Stel je vraag over werk en inkomen

Eerder met pensioen? Dit zijn de gevolgen voor jou

Wil je eerder met pensioen en volledig stoppen met werken? En betaalt de werkgever mee? Dan moet je werkgever een boete betalen. Dat heet de Regeling voor Vervroegde Uittreding. Waarom is die regeling er? En wat zijn de gevolgen voor jou? Je leest het in deze blog.

Wat is vervroegd uittreden?

Stop je eerder met werken dan de AOW-leeftijd? En betaalt de werkgever een deel van jouw uitkering? Bijvoorbeeld als bij een reorganisatie alleen de oudere werknemers ontslagen worden. Of als oudere werknemers een regeling krijgen en volledig stoppen met werken. Dan is sprake van vervroegd uittreden en geldt de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU).
Kies je er vrijwillig voor om eerder te stoppen met werken? En krijg je geen extra geld van je werkgever? Dan geldt deze regeling niet voor jou.

Boete bij vervroegd pensioen

Bij een reorganisatie krijg je ook als oudere werknemer vaak een vergoeding voor je ontslag. Daarmee kun je de periode tot aan je pensioen overbruggen. Je werkgever moet over dit bedrag een boete betalen, namelijk een extra heffing van 52%.

Waarom een boete als je eerder stopt met werken?

Met de RVU-boete wil de overheid ervoor zorgen dat:

  • Je langer doorwerkt.
  • Zo min mogelijk werknemers met een regeling van de werkgever eerder met pensioen gaan.
  • Je niet alleen maar op basis van je leeftijd ontslagen kunt worden. Zo wordt voorkomen dat werkgevers alleen oudere werknemers ontslaan.

Schrap de RVU-boete

Voor werkgevers is het niet aantrekkelijk om ouderen met een regeling eerder te laten stoppen. Ze moeten dan namelijk die boete betalen. Te vaak houden werknemers het nu niet vol om langer door te werken. Daar willen we wat aan doen. Wij willen dat de overheid de RVU-boete schrapt. Zo kunnen werknemers/vakbonden met de werkgever afspraken maken over eerder met pensioen gaan met extra geld van de werkgever.

Kom ook in actie voor een goed pensioen!

Op 29 mei komen we in actie voor een goed pensioen. Want we hebben allemaal recht om op een goede leeftijd te stoppen met werken. En zelf te kiezen wanneer we met pensioen gaan. Indien nodig met een extra bijdrage van de werkgever, maar zonder RVU-boete. Ben jij er ook bij?

Meld je aan voor de landelijke pensioenactie