Stel je vraag over werk en inkomen

Hoe denkt generatie Y eigenlijk over pensioen?

Volgende week dinsdag en woensdag voeren we met zijn allen actie voor goede afspraken over AOW en pensioen. Maar wie zijn er dan allemaal op de been? Zijn dat de werknemers die al richting hun AOW leeftijd gaan? Of staan er ook jongere werknemers tussen, die volgens de voorspellingen pas na hun 70e kunnen stoppen met werken?

We vroegen vakmensen tussen de 25 en 35 jaar naar hun ideeën over pensioen. Denk jij weleens na over je ‘oude dag’? Over de dingen die je dan wilt doen, wanneer je extra tijd hebt omdat je niet meer hoeft te werken?

Denk je dat jij nog met pensioen kunt wanneer je oud en afgetaaid bent?

Guillermo (26): "Ik denk dat ik eerder dood ben, dan dat ze mij met pensioen laten gaan. Ik denk dat de regering de AOW-leeftijd blijft verhogen. Als het aan mij lag, zou ik het pensioengeld dat ik nu verplicht moet betalen, liever beleggen. Dan zie ik er hopelijk nog iets van terug wanneer ik oud ben. Nu betaal ik waarschijnlijk mijn hele leven voor de vergrijzing die pensioen trekt, maar wanneer ik oud genoeg ben bestaat die pensioensregeling wellicht niet meer."

Petra (28): "Pensioen? Jeetje, sta daar echt nog niet bij stil. Is dat er nog wel tegen de tijd dat wij oudjes zijn?"

Hoe zie jij jouw ideale pensioen voor je?

Sterre (25): "Mijn droomidee is om een tweede huis in het buitenland te hebben, vrijwilligerswerk te doen, tijd door te brengen met familie en vrienden, op te passen op de kleinkinderen, te sporten.."

Ymke (26): "Ik zie helemaal voor me dat ik aan het tennissen of aan het golfen ben, met een huisje in Friesland met een bootje erbij.”

Jasper (26): "Als een oude kale man met een dikke pens. Slurpend aan een wijntje ergens op een camping.. Zo'n seizoensplek."

Indira (26): "Ja, ik denk daar weleens over na. Het lijkt me wel gek. Ik vraag me af wat ik met mijn tijd ga doen, maar dat komt wel goed. Lekker rustig ontbijten, eindelijk tijd om de krant te lezen, vrijwilligerswerk te doen en veel tijd voor vrienden en familie te hebben."

Rebecca (26): 'Ik denk aan een huis midden in de natuur, met een moestuin. Het lijkt me fijn om op reis te kunnen wanneer ik dat wil."

Calvin (34): "Veel uit eten, op 't terras zitten en op vakantie gaan."

Hoe ga je dat dan doen? Heb je daar dan genoeg geld voor? Heb je daar al een plan voor gemaakt?

Sterre: “Ik hoop dat ik nog lang fit en gezond blijf, zodat ik nog lang (parttime) door kan werken.”

Rebecca: "Ja, rond mijn dertigste heb ik een fantastisch plan voor een bedrijf. Dat start ik dan en dat groeit uit tot iets succesvols. Dan ben ik dat rond mijn vijftigste rustig aan het overdragen aan mijn opvolger en ga ik in het bestuur. Hahaha. Dat zou mooi zijn, maar nee, ik heb eigenlijk geen plan."

Jasper: "Gewoon hard blijven werken, dan hoop ik met mijn zeventigste op de camping te kunnen zitten. Ik denk dat als wij die leeftijd hebben, dat het dan wel weer anders is. Mits de vergrijzing straks klaar is.."

Rebecca: '74 klinkt oud, maar wij zijn denk ik nog wel fit. 74 is het nieuwe 60. En als ik dat niet red, ga ik wel de ziektewet in. Of vervroegd met pensioen. Geen idee."

Ymke: "74 klinkt nog zó lang, nog bijna 50 jaar! Vooral hopen dat we nog lang plezier in ons werk houden, dan is het vast te doen."

Calvin: "Als ik blijf doen wat ik nu doe, weet ik ongeveer wat het uitkeringsbedrag gaat worden. Mocht er niet flink gekort worden natuurlijk. Ik probeer op zijn minst ook te sparen en het in onroerend goed op te bouwen."

Samrawit (31): "Pensioen is niet echt meer gegarandeerd. Het is belangrijk om zelf ook nu al geld opzij te zetten of investeringen te doen, zodat je verzekerd bent van een onbezorgde oude dag. Ik denk omdat we steeds ouder worden, het belangrijk is je zaakjes financieel gezien goed op orde te hebben. Ook omdat de ouderenzorg steeds duurder wordt en je dit misschien zelf moet gaan ophoesten. Ik hoop dat het vooral een tijd wordt waarin ik onbezorgd kan genieten, veel kan reizen en tijd heb voor kinderen, kleinkinderen en andere dierbaren."

Maaike (29): "Ik kijk anders naar pensioen. We beginnen ons er nu financieel mee bezig te houden hoe we dat willen invullen. Maar als ik nu kijk naar hoe de mensen met pensioen (of bijna) er fysiek aan toe zijn, dan wil ik daar niet op wachten. Lijkt me helemaal ***. Daarnaast gaat ons planeetje ook nog naar de klote, dus wil ik niet passief wachten en hopen dat het dan nog oké is. Daarom wil ik nu genieten, maar uiteraard wel verantwoord."

Hoe denk jij hierover? Kun jij je vinden in de reacties van deze vakmensen? Of zou je ze willen vertellen hoe jij erover denkt? Laat jouw reactie achter.