Stel je vraag over werk en inkomen

AOW-leeftijd moet terug naar een eerlijke leeftijd

Hans Stam is 65 jaar en al bijna 30 jaar buschauffeur bij QBuzz Utrecht. Ook Hans doet mee aan de landelijke pensioenactie op 18 maart. Hij hoopt vooral dat de AOW-leeftijd omlaag gaat. “Het zou heel mooi zijn als de AOW-leeftijd voorlopig teruggaat naar 65 jaar, dan kan je nog een aantal jaartjes genieten van je pensioen.” Benieuwd naar wat Hans tijdens de pensioenactie gaat doen? We hebben het gevraagd.

Je gaat bijna met pensioen. Wat vind je daarvan?

“Nou, ik leef daar wel heel erg naartoe. Het is voor mij tijd om rustig aan te doen. Ik werk lange dagen. Soms heb ik een ochtenddienst, dan moet ik heel vroeg uit bed. En soms heb ik een avonddienst en dan kan ik pas heel laat naar bed. Dat is best zwaar.”

Op 18 maart is de landelijke pensioenactie, ben jij er ook bij?

“Ja. Ik ga even kijken of er hier in Utrecht iets te doen is, maar m’n collega’s zijn niet heel actief. Ik denk dat ik dus naar Den Haag ga. En ik probeer ook wat collega’s mee te krijgen naar Den Haag. Ik heb van CNV foldertjes meegekregen en die leg ik op werk neer en geef ik aan m’n collega’s. Dus ik hoop dat ze meegaan. Meer kan ik ook niet doen.”

Kun je dat misschien wat meer uitleggen? Hoe merk je dat je collega’s niet actief zijn?

“Ja, dat merk ik in gesprekken. Zo links en rechts hoor je gewoon dat ze zeggen dat een cao toch allemaal is vastgesteld en dat zo’n pensioenactie er geen verandering in kan brengen. Ze zijn ook een beetje bang om de baas te treffen.”

Wat vind je baas van de pensioenactie?

“Ja, daar is m’n baas natuurlijk helemaal niet blij mee. Zij staan er buiten, maar hebben ook te maken met oudere werknemers. Ze vinden de pensioenactie in elk geval niet leuk.”

Je gaat dus naar Den Haag, wat ga je daar doen?

“Ik ga erheen en ik zie wel wat er gebeurt. Ik ben in ieder geval van plan mensen aan te spreken en de pensioenfolders van CNV uit te delen. Dat heb ik afgelopen maandag ook op het station in Utrecht gedaan en dat ging goed.”

Wat vind jij dat kan worden verbeterd in het pensioen?

“Ja, ik hoop toch echt dat de arbeidsduur kan worden teruggebracht naar een aanvaardbare leeftijd. Je moet te lang door, dat moet veranderen.”

En wat vind jij een aanvaardbare AOW-leeftijd?

“Ja, dat is een moeilijke vraag. Toen ik 56 was, dacht ik ‘nou ben ik eraan toe’ en toen moest ik nog doorgaan tot ik 65 jaar was. Het zou heel mooi zijn als de AOW-leeftijd voorlopig teruggaat naar 65 jaar, dan kan je nog een aantal jaartjes genieten van je pensioen. Ik heb wisselende diensten, soms werk ik heel vroeg in de ochtend en dan weer tot diep in de nacht. Ook werk ik tijdens de feestdagen. Het is best fysiek en daardoor een zwaar beroep. Als je jong en fit bent, kun je vroeg opstaan. Maar als je richting de 70 jaar gaat, wordt het toch echt lastiger. Voor mijn vrouw is het hetzelfde verhaal, zij werkt in de verpleging. Ze is nog geen 65 jaar, maar is wel echt op. Ze heeft d’r hele leven lang voor anderen gezorgd en nu is het gewoon klaar. We hebben daarom afgesproken dat ze eerder met pensioen gaat, want dan heeft ze nog iets aan de rest van haar jaren.”

Wat zou je ervan vinden als er in de AOW-leeftijd een onderverdeling wordt gemaakt in lichtere en zwaardere beroepen?

“Ik vind dat verpleging en buschauffeur ook als zwaar beroep erkend moet worden. De beroepen die hieronder vallen, moeten gewoon een lagere AOW-leeftijd hebben. Bij Defensie is dat bijvoorbeeld wel zo. Zij zijn klaar op hun 60e, hebben een mooi pensioen en hebben nog iets aan de rest van hun jaren. Het moet gewoon eerlijk zijn.”

En is de pensioenactie alleen belangrijk voor de mensen die bijna met pensioen gaan? Of zou je iedereen aanraden om mee te doen?

“Ja, het is juist van belang dat ook jongere mensen meedoen aan de pensioenactie. Als je met pensioen bent, is het al te laat. Dan ben je al wat ouder en minder mobiel. Als je jong bent, heb je nog de kracht om voor jezelf op te komen.”

Dan komt nu mijn allerlaatste vraag: wil je nog iets meegeven aan de lezers op Je Achterban?

“Kom in actie. Ja, dat gewoon. We moeten naar de toekomst kijken. Het is belangrijk om gezond je pensioen te halen.”

Wat vind jij een eerlijke AOW-leeftijd? Ben jij het eens met buschauffeur Hans? Of juist niet? Deel je mening met ons en reageer op de blog.