een cao voor 2,5 jaar. We hebben hier afgelopen weekend achter de schermen intensief over onderhandeld. We gaan het resultaat aan jullie voorleggen, de stakingen worden nu opgeschort.

Het is een hectisch weekend geweest. Terwijl de voorbereidingen voor het 'slimme staken' volop gaande waren, hebben we samen met de bemiddelaars achter de schermen intensief gezocht naar een oplossing voor het cao-conflict. Een conflict dat al veel te lang duurt inmiddels. We zijn opgelucht dat we dan eindelijk toch een positief resultaat kunnen melden.

Stakingen opgeschort

Positief is dat de werkgevers tegemoet zijn gekomen aan het CNV-voorstel over het aanpakken van de werkdruk. Daarnaast ziet de loonsverhoging er ook goed uit. We roepen je daarom op om vanaf morgen weer gewoon aan het werk te gaan; de stakingen worden opgeschort. We gaan het resultaat komende weken aan je voorleggen.

Aanpak werkdruk

Tijdens de onderhandelingen heeft CNV Vakmensen eerder al een voorstel op tafel gelegd over het aanpakken van de werkdruk. Dat voorstel hebben de werkgevers nu grotendeels geaccepteerd en zal in de roosters worden verwerkt.
 
Het betekent dat ieder dienstdeel een reële mogelijkheid moeten krijgen voor een onderbreking. Concreet: minimaal 82,5% van alle diensten in iedere roulering moet binnen 2,5 arbeidstijd een onderbreking bevatten; en maximaal 17,5% van alle diensten in ieder roulering moet binnen 3 uur arbeidstijd een onderbreking bevatten.
 
Dit is een duidelijke en controleerbare verbetering in de pauzes van chauffeurs, daar zijn we heel tevreden over.

Loon

De cao geldt voor 2,5 jaar, van 1 januari 2018 tot 1 juli 2020. Tijdens de looptijd gaan de lonen met 7,5% omhoog, als volgt verdeeld:
  • 2,5% per 1 augustus 2018
  • 1,5% per 1 januari 2019
  • 2% per 1 augustus 2019
  • 1,5% per 1 januari 2020
Verder krijg je nog 2 keer een eenmalige uitkering, van in totaal 650 euro bruto (550 euro per 1 augustus 2018 en nog eens 100 euro per 31 december 2019.

Doorgeslagen marktwerking

Het cao-conflict heeft weer heel duidelijk gemaakt hoezeer de marktwerking in het openbaar vervoer is doorgeslagen. Ook de werkgevers erkennen dat de marktwerking te ver is doorgeschoten. Dit gaat ten koste van bedrijven, werknemers en uiteindelijk ook van reizigers.
 
Bij aanbestedingen draait het vooral om geld. Alle lucht en ruimte wordt uit de roosters geperst, tijd voor een normale pauze is er vaak niet meer. Hier moeten we met elkaar echt mee aan de slag, ook richting politiek en opdrachtgevers. De marktwerking heeft gefaald en is echt aan herziening toe.

Leden

We bespreken dit cao-resultaat zo snel met onze cao-commissie. Daarna leggen we het in z'n geheel aan jullie voor.