Stel je vraag over werk en inkomen

CNV-leden stemmen vóór pensioenakkoord

De meerderheid van de CNV-leden stemmen vóór het pensioenakkoord. Daarom heeft het Algemeen Bestuur van CNV besloten ook met dit akkoord in te stemmen. Als ook andere vakbonden hierin meegaan, is het tijd voor de volgende stap: het uitwerken van een nieuw pensioenstelsel.

Van de 252.967 leden hebben 43.421 leden (17%) hun stem uitgebracht. Van alle stemmen is 79% vóór het akkoord.

Nieuw pensioenstelsel: beter voor alle werknemers

CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden is blij met het pensioenakkoord. “Het pensioenakkoord maakt een einde aan een jarenlange discussie en is een verbetering voor alle werknemers. We zijn zeer verheugd dat onze achterban in grote meerderheid voor het pensioenakkoord stemt”.

“Ondanks dat er veel steun is voor het akkoord, ligt er tegelijkertijd een flinke opgave in de uitwerking’’, zegt van Wijngaarden. “Vakbonden hebben in deze uitwerking, samen met werkgevers en overheid, een beslissende rol. Onze leden zullen ons hier terecht kritisch in volgen.”

Lees hier meer over de afspraken in dit pensioenakkoord →

Uitwerken van een nieuw pensioenstelsel

Naast CNV, stemt ook FNV in met het pensioenakkoord. Als ook andere vakbonden instemmen, kunnen we het pensioenakkoord gaan uitwerken. De afspraken over een nieuw pensioenstelsel worden uitgewerkt door een stuurgroep. Hier zitten ook de vakbonden in.

De volgende onderwerpen worden nu al opgepakt:

Bevriezen AOW-leeftijd

Minister Koolmees regelt nog vóór de zomer dat de AOW-leeftijd bevriest op 66 jaar en 4 maanden. Dit geldt in elk geval voor de jaren 2020 en 2021. Ook gaat hij ervoor zorgen dat de AOW-leeftijd in de periode erna minder snel stijgt.

Kortingen op de pensioenuitkering

Minister Koolmees bevriest de kortingen op de pensioenuitkeringen. Dit blijft in elk geval bevroren in de jaren 2020 en 2021. Er worden alleen kortingen gegeven als de financiële situatie van een fonds écht te slecht is.

 • vanaf wanneer krijg  ik dan pensioen ik kan met 666 en 4 maanden met pensioen maar ik lees nergens dat ik dan pensioen krijg wel aow hoe zit dat

 • Piet,

  Ik weet niet in welke beroepstak je werkzaam bent,maar in het vervoer blijft de pensioen leeftijd 68 jaar.

  Ik heb hier een vraag over gesteld bij het pensioen fonds,of de pensioen leeftijd ook verlaagd wordt als het nieuwe pensioen akkoord doorgang vind.

  Het antwoord was helaas blijft 68 jaar.

  Gr Ad

 • Hi Piet,

  De AOW-leeftijd blijft in 2020 en 2021 staan op 66 jaar en 4 maanden. En gaat daarna langzamer stijgen. De pensioenrichtleeftijd blijft 68 jaar. Dit is de fiscale leeftijd voor de pensioenopbouw. Deze pensioenrichtleeftijd gaat niet omlaag, maar gaat pas weer omhoog als de AOW-leeftijd boven de 68 jaar uitkomst. De pensioenopbouw blijft uitgaan van 68 jaar.

  De 68 jaar staat in de meeste pensioenreglementen ook als leeftijd waarop het pensioen ingaat. Maar dit pensioen kun je wel eerder laten ingaan. Op de website van je pensioenfonds zie je wat de regels zijn over het eerder in laten gaan van je pensioen. Bij de meeste pensioenfondsen is dit mogelijk. De fiscale regel is dat je max. 5 jaar eerder dan de AOW-leeftijd je pensioen kunt laten ingaan, zonder dat je hoeft te stoppen met werken (of minder gaat werken).

  De afgelopen jaren was de pensioenrichtleeftijd 67 jaar en dáárvoor 65 jaar. Bij de meeste pensioenfondsen is het pensioen dat vroeger is opgebouwd, omgerekend naar de hogere pensioenrichtleeftijd van 68 jaar (een hoger pensioen op latere leeftijd). Ook bij eerdere ingang van het pensioen kan daardoor de jaarlijkse pensioenuitkering nog steeds voldoende of goed zijn (een lager pensioen op eerdere leeftijd).

  Wil je je pensioen eerder laten ingaan? Dus vóór je 68e? Via je eigen pensioenfonds kun je een berekening opvragen hoe hoog je pensioen wordt als je het eerder in laat gaan. Er zijn ook pensioenfondsen met een pensioenplanner. Daarmee kun je zelf deze berekening maken.

  Ik hoop dat ik hiermee je vraag heb beantwoord. Mocht je nog meer vragen hebben, stel ze gerust.

  Groet,

  Frans van de Veen

  CNV Vakmensen

  Coördinator pensioenafdeling

 • Eerder stoppen of minder werken is inderdaad mogelijk,vul de gegevens maar in op je pensioenplanner,dan zul je zien dat je voor een paar jaar eerder stoppen al gauw enkele honderden euro’s per maand inlevert.

  Dus wil je een redelijk inkomen hebben vergelijkbaar met wat je nu verdient zul je tot je

  68ste door moeten ploeteren

  Groet

 • En het is logisch dat als je 3 jaar langer doorwerkt een hoger pensioen ontvangt

  Je betaald 3 jaar langer premie en krijgt geen pensioenuitkering vanaf je 65 ste