Stel je vraag over werk en inkomen

Hoe heb jij de staking ervaren?

Vandaag is de landelijke staking. Alle actievoerders bedankt! We zijn benieuwd hoe jij de staking hebt ervaren. Laat hier je reactie achter!

Wil je alle ontwikkelingen rond de staking volgen? Klik dan hier.

Reacties (15)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Vanmorgen om 4:30 uur was ik als kaderlid aanwezig op stalling Heinenoord in concessie Hoekse Waard / Goeree Overflakkee van Connexxion. Om 5:00 uur kwamen de eerste collega's om actie te voeren. We hadden een goede samenwerking met FNV en de rayonmanager, er is geen enkele bus de deur uit gegaan. Ook de bijhuur is binnen gebleven en zelfs de uitzendkrachten staakten mee. Toen ik om 9:00 uur naar huis ging (ik heb een snipperdag) waren er slechts 3 werkwilligen van Connexxion en 2 van TCR (bijhuur). Al met al een geslaagde actie met een gemoedelijke en gezellige sfeer.
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Beste,

  Bij de RET in Rotterdam was het erg rommelig maar wel een goede sfeer. 2 verschillende CAO's in een stalling op een werkgroep is erg lastig en soms ook erg onbegrijpbaar. De verschillen in CAO afspraken, loon etc verschillen best flink.
  Op de stalling Kleiweg zijn de NV collega's wel gaan rijden. ( dit was een directie beslissing, vele wilde solidair zijn zoals we ook vroeger altijd deden. Over besmet werk werd niet gesproken.
  Een groot deel van de OV collega's hebben het werk neergelegd. Het was jammer dat er een paar CNV leden uit de OV CAO toch gingen rijden. Als er straks een akkoord is profiteren ze wel mee.
  We hebben daar niet moeilijk over gedaan want het is eigen keus natuurlijk. Er was een zeer goede samenwerking met de collega's van het FNV.
  Vestigingsmanagers werkt erg netjes en correct mee en dat is ook prettig.
  Al bij al kijken wij als kaderleden terug op een geslaagde dag ondanks het kleine aantal stakers.

  Met vriendelijke groet,

  Rob Voorhans (kaderlid)
  Rob Garnier (Kaderlid)
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Had vandaag roostervrije dag.
  Ben vanmorgen naar de stalling geweest om collega's een hart onder de riem te tonen.
  Sfeer was zeer goed tussen de beide bonds aanhangers.
  Dat doet mij zeer goed! Alle neuzen dezelfde kant op.heel hoge percentage actie bereidheid
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Bij ons in Waterland lag alles stil, behalve de nachtdiensten die na 23.00 uur zouden moeten beginnen, welke er bij ons 2 (!) waren. En laat ik nou net 1 van die twee diensten hebben gehad!
  Deze diensten bestaan in het begin nog uit een paar gewone ritten, gevolgd door een paar nachtritten. Dit was vanuit de vakbonden besloten.
  Lekker veilig als je daar dan diep in de nacht op de halte staat mensen in te laden en mensen zien opeens een bus verschijnen. En daarbij komt ook nog dat nachtdiensten bij ons altijd pauze op Amsterdam CS hebben, waarbij je een eind tussen het uitgaanspubliek/passagiers moet lopen. Lekker veilig dus als er de hele dag geen bus geweest is en van de 2 bussen die dan opeens rijden net niet die gaat die mensen willen. Ook omdat er in de media gestaan heeft dat ALLE nachtbussen weer zouden rijden.
  Ik weet niet wie dit bedacht heeft, waarom is er niet afzonderlijk gekeken voor de nachtdiensten per vestiging bekeken??? Zoveel vestigingen zullen er niet zijn die nachtdiensten aanbieden tijdens de nacht van donderdag op vrijdag. Dit geeft een hoop onveiligheid naar de chauffeurs, welke ook wilden staken maar niet mochten!!!
  Ik heb hier bij ons op de garage veel ongenoegen over geuit tegenover de stakingsleiders wat gelukkig heel goed opgepakt is door hun en daar is veel (en naar wat ik hoorde moeizaam) overleg over geweest. Uiteindelijk kreeg ik om 14.52 een telefoontje dat ik niet hoefde uit te rijden.
  Ik vind het schandalig dat er zo slecht nagedacht is over de gevolgen van de beslissing de bussen die na 23.00 uur zouden uitrijden, gewoon hun hele dienst te laten rijden. Stond ook op het punt mijn vakbondslidmaatschap op te zeggen als ik wel zou moeten rijden, hier ben ik geen lid voor geworden!!!
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord
   Nou wij worden ook EBS dit jaar...weet niet of dat ermee te maken heeft, gelukkig krijgen we geen nachtdiensten , ik kan me wel wat bij voorstellen dat je daar niet gelukkig bij voelt om aansluitend na een stakingsdag nachtdienst te rijden

