Stel je vraag over werk en inkomen

Op staande voet ontslag voor gebruik van mobiele telefoon achter het stuur.

Hallo Ik ben werkzaam in het OV en de laatste maanden krijgen er met regelmaat chauffeurs op staande voet ontslag voor gebruik van hun mobiele telefoon achter het stuur.Nu wil ik als eerst zeggen dat gebruik van mobiel in het verkeer ook absoluut niet kan en mag.Maar als je door politie of Justitie gestraft wordt dan is de straf 249 euro en kan je werken voor je bekeuring.Ik ben van mening dat deze heksenjacht moet stoppen.Volgens mij staat in de regeltjes dat camerabeelden niet tegen chauffeurs gebruikt mogen worden maar voor onze veiligheid zijn.Bij klachten van passagiers worden de beelden bekeken of wij ons wel aan onze voorschriften houden.Ook hangt er een sticker in de bus met huisregels Waarop staat dat passagiers niet chauffeurs mogen fotograferen en of filmen.Toch komen er foto's binnen waar de werkgever gebruik van maakt en daarop berispingen of bij gebruik mobiel ontslag geeft.Ik denk dat hier echt eens naar gekeken moet worden want ontslag is een hele zware maatregel.Andere straffen zijn ook mogelijk ... inhouding dagloon. Schorsing. Eerst 3x officiële waarschuwing BOA kan ook een boete uit schrijven.Je baan en inkomen verliezen en bijna niet meer de opstap kunnen maken naar een andere baan dat vind ik een zware maatregel

Reacties (1)
 • Expert CNV Vakmensen
  Voorgesteld antwoord
  Antwoord
  Hallo

  Jouw logische kanttekening kunnen we goed begrijpen en grotendeels volgen. Net als in het voetbal: eerst een gele kaart, dan pas rood.
  Helaas denken diverse rechters daar anders over. Afgelopen jaar hebben diverse rechters een uitspraak gedaan over deze problematiek. Vrij vertaald: van een beroepschauffeur mag verwacht worden dat hij/zij zich gedraagt als professional. Daarom vinden de rechters dat t.o.v. een particulier die niet handsfree belt tijdens het rijden extra zware normen van toepassing zijn: niet bellen tijdens het rijden; doe je het tocht dan is er maar een sanctie: ontslag.Je bent als beroepschauffeur verantwoordelijk voor je passagiers. Op basis van deze duidelijke jurisprudentie heeft Arriva dit zero tolerance uitgangspunt van de rechters overgenomen en na overleg met de ondernemingsraad opgenomen in de bedrijfsregeling. Alle chauffeurs zijn daarover diverse malen over geïnformeerd. De foto's gemaakt door de passagiers (wat inderdaad verboden is) zijn niet de basis voor het recente ontslag van de chauffeurs te Brabant. De betrokken chauffeurs hebben Arriva toestemming gegeven de beelden van de camera's in de bus te bekijken. Als uit deze beelden dan blijkt dat een chauffeur gebeld heeft tijdens het rijden, dan is de sanctie (die vooraf met jullie gedeeld is) voor iedereen volstrekt duidelijk: ontslag. Onze juristen hebben meer dan eens naar deze harde sanctie (ontslag) gekeken. Het aanvechten van het ontslag bij een rechter heeft dan volstrekt geen kans van slagen. Zelfs de beste advocaat van Nederland is dan kansloos. Ons advies is dan ook: speel niet meer vuur door tijdens het rijden te bellen.
Terug