   Dat vraagt om minstens eieren naar je bus !!! of erger, anderszijds viel de nachtdienst onder een andere datum ,dus de volgende dag, niet zijnde de stakingsdag, lastige afweging ,maar fijn dat er toch een goede oplossing is gekomen
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Dirck:

   Nachtdiensten vallen gewoon onder de stakingsdatum. Alle nachtdiensten beginnen bij ons voor middernacht.
   Verder is EBS net als alle andere bedrijven hoor. Er wordt niet meer of minder bezuinigd op rijtijden en pauzes...
   En het salaris staat al 6 jaar gewoon netjes voor of op de 26e van de maand op je rekening
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op EBS chauffeur:

   Hallo EBS collega, ja nog even en dan is het zover,even terzijde , hebben jullie persoonlijk of gemiddelde OT toeslag ,ja ok dus we hoeven ons geen zorgen te maken '' met overgang naar EBS

   Maar goed, nieuwe bezems vegen weer wat schoner zal maar zeggen

   Mogelijk zullen we nog wat contacten

   Groetjes
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op Dirck:

   Hoi Dirck
   Wij hebben tot 50 jaar persoonlijk OT en vanaf 50 gemiddeld OT. Maar dat is een bedrijfsregel die ooit bij Arriva ingevoerd is en gewoon is overgenomen.
   Ik zou me geen zorgen maken over een overgang.
   Zuinig rijden is bij ons een erg belangrijk punt, daar zou ik vast extra op gaan oefenen ;)
  • Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Als antwoord op EBS chauffeur:

   Nou wat zuinig rijden betreft....... dat is zeker geen punt .... bij CXX een van de speerpunten ook ,hebben jullie dan ook registratie daarvan ??? dus dat puntje kunnen we wegstrepen alvast
   Ok nou wat OT betreft afwachten dan maar of ze de bestaande regels overnemen of die van jullie invoeren

   Bedankt alvast
 • Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hallo ik heb de staking op zich als zeer goed ervaren met de hoge opkomst,en ook de steun van de bevolking was goed. Maar ! nadat de werkgevers weer wilden overleggen op vrijdag en er niets uit kwam en zelfs het 1e agenda punt nog niet eens was behandeld op deze dag kwamen ze maandag weer bijeen. Raar genoeg was er diezelfde avond al een (principe) akkoord gesloten, met als uitleg in de nieuwsbrief dat er alles aan was gedaan en het maximale eruit gehaald was> In de media werd er al van een nieuw CAO gesproken. Wat mij nu zeer verbaast is het volgende, het hele akkoord stelt niets voor op elk item staat als laatste reactie indien mogelijk .Al met al een vrijblijvend akkoord waar de werkgever er altijd onderuit kan komen om niet aan de eis te hoeven voldoen. Ook de zgn. loonsverhoging 8,5% ( iedereen in Nederland denkt zo? das veel) ja alleen staat er niet bij verdeeld over 3 jaar . Nu mijn vraag, wanneer horen we wanneer de ledenvergaderingen zijn, en de reactie van de bonden over de heftige reacties van de leden die volgens mij het er HELEMAAL niet mee eens zijn. Zeker we nu al 2 weken verder zijn willen ze het dood laten bloeden en dat iedereen het zal geloven. Ook dat verhaal dat onze onderhandelaarster met een uitgestelde vakantie is? Hoe is dit mogelijk een nieuw CAO samenstellen en onderhandelen is het belangrijkste punt waar ze voor zijn en er wordt een vakantie gehouden, zelfs de regering komt terug van vakantie als er iets belangrijks gebeurd. Nu Januari de belangrijkste maand voor een bond is gaat de onderhandelaarster op vakantie. Vele en echt heel veel leden lopen met een groot vraagteken boven hun hoofd rond.
  Oh ja nog een punt, hoe is het mogelijk om in deze tijden een CAO over 3 jaar af te spreken? gr. Paul
  • Expert CNV Vakmensen
   Voorgesteld antwoord
   Antwoord

   Beste Paul,

   Allereerst dank voor je vragen.

   De meeste van jouw vragen kunnen wij beantwoorden tijdens de ledenvergaderingen die wij hebben gepland. Je ontvangt deze week nog een nieuwsbrief van ons met alle data en locaties waarop deze ledenvergaderingen zullen plaatsvinden.

   Uiteraard kan ik nu ook al een aantal van jouw vragen beantwoorden. Ik zal deze antwoorden hieronder opsommen:

   1) Het is niet correct dat er wordt gesproken over een (principe) akkoord. Er ligt op dit moment een onderhandelingsresultaat wat de bonden met de werkgevers hebben bereikt. Of het resultaat ook zal leiden tot een akkoord, dat is afhankelijk van de stemming van onze leden. Jullie gaan er per slot van rekening over. Alleen een ruime meerderheid van de leden voor het resultaat stemt, dan komt er een nieuwe cao Openbaar Vervoer

   2) Vakbonden hebben na de succesvolle staking van 4 januari een aantal keer informeel met de werkgevers gesproken. Pas toen uit die gesprekken bleek dat er weer voldoende ruimte was om de onderhandelingen  te starten, zijn partijen op 12 januari weer formeel aan tafel gegaan. Vervolgens heeft er op 15 januari weer een onderhandelingsronde plaatsgevonden. Zo rond middennacht hadden bonden en werkgevers een resultaat bereikt wat wij aan onze leden willen gaan voorleggen.

   3)Het resultaat heeft door toevoeging van een bijlage 35 de plaatselijke medezeggenschappen veel meer inspraak/instemmingsbevoegdheid gegeven. Werkgevers kunnen niet om de medezeggenschap heen als het gaat om de rijtijden en de plaspauze. Wij willen jou dit graag tijdens de ledenbijeenkomst nogmaals verhelderen.

   4)De gemiddelde structurele loonsverhoging in  Nederland is 1,8 tot 1,9 % op jaarbasis. Het Centraal Plan Bureau verwacht dat de gemiddelde loonafspraken in 2018  ca. 2,5% zal bedragen. Dit zijn nu de feiten.Echter of de loonafspraken zoals nu in het resultaat staan te mager zijn, dat laten we graag aan onze leden over. Zij kunnen daar hun stem over uitbrengen.  

   5)Onze collega en onderhandelaar van de cao OV is op dit moment inderdaad met een welverdiende vakantie. Ook wij vinden het belangrijk dat onze collega`s na een hectische en drukke periode voldoende tijd nemen om tot rust te komen. Gelukkig hebben wij nog vele collega`s die haar in haar afwezigheid kunnen waarnemen en eventuele vragen kunnen beantwoorden.

   Wij zien je graag op één van de ledenbijeenkomsten!

   Met vriendelijke groet,

   Hanane Chikhi

   Bestuurder CNV Vakmensen

Terug